Yıldırım'ın ilk işi atamalar olacak

Başbakan Binali Yıldırım’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Davutoğlu arasında kriz çıktığı için 6 aydır bekleyen valiler, emniyet müdürleri ve büyükelçiler kararnamesini hızla çıkarması bekleniyor.

Yayınlanma: 25.05.2016 - 22:25
Abone Ol google-news

Başbakan Binali Yıldırım’ın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile eski Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında yaşanan görüş ayrılıkları nedeniyle aylardır bekleyen atama kararnamelerini hızla çıkarması bekleniyor. Kulislerde, uzun süredir Erdoğan’la arasının soğuk olduğu belirtilen MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da görevden alınabileceği konuşuluyor. Fidan’ın alınmasına karar verilmesi durumunda yerine İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Selami Altınok’un adı geçiyor. Kulislerde, olası atamalarla ilgili şu değerlendirmeler yapılıyor:

 

Kararnameler yığıldı

1 Kasım seçimlerinin ardından 64. Hükümeti kuran Ahmet Davutoğlu, ilk iş olarak bir genelge çıkarmış, Başbakanlık izni olmadan vekâleten bile olsa atama yapılmasını engellemişti. Ancak Binali Yıldırım başta olmak üzere Erdoğan’a yakın bakanların atama kararnamelerinin Başbakanlık’tan dönmesi üzerine Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık arasında bu konuda kriz derinleşmişti. Bir süre sonra geri adım atan Davutoğlu, genelgeyi iptal etmek zorunda kalmıştı. Ancak Davutoğlu’nun bu adımı da sorunu çözmemiş, valiler gibi kapsamlı kararnamelerde yine iki isim arasında görüş ayrılıkları yaşanmış, kararnameler beklemeye alınmıştı.

 

6 aydır bekliyor

6 ay boyunca valiler, emniyet müdürleri ve büyükelçiler kararnamesi çıkarılamadı. Hazine Müsteşarlığı başta olmak üzere çok sayıda üst düzey bürokrat ataması gerçekleştirilemedi. Yıldırım’ın söz konusu kararnameleri, Erdoğan’ın onayını aldıktan sonra hızla çıkarması bekleniyor.

 

Müsteşar gidici mi?

Milletvekili adaylığı tartışma konusu olan MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Davutoğlu’na yakınlaştığı, Erdoğan’ın da bundan rahatsız olduğu ileri sürülüyor. Hükümet değişikliğinin ardından Fidan’ın görevden alınabileceği daha güçlü olarak dile getirilmeye başlandı. Fidan’ın yerine İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Selami Altınok’un getirilebileceği konuşuluyor.

 

Yardımcılık yarışı

Davutoğlu’nun Başbakanlığı döneminde bakan yardımcılıkların belirlenmesinde de sorunlar yaşanmıştı. Hükümetin yenilenmesiyle bakan yardımcılıkları yeniden belirlenecek. Daha önce her bir bakan yardımcılığı için 5 ismin olduğu ağırlıklı olarak eski milletvekillerinden oluşan bir havuz oluşturulmuş, havuzda yer alan isimler arasından atamalar yapılmıştı. Bu süreçte de aynı yöntemin uygulanması beklenirken, eski vekiller havuza girebilmek ve bakan yardımcısı olabilmek için kulis faaliyetlerini yoğunlaştırdı.

 

Bilal Erdoğan'ı 'kurtaran' müdür

Selami Altınok, 1984 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümüne girdi. 1988’de üniversiteyi bitirmesinden 1 yıl sonra Erzincan’da kaymakam adayı olarak göreve başladı. Kayseri Akkışla ilçesinde Kaymakam Vekilliği, Tokat Almus, Bitlis Güroymak, Van Erciş, Samsun Terme ve Antalya Serik ilçelerinde kaymakamlık yapan Altınok, daha sonra Erzurum İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği görevine getirildi. Aksaray Valisi olarak görev yaptı. Merkez Valisi olarak vekâleten İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’ne atandı.

7 Haziran’dan sonra hükümetin kurulamaması nedeniyle göreve gelen seçim hükümetinin İçişleri Bakanı olan Selami Altınok, 1 Kasım seçimlerine kadar sandık güvenliğinden de sorumlu oldu. Altınok, 17/25 Aralık operasyonundan sorumlu tutulan İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ın görevden alınmasının ardından bu göreve vekâleten atandı. 25 Aralık operasyonunun engellenmesinde kilit rol oynadı. Bilal Erdoğan’ı şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılacaktı. Ancak birkaç günlük Emniyet Müdürü Selami Altınok, gözaltı ve arama talimatını, gerekçe ve delillerinin yetersizliği nedeniyle geri çevirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler