HDP'li Atalan: Erdoğan 'Zerdüşt' sözleri için özür dilemezse dava açacağım

HDP'li Milletvekili Ali Atalan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'daki konuşmasında, "Bunlar ateisttir, Zerdüşttür" diyerek bir inancı aşağıladığını, ayrımcılık yaptığını ve insanlara hakaret etme amacı güttüğünü ileri sürerek, sözlerini geri alıp özür dilememesi durumunda hakkında sembolik dava açacağını söyledi.

Yayınlanma: 30.05.2016 - 13:02
Abone Ol google-news

 

Sokağa çıkma yasağının devam ettiği Mardin'in Nusaybin ilçesinde bulunan HDP'nin Ezidi Milletvekili Ali Atalan yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Diyarbakır konuşmasına değinerek, "Hemen her konuşmasında 'Biz Yunus Emre'nin pınarından su içmiş insanlarız ve yaratılanı Yaratan'dan ötürü severiz. Kimseyi makamından mevkiinden dolayı değil; din, dil ırk, şu bu ayırımı yapmaksızın birbirimizi severiz' diyen Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, aynı zamanda birçok konuşmasında farklı inanç ve kimlikleri aşağılamış, o inanç ve kimliklere hakaret etmekte beis görmemiştir. Defalarca ve sistematik biçimde bu coğrafyanın tek tanrılı inançlarından biri olan kadim Yezdani - Ezidi - Zerdüşti inancına hakarette bulunmuş, hedef göstermiş, bu inançlara yönelik kin ve nefret içerikli söylemleri sarf etmiştir. Hedef gösterici bu ifadeleri Mardin, Batman, Diyarbakır, Elazığ ve daha birçok yerde aynı ton ve dozajda tekrarlamıştır" dedi.

"İSLAM DİNİNE BÜYÜK HAKARETTİR"

HDP'li Atalan açıklamasında, son olarak 28 Mayıs 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Diyarbakır Havalimanı'nın yeni terminal binası açılışında Kürt siyasi hareketini ve örgütlü Kürtleri kastederek "Bunlar ateisttir, Zerdüşttür' diyerek hem bir inancı aşağılamış, ayrımcılık yapmıştır hem de hedeflediği insanlara hakaret etme amacı gütmüştür" diyerek şöyle devam etti:

"İstisnasız bütün Kürt aydınlarının ve Kürt örgütlerinin bu topraklarda en az dört bin yıllık mazisi olan monoteist (tek tanrılı) Yezdani-Zerdüşti inancına özenli yaklaşmasını ve değer vermesini Sayın Cumhurbaşkanı çok görüyor olmalı ki, buna büyük bir hınç ve öfkeyle yaklaşıp hedef göstermekte, Kürtlerin bilinen temiz İslami duygularını istismar etmeye çalışmakta, bununla güç devşirmeye gayret etmektedir. Çağdaş, demokratik bir hukuk devletinde bir cumhurbaşkanının etnik ve inanç aidiyeti gözetmeksizin bütün yurttaşlara eşit yaklaşması, yurttaşlar arasında ayırım yapmaması, birleştirici ve bütünleştirici olması gerekirken, Sayın Erdoğan maalesef kutuplaştırıcı ve kışkırtıcı bir tutum takınmaktadır. Ülkemizin içinden geçtiği hazin durumun, bulunduğu trajik noktanın, yaşanılan karmaşa ve kaosun ortaya çıkması ve maalesef daha da kötüye doğru gitmesinde bu anlayışın etkisinin az olmadığı malumdur. Burada hatırlatmak isterim ki, bu ve buna benzer söylemlerde bulunan DAİŞ, 3 Ağustos 2014 tarihinde yüzyılımızın en büyük soykırımını Kürt Ezidilerine karşı gerçekleştirmiştir. Çok iyi bilinmelidir ki, iman ve İslam adına yapıldığı söylenen bu tür söylem ve eylemler, milyarlarca insanın inandığı İslam dinine yapılabilecek en büyük hakaret ve kötülüktür."

"ÖZÜR DİLEYİP SÖZLERİNİ GERİ ALMAZ İSE DAVA AÇACAĞIM"

HDP'li Ali Atalan açıklamasının sonunda ise, Cumhurbaşkanı'nın bu söylem ve anlayışını kabul edilemez bulduğunu, kınadığını ve Türkiye halkları adına üzüntüsünü ifade ettiğini belirterek, "Ayrıca sarf edilen bu ayrımcı, ötekileştirici, hedef gösterici, kin ve nefret ihtiva eden ifadelerden dolayı özür dilenmediği, dile getirilen sözler geri alınmadığı takdirde, Sayın Cumhurbaşkanı hakkında sembolik de olsa dava açacağımı, bu davayı iç hukuk imkanları tüketildikten sonra da en nihayetinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) kadar götüreceğimi belirtmek isterim" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler