AKP'den 'Panama'cı Türkler'i aklama paketi

AKP'nin rüşvet, yolsuzluk ve uyuşturucu paraları dahil olmak üzere, servetini yurt dışında tutanlara yönelik hazırladığı ‘barış' paketinin, Panama belgelerinde ismi geçen özellikle hükümete yakın işadamlarına, şaibeli paralarını aklama fırsatı sunacağı belirtiliyor.

Yayınlanma: 27.06.2016 - 21:39
Abone Ol google-news

Panama belgeleri sayesinde, gizli off-shore hesaplarında parası olan işadamı ve şirketler deşifre olmuş, özellikle “Milletin a…. koyacağız” sözüyle gündeme gelen Cengiz İnşaat'ın sahibi Mehmet Cengiz ismi dikkat çekmişti. Cengiz dışında hükümete yakınlığıyla bilinen Fettah Tamince, Cihan Kamer, Remzi Gür, Ahmed Hamdi Topbaş ve Çalık Enerji'nin de yurt dışındaki gizli hesapları ortaya çıktı. Belgeler, hükümetle fiili yakınlığı olmayan çok sayıda işadamının gizli hesaplarını da gün yüzüne çıkardı.

AKLAMA İÇİN BÜYÜK FIRSAT

Sözcü'de yer alan habere göre, hükümetin Meclis'e sunduğu yeni ‘barış' tasarısı yurt dışındaki her türlü döviz, TL, altın, hisse senedi hatta gayrimenkul paralarının ister bankacılık ister bankacılık dışı yollarla ülkeye sokulmasını öngörüyor. Üstelik, paranın yurt dışından getirildiğine ilişkin kanıt da istenmediği için yurt içindeki şaibeli paraları da kapsıyor. Parayı getirenler ister kendi adına isterse başkasının adına banka veya aracı kuruma yatıracak ve şaibeli-şaibesiz tüm varlıklar bir anda aklanmış olarak sisteme girecek. Peki, yeni af yasası Panamacı Türklere ne avantaj sağlıyor? İşte yanıtı:

TEMİZLE GERİ GÖTÜR

Bir kişi ya da şirketin varlığının Panama belgelerinde ortaya çıkması ya da off-shore hesaplarda görünmesi, o kişinin yasa dışı yollardan iş çevirdiği anlamına gelmiyor. Kimi işadamı ‘sıfır vergi' kimi işadamı da Türkiye'de parasının başına bir iş geleceği endişesiyle yurt dışındaki off-shore hesapları tercih ediyor. Off-shore paralarının önemli bir bölümünün kaynağı suç olan gelirlerden oluştuğu biliniyor. Üstelik off-shore'daki paraların Türkiye'de hiçbir kaydı bulunmuyor. Yeni çıkarılacak af yasasından yararlanan işadamları paralarını Türkiye'ye getirip kayda alacak, daha sonra da sermayeye ekleme şartı olmadığı için isterse yeniden yurt dışına çıkarabilecek. Böylece dışarıdaki para bir anda hem aklanmış hem de kayda girmiş olacak, inceleme ve şaibelerden kurtulacak. Hükümete yakın işadamları ‘getir-temizle-götür' hakkından kolaylıkla yararlanacak. Çünkü bu işadamlarının parasına içeride kimse başka bir suç nedeniyle bile inceleme yapamayacak. Oysa hükümete karşı ya da hükümetin yanında olmayan işadamları için aklama sırasında paralara başka bir gerekçeyle el konulma riski de kayyum riski de devam ediyor olacak.

AKP SONRASINA GÜVENCE Mİ?

Özellikle hükümete yakın işadamları ile rüşvet ya da yolsuzluk gibi yasa dışı yollarla siyasetçi ve bürokratların elde ettiği yurt içi ve yurt dışındaki kara paraların da yeni yasayla ‘güvence zırhı'na kavuşacağı belirtiliyor. Hükümete yakın işadamları Türkiye'ye getirip tekrar götürdükleri paralar için kayıt belgesi alacak. Bu belge sayesinde AKP sonrası iş başına gelecek hükümetlerin yapacağı denetim ve incelemelerden kurtulacak. Yasa dışı yollarla servet kazanan siyasetçi ve bürokratlar da hem yurt dışına kaçırdıkları hem de içeride ayakkabı kutularına sakladıkları paraları bankalara yatırıp yasal hale getirecek. Para yasal ve kayıtlı hale geleceği için AKP sonrası hükümetler o paralara el koymakta zorlanacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler