"Alevi inancı çürümüş" diyen yazar meclis gündeminde

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) tüm kademelerdeki okullara, öğretmenler tarafından incelenmesi ve tartışılması için önerilen kitaplar arasında yer alan, "Alevi inancını 'çürümüş' olarak niteleyen Nurettin Topçu'nun "Türkiye'de Maarif Davası" adlı kitabını, HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, MEB Bakanı İsmet Yılmaz'a sordu.

Yayınlanma: 01.07.2016 - 15:49
Abone Ol google-news


MEB’in, Alevi düşmanı yazar Nurettin Topçu’nun ‘Türkiye’nin Maarif Davası’ adlı kitabını yaz dönemi seminer konuları içine alarak öğretmenlere dayatması, HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman tarafından Meclis gündemine taşıdı

Birgün'ün haberine göre Adıyaman, “Eğitim- Öğretim yılsonu çalışmaları kapsamında öğretmenler için seminer çalışmaları yapılmaktadır. Bu yıl hazırlanan programda, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan öğretmenler için tek gündemli tek kitaplı seminer başlığı belirlendi. Yazar Nurettin Topçu’nun ‘Türkiye’nin Maarif Davası’ adlı kitabı tüm Türkiye’de öğretmenlere dayatıldı. Eğitim çalışmasında konu başlıkları belirlenirken farklı yaş gruplarının eğitim öğretim ihtiyaç ve eksikliklerin belirlenmesinden, ders araç ve gereçlerinin seçimine kadar bakanlığınızın hangi kriterlerle hareket ettiği eğitimin hangi sorunlarına çözüm üretilmek istendiği belli değildir. Siyasi iktidarın kendi siyasi ihtiyaçları doğrultusunda tek başlıkla bu kitap öğretmenlere dayatılmıştır” ifadeleri kaydedildi.

Eğitim hizmetlerinin her kademesinde pek çok sorun yaşanırken çalışanların sorunları her geçen gün artarken bunların hiçbirine eğitim çalışmasında yer verilmesine tepki gösteren Adıyaman Bakan Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

“1-Bakanlığınızın Eğitim politikalarının öncelikleri nelerdir?

2-Eğitim öğretim yılı boyunca bakanlığınızca sorunları tespit etme konusunda bir çalışmanız var mı? Varsa nelerdir?

3- Öğretmenlerin seminer çalışmalarında ve eğitim programlarında farklı inanç kesimleri toplumsal hassasiyetler dikkate alınıyor mu, bu yönlü ne gibi çalışmalarınız vardır?

4-Aleviliği sapkınlık olarak niteleyen, Alevilere yönelik ayrımcı ve aşağılayıcı ifadeler içeren kitabın dayatılmasının amacı nedir? Sizce bu durum toplumsal ayrışmayı neden olmaz mı?

5-Kitapta karma eğitime karşı çıkılmakta, medrese ve tarikat eğitimine övgüler dizilmektedir. Toplumun geniş kesimleri ve öğretmenler tarafından onay görmeyen uygulamalarda neden ısrar edilmektedir?

6-Eğitim programları öncesinde özellikle öğretmenlerin eğitim konusunda yetkili ve uzman kişi ve kurumların görüşleri alınmış mıdır, sizce alınmalı mıdır?

7-Özellikle son aylarda basında sıkça yer alan öğrencilerin maruz kaldığı cinsel taciz ve tecavüz gibi korkunç olaylarla ilgili soruşturma açılmış mıdır? Bu tür olayların yaşanmaması için ne gibi önlemler alınmıştır?

8-Öğretmen eğitim programının Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne verilmesinin amacı nedir?”

"Alevi inancı çürümüş" diyen yazarın kitap tanıtımına katılmayan öğretmenlere soruşturma                 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler