Ankara'da 24 saatlik skandal

Ankara’da oylar saatlerce sayılamadı, CHP’nin alacağı belediye son anda yön değiştirdi

Yayınlanma: 01.04.2014 - 04:23
Abone Ol google-news

Ankara’da AKP ile CHP arasında yaşanan rekabet, geride büyük tartışmalar bıraktı. Ülkenin başkentinde sonuçların 1 gün boyunca tamamlanamaması tarihe “skandal” olarak geçti.

Toplam 3 milyon 607 bin seçmenin bulunduğu Ankara’da, sandıkların açılmasıyla birlikte AKP adayı Melih Gökçek’in oyları ilk anda yüzde 73’ler seviyesine ulaştı. Ancak oran giderek geriledi. Akşam 21.00 sıralarında Gökçek’in oyları CHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Mansur Yavaş’tan yaklaşık 70 bin öndeydi. Gökçek’i yakalamasına şans tanınmayan Yavaş, Ankara’da oyların yaklaşık yüzde 51’ini alacağını söylüyordu.Yavaş, Çankaya’daki 683 bin ve Yenimahalle’deki 435 bin seçmen sayısına işaret ediyordu. Yavaş’ın ilk açıklamasını yaptığı dakikalarda her iki ilçede açılan sandık oranı henüz yüzde 20’leri bile bulmamıştı. Üstelik Çankaya’da CHP’nin oyları yüzde 65, Yenimahalle’de ise yüzde 50’ler seviyesindeydi.

Zaman ilerledikçe AKP’nin güçlü olduğu Pursaklar, Sincan, Altındağ ve Keçiören gibi ilçelerde açılan sandık sayısı hızla artmasına karşın, Çankaya ve Yenimahalle’de sandıkların açılma süreci daha yavaş ilerledi. Buna rağmen Gökçek ile Yavaş arasındaki fark hızla erimeye başladı. Öyle ki, bir ara fark 2 bin 500 olmuştu. Sistemlerde yapılacak bir sonraki güncellemeyle birlikte Yavaş’ın öne geçeceğine kesin gözüyle bakılırken, veri akışı bir anda durdu. Sosyal medyada heyecan doruğa ulaşırken, bütün televizyonlar ve internet siteleri Ankara’ya odaklandı. Yavaş’a göre CHP’nin özellikle Çankaya ve Yenimahalle’deki ezici üstünlüğüyle seçimleri 27 bin 500 oy farkla kazanacaktı.

 Sistemler durdu

Tam bu sırada bilgi akışı anlam verilemeyen bir şekilde durdu. Cihan Haber Ajansı uzun süre veri giremezken, ajans yetkilileri siber saldırı olduğunu duyurdu. Keçiören, Yenimahalle ve Çankaya’dan yeni sonuçlar gecikiyordu. Keçiören’de gündüz yaşanan kavganın ardından gece ilk gerginlik  Seyranbağları Necla Kızılbağ Anadolu Lisesi’nde oy sayımı sırasında yaşandı. AKP’lilerin oy sayım işlemine müdahale ettiği iddiaları üzerine, çok sayıda CHP’li lisenin önünde toplandı. MHP’lilerin de toplanmasıyla olay yerinde çevik kuvvet ekibi önlem aldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Ankara milletvekilleri Bülent Kuşoğlu ve Levent Gök ile Aylin Nazlıaka da olay yerine geldi. Bu sırada Mansur Yavaş bir açıklama yaparak, seçimde galip geldiklerini ilan etti. Yavaş, “İlk olarak şu anda yüzde 50’ye yakın oy alıyoruz. Ankara’yı kazanmış bulunmaktayız” dedi.

Yavaş’ın açıklamasının ardından bu kez Melih Gökçek, kameraların karşısına geçti ve seçimleri 9 puan farkla kazanacaklarını ileri sürdü. Gökçek’in konuşma yaptığı dakikalarda Seyranbağları’ndaki gerginliğin yatıştığı bildirilirken, bu kez aynı iddialar Yenimahalle’de oyların toplanma merkezi olan Nâzım Hikmet Kültür Merkezi için gündeme geldi. Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ve İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın ilçeye gitmesi üzerine, çok sayıda AKP’li ve CHP’li de Nâzım Hikmet Kültür Merkezi önünde toplandı. Seyranbağları ve Nâzım Hikmet önündeki bekleyiş sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü. Ankara’daki sandıkların yüzde 90’ı açılmışken, Çankaya ve Yenimahalle’de açılmayan onca sandık varken, yaşanan bu gelişmeler sonrasında CHP bir sürprizle karşı karşıya kaldı. 2 bin 500’e kadar inen fark, bir anda önce 7 bine, ardından 12 bine, sonra da 20 bine kadar çıktı.

Sabah fark 27 bin olmuştu. AKP’nin kaleleri sayılan Altındağ ve Keçiören’de oy sayımları sona yaklaşırken Çankaya’da hala açılmayan 200 sandık bulunuyordu. Bu tabloda bile Yavaş’ın ipi göğüsleyeceği yorumları yapılıyordu. Sabahın 06.30’da basın toplantısı düzenleyen Gökçek, seçimi kazandıklarını ilan ederken bile Çankaya oyları tamamlanmamıştı ancak, daha sonra Çankaya’da açılan sandık oranı bir anda yüzde 99’a ulaştı.

Çankaya’da oyu yüzde 20’ler seviyesinde olan AKP’nin, son anda açılan bu sandıklardan yüzde 55’le çıktığı ifade edildi. Ankaralı seçmen ne olup bittiğini anlamadan yeni günle birlikte ibrenin tamamen Gökçek’e kaydığını gördü. Sabah 07.30 civarında CHP Seçim Koordinasyon Merkezi’nden ayrılırken “Sonuçlara itiraz edecek misiniz?” sorusuna, “Kontrol edeceğiz, hakkımızı arayacağız” yanıtını veren Mansur Yavaş, YSK’nin verdiği veriler ile sandık tutanaklarını karşılaştırarak yapılan usulsüzlükler hakkında itiraz edeceklerini duyurdu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler