Demirtaş'tan hükümet ve PKK'ye çağrı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Hükümet’e de, PKK’ye de çağrı yapıyorum. Türkiye 15 Temmuz öncesi Türkiyesi değildir. Yeni durum değerlendirilmelidir" dedi.

Yayınlanma: 26.07.2016 - 12:55
Abone Ol google-news

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin grup toplantısında konuştu. Demirtaş, 15 Temmuz darbe girişimini değerlendirerek "Bir kokteyl darbe olduğu anlaşıyor. Tek başına cemaat midir değil midir şüpheli? İlk defa askeri darbe girişiminin arkasında siyasi olarak kim var belli değil? İddiamız şudur ki; iyi soruşturulursa AKP'nin içinde darbeyi desteklemiş, onlardan medet ummuş kişiler çıkacaktır. Ama hakikatli bir soruşturma lazım" dedi.

Selahattin Demirtaş, Güneydoğu'da operasyonların yapıldığı il ve ilçelerdeki vatandaşlardan darbe girişimine yönelik açılan tüm davalara müdahil olmasını isteyerek "Evlerinizi yıkan komutanlar onlardır. Onlar ve onların siyasi sorumlularına suç duyurusunda bulunun ve davalara müdahil olun diye çağrı yapıyoruz Cizre, Sur, Silopi'deki halka" diye konuştu.

Demirtaş'tan çarpıcı iddia: Darbede AKP’li izi çıkabilir

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 15 Temmuz'daki darbe girişimini kınadığını yineleyerek, savunma hakkını kullanan vatandaşları tebrik etti. Demirtaş, "Seçilmiş bir parlamento görevdeyken asker neden yönetime al koymak ister? Niye birilerinin aklına bu cesaret gelir. Bunu iyi analiz edemezsek 3 yıl sonra 5 yıl sonra bu hakikatle bu rezaletle bir kez daha karşılaşacağız. Her gelen iktidar darbenin nimetlerinden faydalandığı için hiçbir zaman darbelerle gerçek anlamda bir yüzleşme sağlanamadı. 15 Temmuz darbe sürecine Türkiye'yi götüren temel neden budur. Devleti ele geçirmek iktidarların temel hedefi oldu. Oysa devlet ele geçirilebilecek bir mekanizma değil. Hükümetler geçici olarak devleti koordine etmekle sorumludur" dedi.

'EDEN BULUR'

Demirtaş, darbenin olmaması için Kürt sorununun çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: "Eden bulur. İçeride savaştırdığınız ordu günü gelir bunu yapar. Cizre'ye, Sur' a gönderdiğiniz valiler kaymakamlar günü gelir işte size bunu yapar. Kürt sorunu anahtar meseledir. Darbe istemeyen ülkede Kürt sorunu demokrasi ile çözülmelidir. 'Ordu Kürtleri ezsin ama darbe istemiyorum' birbiriyle çelişkili. Buna göz yumuyorsan ordu katletmeye başladığında, Kızılay'da tankları yürütmeye başladığında şaşırmayalım. Çünkü Cizre'de aylarca yaptılar. Oradaki halk değil mi, yurttaş değil mi. Bunlar nasıl güçlendiler, böyle güçlendiler. Burada dilimizde tüy bitti. Anlamak istemeyenler duymuyorlar. Darbeye karşı çıkmak demokratik olmak için şarttır ama yeterli değildir. Darbeye karşı çıkacağız ama darbenin olmaması için eksiksiz demokrasiyi savunacaksan demokrat olabiliriz"

'ŞEYHLERİ UÇURMAYA DEVAM EDERSENİZ ONLAR DA HALKA BUNU YAPMAYA DEVAM EDER'

Hükümetin 'Paralel sızdı' ifadesini kabul etmediğini belirten Demirtaş, şunları söyledi: "Nasıl sızdı? HDP'ye niye sızamadı. Türkiye'de HDP'nin sızmadığı tek grup bizim, niye sızmadı? Çünkü bunun adı sızma değil süzmedir. Hepsini süze süze kendi elleriyle yerleştirdiler devlete. Bunlar olmamış gibi davranıyorlar. Siz beraber Türkiye'yi kandırdınız. Çıkın özür dileyin. Şeyh uçmaz mürit uçurur. Geçmişte onu uçuruyordunuz ders çıkarmadınız. Siz şeyhleri böyle uçurmaya devam ederseniz onlarda halka bunu yapmaya devam ederler. Biz yürüyoruz, size iyi uçuşlar diliyorum"

'AKP'NİN İÇİNDE DARBEYİ DESTEKLEMİŞ KİŞİLER ÇIKACAKTIR'

Demirtaş, darbe girişimine ilişkin yapılan açıklamaların şaibeli olduğunu savunarak, şöyle konuştu: "Bir kokteyl darbe olduğu anlaşıyor. Tek başına cemaat midir değil midir şüpheli. İlk defa askeri darbe girişiminin arkasında siyasi olarak kim var belli değil. Bakanlar, cumhurbaşkanı kim olacağının siyasi listesi olur. Arkasında siyasi desteğin çizgisi olur. Nerede onlar. Gözaltına alınan tutuklanan var mı, yok. Tek bir şeyden eminiz darbenin arkasındaki siyasi çizgi biz değiliz, yüzde yüz eminiz. Gerisi belli değil. Genelkurmay başkanın yaptığı açıklamalar ile Cumhurbaşkanınınkiler çelişiyor. Onunkiler başbakanla, MİT müsteşarınınki hepsiyle çelişiyor. Bu kadar çelişkili beyanlar şüphe doğuruyor. Genelkurmay başkanı neden hala görevden parlamentoya geliyor ayakta alkışlıyor? Ordunun bir numaralı komutanı yaveri tarafından karargahında esir alınmış ruhun duymamış neyin kahramanlığını yapıyorsunuz. Bu bir kahramanlık değil ayıptır. Kuvvet komutanları, ben olsam istifa ederdim YAŞ'tan önce. Şaka gibi ama hakikat bu. Cumhurbaşkanı eniştemden duydu diyor. ya enişteyi MİT Müsteşarı yapalım yada MİT Müsteşarı çıkıp açıklasın. bir darbe girişimi oldu, kesin. Bir senaryo, oyun değil ama açıklamaların hepsi şaibeli. İddiamız şudur ki iyi soruşturulursa AKP'nin içinde darbeyi desteklemiş, onlardan medet ummuş kişiler çıkacaktır. Ama hakikatli bir soruşturma lazım"

'İŞKENCE GÖRÜNTÜLERİ VAR ORTADA'

OHAL'in büyük bir hata olduğunu ileri süren Demirtaş, şöyle devam etti: "Darbe sonrası OHAL çıkarılması büyük bir hatadır. Çünkü biz darbe ile hukuk içinde mücadele edilmesine inanıyoruz. Cemaat okullarında okuyanların çoğu AKP'lilerin çocuklarıdır ama darbeci olmayabilir. Niye o insanları suçluyorsunuz. Büyük kısmı sizin seçmen kitleniz. Önünüze geleni darbeci olarak tutuklarsanız düşük standartlı demokrasi dibe vurmuş olacak. Önerimiz sağlıklı bir tartışma neticesinde ortaya çıkaracağımız demokrasi yol haritasıyla ilerlemek. Aksi halde hukuk dışına çıkarak darbecilerle mücadele edilemez. İşkence görüntüleri var ortada. Bunların hepsi mi yaralı, bereli, kanlı yaşıyorlar. Kamera var, çekiliyor devletin ajansı yayınlıyor. Hukuk herkes için lazım senin benim için değil. İşkence insanlık suçudur kime yapılırsa yapılsın, adalet bakanının iddiaları dikkate alması lazım"

'İDAM TARTIŞMALARINI SAKINCALI BULUYORUZ'

İdam tartışmalarının bir an önce sona erdirilmesinden yana olduklarını söyleyen Demirtaş, şu ifadeleri kullandı: "Hele şu idam tartışmaları. Milleti kandırmanın anlamı yok. İdamı çıkarırsanız hiçbir darbeciye uygulayamayacaksınız. İdam olmasaydı bu ülkede Menderes' e uygulamayacaklardı, bunu düşünün. Yarın kime uygulanacağını kimse bilemez. Bu tartışmayı sakıncalı buluyoruz. Kapatılmasını istiyoruz. Çözüm sürecine de geri dönülmesi lazım. PKK ve hükümete çağrımızı yeniliyoruz. Türkiye 14 Temmuz Türkiye'si değildir. Siyasette alt üst oluş vardır. Toplum barış demokrasi istiyor. Hükümet ve PKK'da da mevcut durumu yeniden değerlendirmeli. İmralı'daki tecrit derhal son bulmalı. Parlamento bombalandı, İmralı'da daha ne olduğunu bilmiyoruz"

'KOMUTANLAR VE SİYASİ SORUMLULARI HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUN'

Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Askere dokunulmazlık yasasının çıkarılmasından bir gün sonra asker halkı katletmeye başladı. Bu yasanın geri çekilmesi lazım. Jandarma Genel Komutanlığı, Genel Kurmay Başkanlığı hükümete bağlanmalı ve parlamentonun denetimine açılmalı. bireysel silahlanma çağırısından dolayı özür dilenmelidir. İşkence altında alınmış ifade geçersizdir. O insanların beraat etmesine yol açabilir. Bunun engellenmesi lazım. Cizre, Sur, Silopi'de yaşayanlar darbe girişiminde bulunanlarla ilgili her davaya katılın. Evlerinizi yıkan komutanlar onlar ve onların siyasi sorumlularına suç duyurusunda bulunun ve davalara müdahil olun diye çağrı yapıyoruz" 

''İSTERLERSE GELSİNLER' YAKLAŞIMI OLMASIN'

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, grup toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Demirtaş, yeni Anayasa'nın yapılmasından yana olduklarını vurgulayarak, "Ama böyle 'İsterlerse gelsinler' tarzında yaklaşımlar olmasın. HDP bu ülkenin ezilenlerinin temsilcisidir. Diğer 3 parti anlaşınca Türkiye'deki sorunların çözümü üzerine anlaşılmış olmuyor. Diğer 3 parti zaten her konuda anlaşıyor. Türkiye'de temel sorunların temsiliyeti ve çözüm yolunun partisi biziz. 'İsterlerse gelsinler' yaklaşımı olmasın. Bizler tabi ki yeni anayasanın yapılmasını, elbette ki içinde olmak istiyoruz. Ama bunun ilkelerini, koşullarını konuşarak istiyoruz. Buna kapalı değiliz" diye konuştu. Demirtaş, Uludere dosyasının yeniden açılacağının anımsatılması üzerine "Geçmişe doğru bütün dosyalar açılmalı. Siyasi, askeri sorumluları kimse ortaya çıkarılmalı. Orada büyük bir katliam yaşandı. Bir onbaşıya idari bir ceza bile verilmedi. Bunların hepsinin yeniden sorgulanması, soruşturulması lazım" ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler