Mini paket hâkim ve savcıyı ayıracak

Saray’daki liderler zirvesinde üzerinde çalışılması için görüş birliğine varılan mini anayasa paketinde, Askeri Yargıtay ve Askeri İdare Mahkemesi’nin kaldırılması, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısının değiştirilmesi gündeme gelecek.

Yayınlanma: 26.07.2016 - 22:25
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yaptığı liderler zirvesinde üzerinde çalışılması için görüş birliğine varılan mini anayasa paketinde, Askeri Yargıtay ve Askeri İdare Mahkemesi’nin kaldırılması, HSYK’nın yapısının değiştirilmesinin yer alması bekleniyor.

Siyasi partiler arasında bir uzlaşma komisyonu oluşturulması bekleniyor. Kurulması durumunda Uzlaşma Komisyonu’nun gündeminde yargının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemelerin yer alacağı belirtiliyor. AKP’nin, anayasa paketindeki öncelikleri arasında Askeri Yargıtay, Askeri İdare Mahkemesi’nin kaldırılması ve HSYK’nın yeniden yapılandırılması bulunuyor.

AKP, Milli Güvenlik Kurumu’nun (MGK) anayasal bir kurum olmaktan çıkarılmasını istiyor. Siyasi partilerin Askeri Yargıtay’ın kaldırılması konusunda uzlaşmaları durumunda Cumhurbaşkanı’nın yetkilerini düzenleyen 104. maddesi ile Anayasa Mahkemesi’nin yapısını düzenleyen 146. maddelerinde de değişiklik yapılması gerekiyor.

AKP, HSYK’nın 15 üyeli Hakimler Yüksek Kurulu ve 7 üyeden oluşacak Savcılar Yüksek Kurulu olarak ikiye ayrılması, üyelerinin TBMM tarafından belirlenmesini istiyor. Daha önceki Uzlaşma Komisyonu çalışmaları sırasında bu konu gündeme gelmiş, muhalefet partilerinin de destek verdiği bu düzenlemede üyelerin hangi çoğunlukla seçileceği konusunda anlaşmaya varılamamıştı. Anlaşmazlığın her iki kurulun üyelerinin belirlenmesinde “RTÜK modeli” getirilerek aşılabileceği kaydediliyor. AKP, Danıştay ve Yargıtay’ı kaldırarak yerine “temyiz mahkemesi” adı altında yeni bir mahkeme kurulmasını istiyor. Ancak muhalefet partileri, daha önce Yargıtay ve Danıştay’ın kaldırılmasına karşı çıkmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler