Kılıçdaroğlu'ndan 'cemaat' uyarıları: Sızma yok... Devleti teslim ederseniz böyle olur

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuşuyor. Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin öğrettikleri arasında, "bir cemaate, tarikata devletin teslim edilmeyeceğinin" de olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, "Devleti teslim ettiğiniz andan itibaren devleti yok edersiniz" uyarısında bulundu.

Yayınlanma: 02.08.2016 - 13:41
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu'nun gündeminde 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki operasyonlar vardı. Fethullah Gülen cemaatine mensup isimlerin devlet kadrolarına sızmadığını, aksine bilerek yerleştirildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Devleti bir tarikata, cemaate teslim ederseniz sonu böyle olur. Devlete sızma falan yok. Bunlar devlete bilerek ve isteyerek yerleştirildi" diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle:

- Terörden şikayet etmek kolay, sorun şikayetin ötesinde.

- Getirilen bir mali af vardı. Biz bir mali af kanununa karşı çıkmadığımızı ifade edeyim. Ama yapılan değişikliğin yanlış ve eksik yönleri var. AKP iktidarında 14 yılda, 6 kez mali af kanunu çıkarıldı. Eğer 2 yılda bir af kanunu çıkıyorsa, oturup hepimizin düşünmesi lazım. Demekki bir sorun var. En son 2014'ün dokuzuncu ayında çıktı.

- 2014'te vergi alacağı 67 milyardı. Bugün vergi alacağı 90 milyar liraya çıktı. Yani af kanunu çıkıyor. Yeniden yapılandırmaya rağmen borç azalmasına rağmen artıyor. SGK primi 32 milyar liraydı, 68 milyar liraya çıktı. Vergisini, primini zamanında yatıranların cezalandırıldığı bir süreci yaşıyoruz.

- Teklifte diyor ki; "Yurt dışından bir para gelirse, kaynağı belli değil, bu para gelirse ben bu parayı alırım." Para uyuşturucu parası mı önemli değil. İnsan kaçakçılarının parası mı önemli değil.

- Bu para niye Türkiye'ye geliyor? Kara parayı aklamak için. Türkiye kara para aklayan bir ülke olursa vereceğimiz çok hesap vardır. Olağanüstü büyük riskler ortaya çıkabilir. Türkiye kara para cenneti olur. Bütün saygınlığını kaybeder. Biz bunu ısrarla dile getirdik. Dün sayın Başbakan'a da söyledim. Bunun ekonomik faturası çok daha ağır olur.

- 15 Temmuz darbe girişiminin etkilerini toplum hala üstünden atmış değil. Camiye, kışlaya, adliyeye siyaset girerse bunlar olur. Neden gereğini yapmadınız bugüne kadar?

- Mustafa Kemal Atatürk,  Nutuk'ta askerin siyasete girmemesi gerektiğini çok net anlatır.

- Orduyu sıcak siyasetin unsuru haline getirmek, ortam hazırlamak Türkiye'yi felakete sürükler.

- Değerli arkadaşlarım; bu darbe bize bir şey daha öğretti. Bilimsel, laik eğitimin ne kadar önemli olduğunu öğretti. Bu eğitim sistemi Türkiye'yi felakete götürür dedim. Ve bu eğitim sisteminin yeniden inşa edilmesi gerektiğini ifade ettim.

"CEMAAT" UYARISI

- Darbenin bize öğrettiği bir şey daha var. Siyaset ailenin çıkarları, kişinin, zümrenin, cemaatin çıkarları için de yapılmaz. Siyaset toplum için yapılır. Siyaset bana ne verecek değil, ben topluma ne vereceğim anlayışıyla siyaset yapılır. Siyaset topluma adanmışlıktır. Bir cemaate, tarikata devleti teslim edemezseniz. Devleti teslim ettiğiniz andan itibaren devleti yok edersiniz. Umarım bundan da ders çıkarmış oluruz.

- Bir dayatma kültürü vardı. Darbe girişimi sonrası bunun ne kadar yanlış olduğu anlaşıldı. Umarım bundan ders çıkarılır, siyasetin uzlaşma alanı olduğunu kimse unutmaz.

- Devleti bir tarikata, cemaate teslim ederseniz sonu böyle olur. Devlete sızma falan yok. Bunlar devlete bilerek ve isteyerek yerleştirildi.

- Umarım siyaset kurumu darbecilerle mücadele ederken bunlara dikkat eder. Adalet ama intikamla adalet değil. Suçluyu yakalayacaksınız, adaletin önüne çıkartacaksınız. Er ve erbaşları linç edenlerin de yakalanması, adalete teslim edilmesi lazım. Ne darbe, ne dikta diyoruz. Tam demokrasi diyoruz.

CHP'NİN "OHAL" KAYGISI

- FETÖ terör örgütünün mağdur ettiği binlerce kişi var. Hayatlarının en verimli çağlarını hapishanelerde geçirdiler. Bunların tamamının suçsuz olduğu çıktı ortaya. Kumpasa kurban edildiklerini devletin tüm yetkilileri dile getiriyor.

- Darbeyle mücadele ederken cadı avı başlatılmamalı. Bütün darbelerden sonra olmuştur. Bürokraside bir ihbar furyası başlamıştır. Bu atmosferden özenle kaçınmalıyız.

- Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Darbe girişiminde bulunanlar devletin içine yerleştirildi mi? Evet. Bu kişiler adliyeye, maliyeye, dışişlerine, orduya yerleştirildi. Bunlarla mücadele etmek gerekiyor. OHAL yasası parlamentodan, anayasaya uygun olarak mı çıkarıldı? Evet. OHAL uygulamalarının amacını aşan şekilde kullanılması bizde kaygı yaratıyor.

- Ordu sivilleşmez arkadaşlar, sivil yönetime ordu hesap verir. Bunu istiyor muyuz? Evet. Gelirler TBMM'ye hesabını verirler. Ordunun her aşaması sivil denetime açılmalıdır. Hiçbir kurum denetimin dışında olmamalıdır.

- Başkomutanlık görevi TBMM'dedir. Cumhuriyet'in kuruluşundan beri TBMM başkomutandır. Atatürk'e de bu yetki verilmiştir, yetkiyi veren TBMM'dir. Başkomutanlık yetkileri Atatürk'e 3'er aylık sürelerle verilmiştir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler