CHP'den Yenikapı kriterleri

Yenikapı’da gerçekleştirilecek mitinge katılma kararı veren CHP lideri Kılıçdaroğlu, Başbakan Yıldırım’ı arayarak, “CHP’nin miting sekretaryasına girmesini, alanda dev Atatürk portresi olmasını, parti müzikleri çalınmamasını ve konuşma sürelerinin eşit olmasını” istedi.

Yayınlanma: 06.08.2016 - 05:39
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yenikapı’da gerçekleştirilecek Şehitler ve Demokrasi Mitingi’ne katılma kararı verdi. Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin en çok ihtiyacı olduğu bir dönemde sosyal demokrat bir parti olarak uzlaşma kültürünün öncüsü olmamız gerekir” dedi. CHP, mitinge katılmak için bazı şartlar da belirledi, buna göre Kılıçdaroğlu Başbakan Binali Yıldırım’a “CHP, mitingin düzenlenmesi için oluşturulan sekretaryada aktif görev almalı, meydanda Atatürk vurgusu yapılmalı, parti bayrağı olmamalı ve platformda dev Atatürk portresi bulunmalı, parti müzikleri çalınmadığı gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimde kullandığı Dombra da çalınmamalı, konuşmacılara eşit sürede söz hakkı tanınmalı, devlet protokolü uygulanmalı” taleplerini iletti. Kılıçdaroğlu partisinin MYK’sinde HDP’nin davet edilmemesi ile ilgili olarak da “Hem mutabakat, uzlaşı denilecek, hem de en zayıf anımızda böyle davranılacak. Bu doğru değil” dedi.

Gül de devreye girdi

CHP ilk olarak Yenikapı’da yarın düzenlenecek mitinge bir heyet gönderme kararı almış, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin mitinge katılacağını açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kılıçdaroğlu’nu da görmek isterim” demişti. Başbakan Yıldırım da Kılıçdaroğlu’nu arayarak mitinge davet etmiş, AKP İzmir milletvekilleri ise Kılıçdaroğlu’nu ziyaret ederek davet etmişti. Son olarak da eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Kılıçdaroğlu’nu arayarak, hiç kimsenin isteği olmadan kendi inisiyatifiyle aradığını ve CHP’nin mutlaka mitingde yer alması gerektiğini söylediği öğrenildi. Mitinge birkaç kez davet alan Kılıçdaroğlu, dün MYK’yi olağanüstü topladı.

Basına kapalı olarak 2 saat süren toplantıda, tüm kurmaylar katılma ve katılmama seçeneklerini artı ve eksikleriyle birlikte değerlendirildi. Kılıçdaroğlu, tüm kurmaylarının fikirlerini aldı. Kurmaylar, parti örgütünün de “mitinge katılınması gerektiğini” ısrarla vurguladığını belirterek, CHP’nin sosyal demokrat bir parti olarak uzlaşmanın öncüsü olması gerektiğini ifade etti. Miting alanının Atatürk posterleri ve bayraklarla donatılmasının önemli bir gösterge olduğunu belirten kurmaylar, Kılıçdaroğlu’nun olumlu yanıt vermesinin uygun olacağını söyledi. Bazı kurmaylar da “Eğer ortak sorumluluk alınıyor, uzlaşı kültürü tesis edilmek isteniyorsa, ülke yeniden yapılandırılırken ortak yetkimiz de olsun” görüşünü dile getirdi.

Edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu da toplantıdaki konuşmasında mitinge grup başkan vekilleri, parti yöneticileri ve yüz binlerce üyenin katılacağını söyledi. “Eğer ben katılmazsam, CHP katılmamış gibi algılanacak” diyen Kılıçdaroğlu, mitinge katılmada hiçbir sorun olmadığını, katılarak kendilerini orada anlatacaklarını kaydetti.Bugüne mitinglere karşılıklı heyetler gönderildiğini, bunun uzlaşma kültürü açısından çok önemli olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Ama birbirimizin mitingine katılmıyorduk. Demokrasiye olan bağlılığımız, hukukun üstünlüğüne olan ihtiyaç ve inancımız, şehitlerimize duyduğumuz sonsuz saygı sebebiyle verdiğimiz kararlarda, kararlılığımız devam etmektedir. Parti örgütlerinden de mitinge katılmamız için çağrı geldi. Sosyal demokrat bir parti olarak, ülkemizin ihtiyacı olan uzlaşma kültürü yerleşmesi için bizim öncü olmamız gerekiyor. Bu bir ülke meselesidir. O nedenle mitinge katılmayı uygun görüyorum” dedi.

HDP için duygusal kopuş uyarısı

HDP’nin davet edilmemesinin de gündeme geldiği toplantıda Kılıçdaroğlu, HDP’nin son bir yıldır izlediği siyasetin kendisini de rahatsız ettiğini belirterek, “Ama HDP’nin bu mitinge davet edilmemesi, yöneticisi için değil, temsil ettiği kitle için duygusal kopuş yaratabilir. HDP’nin temsil ettiği kitle kendini ötekileştirilmiş hissedebilir. Hem mutabakat, uzlaşı denilecek, hem de en zayıf anımızda böyle davranılacak. Bu doğru değil” diye konuştu.

Böke: 15 Temmuz ruhuyla

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, MYK ardından açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu’nun mitinge katılacağını söyleyen Böke, “15 Temmuz darbe girişimi gecesinde CHP’li milletvekilleri hangi gerekçeyle TBMM’de bulunduysa, aynı gerekçelerle 7 Ağustos’ta yapılacak ‘Demokrasi ve Şehitler Mitingi’ne katılacaklar. Genel Başkanımız ayrıca birazdan Başbakanı arayarak, kararla ilgili görüşlerini kendisiyle detaylı biçimde paylaşacaktır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler