TBMM ’de ‘Saray rektörü’ krizi

üniversitelerdeki rektörlük seçimlerinin kaldırılarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a istediği rektörü hem atama hem azletme yetkisi verilmesini öngören AKP önergesi Meclis’te krize neden oldu. CHP grubu Meclis’te olağanüstü toplandı. Muhalefetin yoğun tepkisi üzerine AKP Grup Başkanvekili Elitaş, önergenin çekildiğini açıkladı.

Yayınlanma: 19.08.2016 - 05:41
Abone Ol google-news

AKP, Meclis Genel Kurulu’ndaki torba yasa görüşmeleri sırasında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a üniversitelerde istediği rektörü hem atama hem de azletme yetkisi veren bir “gece önergesi” ile “üniversitelerde kurulan sandık sistemini” ortadan kaldırmak istedi. AKP’nin bu önergesi üzerine CHP grubu Meclis’te olağanüstü toplanırken, muhalefetin yoğun tepkisi üzerine AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, önergenin geri çekildiğini açıkladı.

Mevcut uygulamada sandık sonuçlarına göre 6 aday adayının ismi Yüksek Öğretim Kurulu’na (YÖK) gönderiliyor. YÖK eleme yapıp, 3 rektör adayının ismini atanması için Cumhurbaşkanlığı’na gönderiyor. Cumhurbaşkanı da 4 yıllığına rektör ataması yapıyor. AKP’nin “gece önergesi”nde rektör adaylarının YÖK tarafından Cumhurbaşkanı’na önerilmesi, Cumhurbaşkanı’nın da ataması öngörüldü. Ancak, bir ay boyunca atama yapılmaması YÖK tarafından da iki hafta boyunca yeni adayların belirlenmemesi durumunda da üniversitenin rektörünün doğrudan doğruya Cumhurbaşkanlığı tarafından atanmasının önü açılmak istendi. Rektörlerin YÖK’ün teklifi üzerine Cumhurbaşkanı tarafından geçici olarak görevden uzaklaştırılabilmesi veya görevine son verilmesi öngörüldü.

Hiç mi ders almadınız?

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, “Komisyonda görüşülmeyen bir önerge, yeni madde ihdas edilmek gibi sunulmak suretiyle önümüze getirilmiştir. Biz bunun işlemden çıkartılmasını öneriyoruz” ifadelerini kullandı. HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, “Katakulliye getirerek, önerge oyunlarıyla yeni bir şeyi tartışıyoruz” dedi. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay yapılanın mini bir darbe girişimi olduğunu belirterek, “15 Temmuz darbe girişiminden hiç mi ders alınmadı? Bu nasıl akıldır, mantıktır, muhakemedir? Neye göre seçeceksiniz? Bu Şimdi FETÖ’cü yerine METÖ’cü rektör arayışı” dedi. Muhalefetin sert tepki göstermesi üzerine önce 15 dakika ardından bir saat daha ara verildi.

CHP olağanüstü toplandı

CHP grubu olağanüstü toplanarak, önergenin yeniden ele alınması durumunda Meclis’te milletvekillerinin nasıl bir yol izleyeceği üzerinde durdu. Bu arada CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, MHP’li Erkan Akçay ve AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da bir araya geldi. Görüşmede CHP’li Altay, “Bu önergenin gelmesi durumunda direnme hakkımızı kullanacağız. 15 Temmuz öncesinde getirilmiş olsaydı ‘Bu iktidar partisi önergesi’ diyebilirdik ancak şimdi böyle düşünemeyiz. Bu hukukun ortadan kaldırılmasıdır. Bu rutin içtüzük haklarıyla da tepki gösterilecek bir mesele değidir” dedi. Toplantılar üzerine AKP’li Elitaş, muhalefete “önergeyi geri çektiklerini” açıklayınca, kriz aşılmış oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler