Türkiye’nin hedefinde iki kent var

YPG’ye karşı Mınbiç, IŞİD’e karşı ise El Bab ilçeleri ne harekat planlanıyor.

Yayınlanma: 31.08.2016 - 22:28
Abone Ol google-news

Suriye’nin kuzeyine askeri harekât gerçekleştiren Türkiye’nin birincil hedefinin YPG’nin batı yönünde yayılmasını engellemek olduğu belirtiliyor. Bunun için Mınbiç’e ilerleyen Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) önünü açan Türkiye, ikinci planda El Bab’ın IŞİD’den kurtarılmasıyla YPG’nin yayılma gerekçesini ortadan kaldırmayı hedefliyor. Türkiye’nin Suriye’ye askeri harekât gerçekleştirmesinin birinci nedeni YPG’nin sınır boyunca uzanan toprakları kontrolü altına almak istemesi.

ABD desteğindeki YPG’nin ilerleyişi sırasında Türkiye, Mınbiç ilçesinin tamamen Türkmen ve Arap unsurlardan oluştuğunu, bu bölgenin kendisi için kırmızı çizgi olduğunu açıkladı. Ankara’ya, “YPG’nin Mınbiç harekâtının ardından Fırat’ın doğusuna çekileceği yönünde” söz verildi.

Temmuz ayının ikinci yarısında Mınbiç merkezini ele geçiren YPG’nin Fırat’ın doğusuna çekilmek yerine kuzeye ve batıya yayılmaya başlaması üzerine Türkiye, harekât kararı aldı. YPG’nin kantonları koridorla birleştirmek için bölgenin merkezi konumundaki El Bab’a yönelmesinin de Türkiye’nin harekâta karar vermesinde kritik neden olduğu değerlendiriliyor. Türkiye, YPG’nin Mınbiç-El Bab hattı üzerinden Afrin ile bağlantı kurmasını kendi bekasına yönelik tehdit olarak algılıyor. YPG’nin bu koridoru açmasının Türkiye’nin Arap dünyası ile kara bağlantısının kopması sonucunu doğuracağını savunulurken, PKK güdümündeki örgüt tarafından çevrelenmenin de son derece ciddi güvenlik açmazlarını gündeme getireceği vurgulanıyor.

Bu nedenlerle Türkiye, öncelikli olarak Mınbiç’teki YPG unsurlarının çekilmesini istiyor. Bunun gerçekleşmemesi durumunda bu bölgeye askeri harekât yapacağını net bir dille açıklıyor. Bu nedenle harekâtın ilk hedefi Mınbiç olarak görülüyor. Harekâtın ikinci hedef ise IŞİD’in Suriye’nin batısındaki en üst düzeyde konuşlu olduğu El Bab. Bu ilçeye yönelik harekâtın nedeni kentin YPG eline geçmesini önlemek ve YPG’nin ilerleyişine IŞİD’in bölgedeki varlığını gerekçe olarak sunmasını engellemek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler