Başbakan'ın yeğenine 'sen de havaya girme' sözlerine kadınlardan büyük tepki: Bizi isyan kurtaracak

Başbakan Binali Yıldırım yeğenine nasihat verirken söylediği “itaat et rahat et” sözleriyle kadınların bir kez daha tepkisini çekti.

Yayınlanma: 26.09.2016 - 05:39
Abone Ol google-news

Başbakan Binali Yıldırım’ın, yeğeni Emine Yıldırım’ın nikâhında mutluluğun sırrının itaat etmekten geçtiğini söylemesi ve “Peki de; itaat et, rahat et” şeklindeki açıklaması kadın örgütlerinin tepkisini çekti.

Yıldırım, yeğenine “Emine, sen de havaya girme. Gökhan hiddetlendiğinde ‘peki’ demesini bilmelisin” şeklinde tavsiyede bulundu. Başbakan, geçen günlerde de tepki çeken açıklamalarda bulunmuştu. Yıldırım, şort giydiği için saldırıya uğrayan Ayşegül Terzi hakkında yaptığı açıklamada, zanlıya yönelik, “Hoşuna gitmeyebilir, mırıldanırsın” demişti.

Yıldırım’a yönelik tepkiler şöyle:

Kampus Cadısı aktivisti Elif Demirel, “Bizler, kadın cinayetleri karşısında mırıldanma zahmeti dahi göstermeyerek, tepkisiz kalan devletin şiddetine ve şiddete devam edici eril diline, mırıldanmıyor, çığlık çığlığa bağırıyoruz. Erkek hiddetlendiğinde her kadın ‘evet’ demek yerine tepkisini ortaya koyana kadar, tek bir kadın dahi tehdit altında yaşamayana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Bizleri biat etmek değil, isyana ortak olmak kurtaracaktır” değerlendirmelerini yaptı.

Feminist/Kadın özgürlük Meclisi üyesi Hülya Osmanağaoğlu ise Başbakan Yıldırım’ın açıklamalarını şu sözlerle eleştirdi: “‘Kuşkusuz doğrudan İslami referanslar içermeyen ama aslında AKP’nin toplumsal tahayyüllerine uygun makbul kadın politikalarının bir tezahürü olan bu söylemler meşruiyetini maalesef kadın erkek eşitsizliğinin gündelik hayatta tüm erkeklerce benimsenmesinden alıyor.’”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu temsilcisi Gülsüm Kav, Başbakan Yıldırım’ın bir an önce kadınlardan özür dilemesi gerektiğini belirterek “Başbakan bu açıklama ile kadın cinayetlerine teşvik etmiştir. ‘Hoşuna gitmeyebilir, mırıldanırsın’ sözlerinden dolayı özür dileyip hatasını telafi etmesi gerekirken yeniden kadın ve erkek ilişkisi için yanlış bir açıklama yapıyor” dedi. Kav “Başbakanın bu açıklaması kabul edilemez. Biz kadınlar neye ‘evet’ neye ‘hayır’ diyeceğimize kendimiz karar veririz. Kadınlar fikirlerini söyleyecek. Her şeye, ‘evet’ demeyecek. Hükümetin kafasındaki kadın bakış açıları bu olabilir. Bizler bunu kabul etmiyoruz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler