MHP, AKP ve CHP’yi bekliyor

MHP, Başkanlık Divanı’nda anayasa paketini masaya yatırdı. Toplantıda ‘bekle ve gör’ yaklaşımının benimsenmesi kararı çıktı.

Yayınlanma: 28.09.2016 - 07:25
Abone Ol google-news

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin başkanlığında önceki gün toplanan Başkanlık Divanı, Meclis’te görüşülen mini anayasa paketini masaya yatırdı. MHP, daha önce uzlaşılamayan Disiplin Mahkemeleri ve Askeri Yüksek Mahkemeleri’nin kapatılmasıyla, bu iki mahkemeden Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) seçilecek üyelerle ilgili AKP ve CHP’nin “uzlaşmasını” bekleyecekken, uzlaşının sağlanması için “Bir üyeyi Meclis belirlesin, diğer üyeyi de Cumhurbaşkanı belirlesin” önerisini getirdiği belirtildi. CHP’nin bu öneriye “sıcak baktığı” değerlendirilirken, MHP, söz konusu önerisine AKP’den gelecek yanıta göre tavır belirleyecek.

Askeri mahkemeler

Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre, toplantıda, mini anasaya paketiyle ilgili olarak, üç partinin uzlaştığı 7 madde arasında, anayasada yer alan 118. maddedeki Jandarma Genel Komutanlığı ifadesinin çıkarıldığı bilgisi de paylaşıldı. Bununla birlikte askeri yargıyı düzenleyen 145. madde de anayasadan çıkarıldı. Ancak 145. maddede, askeri yargıyı belirleyen bir fıkra, 142. maddeye eklendi. Söz konusu fıkra, Disiplin Mahkemeleri ile Askeri Yüksek Mahkemeleri’ni kapsıyor. 145’ten alınarak, 142’ye eklenen fıkrada, “Disiplin Mahkemeleri hariç, askeri mahkeme kurulamaz” ve “Savaş halinde asker kişilerin görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara bakmakla görevli olarak Askeri Mahkemeler kurulabilir” hükümleri getiriliyor.

HSYK ile ilgili maddede de AKP ve CHP arasında uzlaşma sağlanamadı. AKP, Genel Kurul’da HSYK üyelerinin Meclis’te salt çoğunlukla seçilmesini önerirken, CHP 3’te 2 çoğunluk istiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler