Bahçeli’yi kızdıran açıklama: “Eleştirenler” değil, “teşekkür eden de” kızdırmış

MHP Lideri Bahçeli’nin Salı günkü grup toplantısında başkanlık sistemi ile ilgili “havetçi” olmayacakları açıklaması tartışma yarattı.

Yayınlanma: 27.10.2016 - 20:16
Abone Ol google-news

 Bahçeli’nin, Başbakan Yıldırım’ın partisinin geçen günlerdeki MKYK toplantısında kurmaylarına “Bahçeli Meclis’te destek verecek, referandumda hayır diyecek” açıklamasının ardından bu görüşünü Afyon kampında canlı yayında da açıklamasına kızdığı öğrenildi.  

Kurmaylarına, “böyle bir cümle kullanmadığını” anlatan Bahçeli'nin “öneri önümüze gelsin görelim” tavrı ile AKP’yi “diken üzerinde tutma” taktiği izleyeceğine dikkat çekiliyor.

MHP Lideri Bahçeli’nin “başkanlık” konusundaki çıkışları, kulisleri ve kafaları karıştırmaya devam ediyor.

Bahçeli, Salı günkü grup toplantısında, kendisilerini “başkanlığa destek vermekle” eleştirenlenleri -ki daha çok gazetecileri- hedef alıp, “niyet okuyuculuğu”yla suçladı. Ama bu açıklamanın “şifrelerini” sorduğumuz MHP’li önemli bir kaynak; Bahçeli’nin tutumunun sadece “kendisini eleştirenlere” değil, “teşekkür edenlere” de yanıt niteliğinde olduğunu belirtip, Başbakan Binali Yıldırım’ı “adres” gösterdi:

“Henüz ortada AKP’nin bir teklifi yokken, MHP’nin Meclis’te başkanlık teklifine ‘evet’ diyeceği, referandumda ‘hayır’ diyeceği gibi bir algı oluşturuldu. Bunun oluşmasında en büyük etken ise Başbakan Binali Yıldırım’ın, geçen cumartesi günü Afyon kampında televizyon canlı yayınlarında yaptığı açıklamalar. Yıldırım’ın, 19 Ekim’de partisinin MKYK’sinde başkanlıkla ilgili partimizin tavrını ‘Meclis’te destek, referandumda hayır’ olacağını “halka gitme konusunda destek, referandumda hayır” genel başkanımıza atfen açıkladığı haberleri kamuoyuna yansıdı. Bu kapalı bir toplantı olduğu için doğruluğunu bilip bilmediğimizden herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak geçen cumartesi günü Afyon kampında Başbakan, canlı televizyon yayınında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, tavrımızın “Meclis’te destek, referandumda hayır” olacağı izlenimi aldığını ilan etti. Halbuki genel başkanımızın, Yıldırım’a bu yönde hiçbir beyanı olmamıştır. Genel başkanımız, sadece başkanlık konusunda yaptığı ilk açıklama ve daha sonra parti okulu açılışında yaptığı konuşmadaki sözlerini tekrarlayıp, oylamalara ilişkin herhangi bir ifade kullanmadığını bize açıkladı.”
Aynı kaynağın iddiasına göre, Bahçeli, Yıldırım’a bu tavrı nedeniyle son derece kızmıştı ve gruptaki konuşmasıyla da buna yanıt verdi.

“AKP’nin kafası karışık”

MHP kulislerinden yansıyan bilgilere göre, parti, hem Meclis’teki, hem de -Eğer Meclis’ten geçerse- olası referandumda kullanacağı oyun rengini, “AKP'nin sunacağı başkanlık teklifine göre” şekillendirecek. AKP’nin “partili cumhurbaşkanlığı, tam başkanlık, yarı başkanlık” konularında kafasının “net olmadığını” savunan bazı MHP kurmayları, “Bizim yaklaşımımız, AKP’yi sıkıştırdı, hala nasıl bir teklif olacağı bile ortada yok” görüşünü getiriyor. Parti için muhalefetin tavrını “erken” ilan etmesinin de işte bu nedenle “yanlış” olduğunu ifade ediyorlar. MHP’de eğilim, sistem tartışmalarında “belirleyici” konumunu sürdürmek için başkanlık taslağı Meclis’e gelene kadar iktidarı “diken üzerinde tutma” yönünde.

MHP’li Yalçın: Destek demedik

MHP’nin tavrıyla ilgili yorumlarda sadece Binali Yıldırım değil Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın geçen hafta sonu bir gazeteye verdiği röportajdaki sözlerinin de etkili olduğuna dikkat çekiliyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz Yalçın ise sözlerinin “yanlış anlaşıldığını” vurgulayıp, şu görüşleri dile getirdi:


“Biz parlamentoya gelsin, parlamento çözemezse halka gitsin, dedik. Biz başkanlığa evet diyeceğiz, demedik. Biliyorsunuz Anayasa değişikliği için siyasi partiler grup kararı alamıyor. Melcis’te 550 milletvekili var, herkes kendi vicdanına göre oy kullanacak. CHP’den, HDP’den milletvekilleri başkanlığa destek verebilir, yahut tam tersi AKP’den bazı milletvekilleri bu öneriye karşı çıkabilir. Zaten kendimizi nasıl peşinen bağlayalım, nasıl bir öneri geleceğini bilmiyoruz ki, partili cumhurbaşkanı mı, Amerikan tipi mi, eyalet tipi başkanlık mı? Henüz bunlar net değil, o nedenle bizim şu anda belirlenmiş bir tavrımız yok.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler