İki yeni Kanun Hükmünde kararname yayımlandı... DİHA ve Azadiya Welat gazetesi kapatılıyor

İki yeni Kanun Hükmünde Kararname yayımlandı. Kararnameye göre, Dicle Haber Ajansı, Azadiya Welat, Yüksekova Haber'in de aralarında olduğu gazete ve kuruluşlar kapatıldı.

Yayınlanma: 29.10.2016 - 20:44
Abone Ol google-news

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında, 675 ve 676 no’lu Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) Resmi Gazete’de yayınlandı.Dicle Haber Ajansı, Jinha ve Kürtçe yayın yapan Azadiye Welat gazetesi de kapatıldı. Evrensel Kültür Dergisi de kapatılan basın kuruluşları arasında.

Kapatılan basın kuruşlarının listesi

Dicle Haber Ajansı, Jin Haber Ajansı, Azadiya Welat

Yüksekova Haber, Batman Çağdaş Gazetesi, Cizre Postası

İdil Haber, Güney Expres, Prestij Haber, Urfanatik Gazetesi

Kızıltepe’nin Sesi, Tiroji Dergisi, Evrensel Kültür Dergisi

Özgürlük Düyası Dergisi, Özgür Gündem gazetesi

Terör kapsamında yapılan yargılamalarda sanıkları en fazla 3 avukat savunabilecek.

Bazı bakanlıklar ve bağlı kuruluşlar ile bazı kamu kurumlarından toplam 9 bin 630 kişi kamu görevinden çıkarıldı.

İŞTE KAMUDAN İHRAÇ EİDLENLERİN TAM LİSTESİ

Resen emekli edilen, meslekten ihraç edilen ve kendi isteğiyle meslekten ayrılan bin 82 emniyet teşkilatı mensubunun rütbesi alındı.

Kararnamede, olağanüstü hal kapsamında kamu personeline ilişkin bazı tedbirler alınması kararının; Anayasanın 121'inci maddesi ile Olağanüstü Hal Kanununun 4'üncü maddesine göre, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nca, 15 Ağustos 2016 tarihinde kararlaştırıldığı kaydedildi. 

Bu KHK ile 20/7/2016 tarihli ve 2016/9064 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal kapsamında, kamu personeline ilişkin bazı tedbirlerin alınmasının amaçlandığı belirtildi. 

Buna göre, "Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan; bazı kamu kurumlarındaki çok sayıda kişi kamu görevinden, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan çok sayıda kişi, başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın görevinden çıkarıldı. 

Bu kişilere ayrıca herhangi bir tebligat yapılmayacağı, haklarında ayrıca özel kanun hükümlerine göre işlem tesis edileceği" kaydedildi.

Yeni KHK ile rektörlük seçimleri kaldırıldı... Erdoğan'a atama yetkisi geldi

"Bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecekler"

Bu kişilerin, birinci fıkra gereğince kamu görevinden, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden, Jandarma Genel Komutanlığı'ndan ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan çıkarılan kişilerin, mahkumiyet kararı aranmaksızın, rütbe ve/veya memuriyetleri alındığı ve bu kişilerin görev yaptıkları teşkilata yeniden kabul edilmeyecekleri, bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecekleri, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemeyecekleri, bunların uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona ermiş sayılacağı bildirildi. 

Bunların silah ruhsatları, gemi adamlığına ilişkin belgelerinin ve pilot lisanslarının iptal edileceği ve bu kişilerin oturdukları kamu konutlarından veya vakıf lojmanlarından 15 gün içinde tahliye edileceği belirtildi. 

Bu kişiler özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı olamayacak, bu kişiler hakkında ilgili bakanlık ve kurumlarca ilgili pasaport birimine derhal bildirimde bulunulacak. Bu bildirim üzerine ilgili pasaport birimlerince pasaportlar iptal edilecek. 

Kamu görevinden çıkarılanlar, varsa uhdelerinde taşımış oldukları büyükelçi, vali gibi unvanları ve müsteşar, kaymakam ve benzeri meslek adlarını ve sıfatlarını kullanamazlar ve bu unvan, sıfat ve meslek adlarına bağlı olarak sağlanan haklardan yararlanamayacak. 

Kamu ile ilişkisi kesilenler arasında, 24 merkez valisi de yer alıyor. Ayrıca Yeni KHK ile 2'si general 39 TSK personeli de göreve iade edildi.

Kendi istekleriyle emekli olan hakim ve savcılar mesleğe dönebilecek

Resmi Gazete'de yayımlanan 673 sayılı KHK ile hakimlik ve savcılık mesleğinden kendi istekleriyle emekli olan veya  tekrar mesleğe dönmek isteyenler, 2 ay içinde başvuruda bulunmaları ve mesleğe kabulde aranan nitelikleri kaybetmemiş olmaları şartıyla tekrar mesleklerine dönebilecek. Ayrıca TBMM'de 32, Yargıtay'da 183 personel memurluktan çıkarıldı.

Ceza infaz kurumları ve tutukevleri izleme kurullarının başkan ve üyelerinin üyelikleri sona erdi

KHK ile ceza infaz kurumları ve tutukevleri izleme kurullarının başkan ve üyelerinin üyeliklerinin sona erdiği ve 10 gün içinde 14/6/2001 tarihli ve 4681 sayılı Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulları Kanunu'nda belirlenen usule göre yeniden seçim yapılacağı kaydedildi.

"FETÖ/PDY" ile bağlantılı 158 kişinin öğrencilikle ilişikleri kesildi

Yurt dışında öğrenim gören öğrencilerden, milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen "FETÖ/PDY" aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olan 158 kişinin öğrencilikle ilişikleri kesildi. 

Adli Tıp Kurumu'nda yeni düzenlemeler

Olağanüstü hal kapsamında çıkarılan 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) Adli Tıp Kurumu bünyesinde "Adli Bilişim İhtisas Dairesi" kuruldu.

Öte yandan KHK ile Adli Tıp Kurumu merkez teşkilatına 171, taşra teşkilatına ise 121 olmak üzere 292 kadro ihdas edildi.

"FETÖ" üyelerinin eşlerinin pasaportları da iptal edilebilecek

673 sayılı KHK ile güvenlik açısından pasaportları iptal edilen kişilerin eşlerine ait pasaportlar da genel güvenlik bakımından mahzurlu görülmesi halinde İçişleri Bakanlığınca iptal edilecek.

OHAL süresince iflas erteleme kararı verilemeyecek

Kararnameye göre, olağanüstü halin ilanından önceki dönemde yapılan iflasın ertelenmesi talepleriyle ilgili olağanüstü hal süresince iflasın ertelenmesine karar verilemeyecek, olağanüstü halin ilanından sonra ve devamı süresince herhangi bir tedbir kararı da verilemeyecek, verilmişse derhal kaldırılacak.

Dershane öğretmenlerine "sözleşmeli öğretmenlik" fırsatı

Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile dershaneler ve öğrenci etüt eğitim merkezlerinde 14 Mart 2014 itibarıyla eğitim personeli olarak çalışmakta olup 1 Ocak 2014 itibarıyla en az 6 yıl sigorta primi ödenenler, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) şartı aranmadan öngörülen diğer koşulları taşımak suretiyle 6 ay içinde bir defaya mahsus olmak üzere yapılacak sözlü sınavda başarılı oldukları takdirde, kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerdeki boş sözleşmeli öğretmen pozisyonlarına atanabilecek.

Kapsamdan çıkarılan özel öğretim kurumları

Öte yandan, 673 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında KHK ile 53 özel okul ile bir özel öğrenci yurdu, 667 sayılı KHK ile kapatılan özel öğretim kurumları listesinden çıkarıldı.

"Teröre destek olan" belediyelerin taşınır mallarına el konulacak

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile belediye ve bağlı idare imkanlarının terör veya şiddet olaylarına dolaylı ya da doğrudan destek sağlamak amacıyla yararlanıldığının valilik tarafından belirlenmesi durumunda, terör ve şiddet olaylarına destek olmak amacıyla kullanılan belediye veya bağlı idare taşınırlarına mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından el konulacak.

Yeni kayyım: TMSF

Söz konusu KHK'de, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce terör örgütlerine aidiyeti, iltisakı veya irtibatı nedeniyle 4 Aralık 2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 133'üncü maddesi uyarınca ve devirle kayyımların görevleri sona erdi.

Buna göre, satış ve tasfiye işlemleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yapılacak.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler