Türkiye bunu hak etmiyor: Demirtaş ve Yüksekdağ ile 7 vekil tutuklandı

Gece yarısı evleri basılarak gözaltına alınan HDP’li 10 milletvekilinden aralarında eş genel başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın olduğu 9 HDP’li dün çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı.

Yayınlanma: 04.11.2016 - 01:36
Abone Ol google-news

<video:625825>

 

 

Seçilmişlere yönelik operasyon başladı...

Diyarbakır, Van, Hakkari, Şırnak ve Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından yürütülen soruşturmalar kapsamında HDP'ye yönelik operasyon gerçekleştirildi. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ Ankara'daki evinde, diğer Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş da Diyarbakır'daki evinde gözaltına alındı.

EŞ GENEL BAŞKANLAR TUTUKLANDI

Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ çıkarıldıkları mahkemeler tarafından tutuklandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü terör soruşturması kapsamında tutuklanan HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, uçakla Kocaeli'nin Kartepe İlçesi'nde bulunan Cengiz Topel Havaalanı'na getirildi.

YÜKSEKDAĞ KOCAELİ F TİPİ CEZAEVİ'NE GÖTÜRÜLDÜ

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü terör soruşturması kapsamında tutuklanan HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, uçakla Kocaeli'nin Kartepe İlçesi'nde bulunan Cengiz Topel Havaalanı'na getirildi.

Polis ve jandarma ekipleri Yüsekdağ'ı sivil araçlarla Kandıra İlçesi'nde bulunan Kocaeli F Tipi Cezaevi'ne götürdü. Yüksekdağ, yaklaşık 15 araçlık konvoyla cezaevine götürülürken, yollarda da geniş güvenlik önlemi alındı.

Tutuklanan Diyarbakır Belediyesi Eş Başkanları Gülten Kışanak ile Fırat Anlı da aynı cezaevine konulmuştu.

LEYLA BİRLİK VE NURSEL AYDOĞAN SİNCAN CEZAEVİ'NDE 

HDP Milletvekilleri Leyla Birlik ve Nursel Aydoğan Sincan Cezaevi'ne gönderildi. 


DEMİRTAŞ, EDİRNE F TİPİ CEZAEVİNE GÖTÜRÜLDÜ

Tutuklama kararları sonrasında Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve Gülser Yıldırım, Diyarbakır Havalimanı'nandan uçakla Kocaeli’nin Kartepe İlçesi’nde bulunan Cengiz Topel Havaalanı’na getirildi. Yüksekdağ daha sonra geniş güvenlik önlemi altında Kandıra'daki F tipi cezaevine götürüldü. 

Selahattin Demirtaş ise bir süre Kocaeli'de bekletildikten sonra, polis helikopterine alınarak Edirne'ye götürülmek üzere yola çıkarıldı.Demirtaş Edirne F Tipi Cezaevi'ne götürüldü.

Demirtaş'ın burada ilk gece tek kişilik bölümü alındığı öğrenildi.

HDP'li vekillere yöneltilen suçlamalar

Savcılıklar tarafından hazırlanan fezlekeler kapsamında HDP’liler hakkındaki suçlamalar şöyle:

Selahattin Demirtaş: Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, terör örgütü üyesi olmak, silahlı terör örgütüne üye olmak, örgüt adına suç işlemek, Türkiye Cumhuriyeti’ni alenen aşağılamak, terör örgütü propagandası yapmak, Türk milletini, Cumhuriyet’i ve TBMM’yi alenen aşağılamak, Cumhurbaşkanı’na hakaret, devletin askeri ve Emniyet teşkilatını alenen aşağılamak, terör örgütü PKK propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek, kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’a muhalefet, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet, hakaret, suç işlemeye alenen tahrik, kanunlara uymamaya tahrik, kamu görevlisinin aleyhine iftira, suç işlemeye tahrik ve suç işlemeye azmettirme, devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmaya teşebbüs.

* Figen Yüksekdağ: Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, terör örgütü propagandası yapmak, suç işlemeye alenen tahrik, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, devletini, yargı organlarını, askeri ve Emniyet teşkilatını alenen aşağılama, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, suçu ve suçluyu övmek.

* Sırrı Süreyya Önder: Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet, suç işlemek amacıya örgüt kurmak, silahlı terör örgütüne üye olmak, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik.

* Ferhat Encü: Halkı askerlikten soğutma, terör örgütü propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, askeri yasak bölgelere girmek, kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs.

* Leyla Birlik: Terör örgütü propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, suç ve suçluyu övmek, askeri yasak bölgelere girmek.

* Selma Irmak: Terör örgütü propagandası yapmak.

* Abdullah Zeydan: Terör örgütü propagandası yapmak.

* İdris Baluken: Suçu ve suçluyu övmek, terör örgütü propagandası, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını alenen aşağılamak.

* Ziya Pir: Terör örgütü propagandası, silahlı terör örgütüne üye olmak, suç işlemeye tahrik etmek.

* Gülser Yıldırım: Terör örgütü propagandası, suçu ve suçluyu övmek.

* Nursel Aydoğan: Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek.

* Faysal Sarıyıldız: Terör örgütü propagandası yapmak, terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, suçu ve suçluyu övmek, silahlı terör örgütüne silah sağlamak.

* Tuğba Hezer Öztürk: Terör örgütü propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik, suçu ve suçluyu övmek.



Demirtaş ve Yüsekdağ, Kocaeli F Tipi Cezaevi'ne götürüldü - VİDEO


Tutuklanan Diyarbakır Belediyesi Eş Başkanları Gülten Kışanak ile Fırat Anlı da aynı cezaevine konulmuştu.

7 MİLLETVEKİLİ TUTUKLANDI

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Nursel Aydoğan, Leyla BirlikGülser YıldırımSelma Irmak ve Ferhat Encü, Abdullah Zeydan da tutuklama istemiyle sevk edildikleri mahkemeler tarafından tutuklandı.

3 MİLLETVEKİLİ SERBEST

HDP'ye yönelik gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan Ziya Pir, savcılık sorgusunun ardından yurtdışına çıkış yasağı konularak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Gözaltına alınan bir diğer HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer de serbest bırakılırken, HDP Ankara Milletvekili Sırrı Sürreya Önder de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Gözaltına alınan HDP'li 12 milletvekiliyle ilgili olarak bugün Diyarbakır, Hakkari, Bingöl ve Şrnak adliyelerinde yapılan işlemlerin ardından, aralarında Eş Genel Başkanların da bulunduğu 9 milletvekili tutuklandı. 3 milletvekili ise serbest bırakıldı.

HDP'ye yönelik operasyonda gözaltına alınan 12 milletvekilinin daha önce belirlenen ortak savunma metnini kullandığı bildirildi.

İDRİS BALUKEN'DEN MESAJ: MÜCADELE DEVAM EDECEK

Birgün'ün haberine göre, Baluken, diğer Grup Başkanvekili Çağlar Demirel aracılığı ile cezaevine gönderilmeden önce mesajını paylaştı. Baluken mesajında, “Mücadele, bulunduğumuz her yerde devam edecek. Bizler mücadelemizi gün geçtikçe daha fazla büyüterek, ‘her yer bizim için mücadele yeridir’ diyerek demokratik siyasetin Türkiye’de önünü kapatan anlayışa karşı tüm Türkiye halklarıyla birlikte mücadele etmeyi sürdüreceğiz” dedi.

Demirtaş: Beni ancak halkım sorgulayabilir

Çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın savcılık sorgusundaki ifadesinde  'Beni ancak halkım sorgulayabilir' dediği öğrenildi.

HDP Van milletvekili Tuğba Hezer Öztürk hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

İşte Demirtaş'ın ilk ifadesi: Beni ancak halkım sorgular

GİTMEYECEKLERİNİ AÇIKLAMIŞLARDI

Gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, haziran ayında daha önce aldıkları karar gereği ifade için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına kendi istekleriyle gitmeyeceklerini açıklamışlardı.

İdris Baluken'in HDP Genel Merkezi'nde gözaltına alınma anı - VİDEO

PERVİN BULDAN: HENÜZ GÖZALTINA ALINMADIM

Gözaltına alındığı iddia edilen Pervin Buldan, gazetemize konuştu. Buldan,"Henüz gözaltına alınmadım" dedi. 

YÜKSEKDAĞ'IN EVİNE BASKIN

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın evine polisler tarafından baskın yapıldı. Baskının, Yüksekdağ'ın Ankara'da kaldığı eve yapıldığı belirtildi. Polisler, görüntü alan basının internet üzerinden yaptığı canlı yayını müdahale ederek durdurdu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş evinde gözaltına alındı. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve Sırrı Süreyya Önder Ankara'da, HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Aydoğan ve Pir, Diyarbakır'da gözaltına alındı.

İdris Baluken'in HDP Genel Merkezi'nde gözaltına alınma anı - VİDEO 

İçişleri'nden HDP'ye operasyon açıklaması

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl Cumhuriyet Savcılıklarının ilgili kolluk birimlerine verdiği talimatlar doğrultusunda 11 milletvekilinin adli mercilere götürülmek üzere yakalama işleminin gerçekleştirildiği. Hakkında yakalama kararı bulunan Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer'in yurt dışında olduğu belirlendi" denildi.

HDP'den valilik yasağıyla ilgili ilk açıklama

DEMİRTAŞ: HALKIMIZI SELAMLIYORUM

Diyarbakır'daki evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ile avukat Mehmet Emin Aktar görüştü. Aktar, Demirtaş’ın Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü TEM Şube’de tutulduğunu söyledi. Aktar, Demirtaş’ın ilk mesajını şu sözlerle aktardı:

“Sağlım yerinde. Moralim yerinde. Halkımızı selamlıyorum.”

BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığından,yapılan yazılı açıklamada, "HDP Milletvekilleri Demirtaş, Yüksekdağ, Önder, Pir, Yıldırım ve Taşçıer hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma, suç işlemeye tahrik ve terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından soruşturma yürütüldüğü anımsatıldı.

Yürütülen soruşturma sonucunda yukarıda ismi geçen milletvekillerinin, atılı suçlar yönünden kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller bulunması sebebiyle haklarında arama ve gözaltı kararı verilmiş ve icra edilmiştir. Soruşturma derdest olup, gelişmelerden kamuoyu ayrıca bilgilendirilecektir." denildi.

HDP'li vekiller gözaltı kararlarını Twitter'dan duyurdu

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, evinin önüne polis mensupları olduğunu belirterek “Zorla gözaltına kararı var” dedi.

 

HDP'li vekil Ziya Pir gözaltına alındığını Twitter hesabından, "Diyarbakır'daki evimde gözaltına alınıyor" yazarak duyurdu.

 

Selahattin Demirtaş'ın gözaltına alındığı anlar

İdris Baluken'in HDP Genel Merkezi'nde gözaltına alınma anı

Sosyal medyaya gece yarısı darbesi

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler