Israrımız gazetecilik

Yargılanan ve tutuklu gazetecilerin dosyaları, AB, Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı dahil olmak üzere uluslararası arenaya taşınacak.

Yayınlanma: 02.12.2016 - 19:27
Abone Ol google-news

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) ve Friedrich Ebert Vakfı Türkiye (FES) tarafından organize edilen, 15 ülkeden 35 gazetecinin katılımıyla düzenlenen “OHAL’de örgütlenme” başlıklı uluslararası toplantının sonuç bildirgesi açıklandı. İstanbul Point Otel’de 29- 30 Kasım günü organize edilen panelin sonuç bildirgesinde, “OHAL sürecinde bağımsız gazeteciliğin yok edilmemesi için ısrarcı olacağız. Tüm gazetecilerin derhal serbest bırakılması için hazırlanan kampanyaya destek vereceğiz. Üyelerimizi ve kamuyu Türkiye’deki medya krizi hakkında bilgilendireceğiz”denildi.

‘Medyaya darbe’

 Bildirgede, gazetemizin 10 yazar ve yöneticisinin tutuklandığına dikkat çekilerek yargılanan gazeteciler konusunun Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı dahil olmak üzere hükümetlerin dikkatlerine sunulacağı belirtildi. Medyaya yönelik baskının darbe girişimi sonrası arttığı belirtilerek, muhalif gazetecilerin potansiyel darbeci ya da terör sempatizanı olarak gösterilerek bağımsız medyaya karşı eşi benzeri görülmemiş bir müdahalenin olduğuna dikkat çekildi. Bildirgede özetle şu başlıklara yer verildi:

-“15 Temmuz sonrası 176 medya kuruluşu kapatıldı. 3 binden fazla gazeteci tazminatsız olarak işten çıkarıldı. 4 Darbe girişiminin ardından tutuklu gazetecilerin sayısı yüzde 100’lük bir artış göstererek 120’nin üzerine çıktı.

-800’den fazla Sarı Basın Kartı, 32 Parlamento Basın Kartı iptal edildi. Birçok kişi ülkeyi terk etmek zorunda kaldı ve yargılanan gazetecilerin aile üyeleri de dahil 50 kişinin pasaportuna el konuldu.

-Yabancı muhabirler de sürekli taciz ediliyor, keyfi olarak gözaltına alınıyor, ülkeye girişi engelleniyor ya da sınır dışı ediliyor. Özellikle Suriye sınırından ya da ülkenin güneydoğusundan haber yapmaya çalışanlar hedefleniyor.

-Cumhuriyet gazetesi çalışanlarına ve ekim ayında tutuklanan, içlerinde gazeteci, avukat ve medya çalışanlarının bulunduğu 10 Cumhuriyet gazetesi çalışanının eşlerine bizi gazete binasında ağırladıkları için teşekkür ediyoruz. Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı da dahil olmak üzere hükümetlerimizle bu davalara dikkat çekeceğiz.

-Üyelerimizi ve kamuyu Türkiye’deki medya krizi hakkında bilgilendireceğiz


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler