Demirtaş'ın bilirkişi isteğine ret

Demirtaş, Mersin mitingi konuşması nedeniyle açılan davanın ilk duruşmasında mahkemeye mutlak sorumsuzluk hatırlatması yaptı.

Yayınlanma: 21.12.2016 - 20:40
Abone Ol google-news

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 27 Şubat’ta Mersin mitinginde yaptığı konuşmada dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’na hakaret ettiği, devletin güvenlik güçlerini aşağıladığı iddiasıyla açılan davanın ilk duruşmasında tutuklu bulunduğu Edirne Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden SEGBİS sistemiyle ifade verdi. Mersin 14. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada hâkimin ikametgâh adresini sorması üzerine Demirtaş, “Tam adres aklımda değil ama TBMM ana blokları diyebiliriz” diye yanıt verdi. Demirtaş’ın avukatları anayasanın 83. maddesi gereğince Demirtaş’ın dokunulmazlığının devam ettiğini belirtti. Demirtaş’ın Mersin’de yaptığı konuşmanın aynısını, 4 gün öncesinde Meclis’te grup toplantısında yaptığını belirten avukatlar, mahkemenin bu konuda ara karar vermesini talep etti.

Bilirkişi istedi

Hâkimin, bu talebi duruşma sonunda değerlendireceğini bildirmesi üzerine Demirtaş, “Mutlak sorumsuzlukla ilgili talebimizi hükümle değerlendirmenin bir anlamı yoktur. Bu konuda mahkemenin ara karar vermesini, bilirkişi görevlendirmesini talep ediyoruz” dedi. Hâkimin “Talebi reddettik, savunma yapacak mısınız, yapmayacak mısınız” diye sorması üzerine Demirtaş, “Ben milletvekiliyim ve dokunulmazlığım sürüyor. Mutlak sorumsuzluk talebinde ısrarlıyız” dedi. Mahkeme Demirtaş’ın Meclis’te ve Mersin’de yaptığı iki konuşmanın değerlendirilebilmesi için TBMM başkanlığından ilgili grup konuşması metninin istenmesine, Demirtaş’ın avukatlarının, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili yasal düzenlenme konusunda Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması talebinin bir sonraki celsede değerlendirilmesine karar verdi ve duruşmayı 16 Mart 2017’ye erteledi.

Duruşmalar ertelendi

Demirtaş ve HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken hakkında Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından farklı tarihlerde yaptıkları konuşmalar gerekçe gösterilerek ayrı ayrı açılan davaların ilk duruşması Elazığ 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Baluken hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın duruşması, talimatla ifadesinin alınması için daha öncesinden Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen yazıya Baluken tutuklandığından cevap verilmemesi nedeniyle ertelendi. Demirtaş hakkında aynı iddia ile açılan davadan ise ilk kez bu duruşmada haberdar olunduğu öğrenildi. Mahkeme heyeti duruşmaları 29 Mart 2017’ye erteledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler