Cumhurbaşkanına Meclis'i fesih yetkisi veren madde komisyondan geçti

AKP ve MHP'nin anlaşıp TBMM'deki Anayasa Komisyonu'na getirdiği 'başkanlık anayasası' için görüşmeler sürüyor. Teklifin 14'üncü maddesinin de düşmesiyle AKP'nin teklifi 18 maddeye indi. Cumhurbaşkanına Meclis'i fesih yetkisi veren 12. madde komisyondan geçti

Yayınlanma: 28.12.2016 - 16:01
Abone Ol google-news

<video:652106>

AKP ve MHP'nin anlaşıp TBMM Anayasa Komisyonu'na getirdiği 'başkanlık anayasası' görüşmelerine bugün de devam ediliyor.  Teklifin 14'üncü maddesinin de düşmesiyle AKP'nin teklifi 18 maddeye indi. Cumhurbaşkanına Meclis'i fesih yetkisi veren 12. madde komisyondan geçti. Böylece komisyondaki görüşmelerin 9. gününde kabul edilen teklif sayısı 11'e yükseldi.

BOZDAĞ KONUŞTU TARTIŞMA ÇIKTI

Anayasa Komisyonu'nun dünkü oturumunda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın konuşması sırasında CHP milletvekilleri Bakan Bozdağ'a tepki gösterdi. Bunun üzerine AKP Trabzon milletvekili Salih Cora da, CHP milletvekillerine tepki gösterdi. AKP Trabzon Milletvekili Salih Cora ile CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş arasında tartışma yaşandı.

ANAYASA KOMİSYONU'NDA 8 ve 9. MADDELERİ DE KABUL EDİLDİ

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin düzenlemeler içiren 8. madde Anayasa Komisyonu'ndan geçti.

Cumhurbaşkanı'nın kararname yetkisi teklifinin çıkarılmasına karar verildi. 21 maddelik değişiklik teklifi 19 maddeye düşecek. HSYK üye sayısı 12'den 13'e çıkarılacak.

TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülen anayasa değişikliği teklifinin 9. maddesi kabul edildi. Kabul edilen maddeye göre: 'Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanı'na aittir. Cumhurbaşkanı gerekli gördüğü hallerde yasama yılının ilk gününde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde açılış konuşması yapar. Ülkenin iç ve dış siyaseti Hakkı'nda Meclis'e mesaj verir. Üst kademe kamu yöneticilerini atar. Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Başkomutanlığını temsil eder. Milletlerarası anlaşma onaylar ve yayımlar.'

'KATİL YAVUZ SULTAN SELİM' SÖZLERİ KOMİSYONDA OLAY YARATTI

Anayasa Komsiyonu'nda söz alan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, "Alevi Çalıştayı yaptınız ama hiç bir şey çıkmadı. Çalıştayda sadece Yavuz Sultan Selim Katil Köprüsü çıktı" sözleri komisyonda gerilime neden oldu.

AKP Balıkesir Milletvekili Mahmut Poyrazlı, Sarıbal'ın üzerine yürüyerek, özür dilemesini istedi. Poyrazlı, "Sen kimsin Yavuz Sultan Selim'e katil diyorsun?" diye bağırdı. AKP Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu da Sarıbal'a tepki gösterdi. Bunun üzerine oturduğu yerden kalkarak, Çavuşoğlu'na "Seninle görüşeceğiz" diyen Sarıbal'ı, milletvekilleri sakinleştirdi. CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm'ün "Yavuz Sultan Selim Aleviler açısından bir katildir. Bunu herkes bilir" sözleri ise tansiyonu daha da yükseltti.

AKP'Lİ BOSTANCI: ATALARIMIZ YANLIŞLAR YAPMIŞ OLABİLİR

Yaşananlar üzerine AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "Atalarımız yanlış yapmış olabilir. Biz yanlış yapmayalım. Bizim önerimiz bugün kardeşliği savunmaktır. Tarihe ilişkin kışkırtıcı dil kardeşliğimizi zedeler" diye konuştu.

7. MADDE KABUL EDİLDİ, BİR MADDE TASLAKTAN ÇIKARILDI

TBMM Anayasa Komisyonu’nda anayasa değişiklik teklifinin 7'nci maddesi de kabul edildi.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan AKP Sözcüsü Yasin Aktay, "Cumhurbaşkanının doğuştan TC vatandaşı olma şartı taslaktan çıkarılacak" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler