Dink'in büyüdüğü Kamp Armen'e verilen sözler tutulsun

Eski yetimhanenin yerine yapılacak gençlik merkezi için Tuzla Belediyesi’nin adım atması bekleniyor.

Yayınlanma: 18.01.2017 - 19:55
Abone Ol google-news

Öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in büyüdüğü yetimhane Kamp Armen’in, Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi ve Mektebi Vakfı’na iade edilmesinin üzerinden bir yıl geçti. Vakıf, yetimhanenin yerine yapacağı ‘gençlik merkezinin’ projesini hazırladı. Ancak, kampın arkasındaki yeşil alan Tuzla Belediyesi’ne ait. Arazi ise imar planlarında, ‘idari tesis alanı’ olarak görünüyor. Vakıf Başkanı Kirkor Ağabaloğlu, Tuzla Belediyesi’nin, imar planındaki “idari tesis alanı” şerhini, “kültürel tesis alanı” olarak değiştirmesini ve yeşil alanın da iadesini beklediklerini söyledi. Ağabaloğlu, kampın iadesinin ardından hazırladıkları mimari projeyi Tuzla Belediyesi’ne götürdüklerini ancak imar planında yetimhanenin “idari tesis alanı” olarak kalması nedeniyle hayal kırıklığı yaşadıklarını anlattı. Ağabaloğlu, “İyi niyetli adımlar çerçevesinde imar planındaki bu ibarenin kaldırılacağını ümit ediyoruz. Yeşil alanın da vakfımıza iade edileceğini düşünüyoruz. Kampın iyilik tohumları eken bir kültür ve sanat merkezi olmasını istiyoruz. Belediyeler ve siyasi irade bu sorunu çözmeli. Başlangıçta verilen sözlerin tutulmasını bekliyoruz. 35, 40 sene bekledik... Biraz daha ‘bekleyin’ denirse, fazlasıyla bir haksızlık olur. Bir an önce bir şey yapmak, geçmişin acılarını silmek ve bir köprü olsun istiyoruz” dedi.

Projede neler var?

Yeni Kamp Armen’de, bilgisayar ve teknoloji merkezi, üç özel proje atölyesi, el sanatları ve müzik atölyeleri, yemekhane, kafeterya, 200 kişilik oditoryum, kız ve erkek öğrenci konaklama odaları ve misafir eğitmen odaları bulunacak. Tarihi yetimhanenin geçmişini ve geleceğini yansıtan bir sergi mekânının da yer alacağı Kamp Armen, açıldığında 12-18 yaş arası gençlere hitap edecek. Merkezde Hrant Dink’in anıları da yaşatılacak. 12 ay boyunca hizmet verecek.

YIKIMA KARŞI DİRENİŞ KAZANDI

1950’li yıllarda Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi’nin alt katında Anadolu’dan gelen kimsesiz ya da yoksul Ermeni çocukların barınması amacıyla hizmet veren Kamp Armen, Dink’in de aralarında bulunduğu 8-12 yaşlarında 30 çocuğun emeğiyle bir kamp olarak inşa edilmişti. Yetimhaneye 1987’de, Yargıtay kararıyla el konulmuştu. 2015’te yıkılma tehlikesi yaşayan yetimhane, günlerce süren eylemler sonucu, asıl sahiplerine iade edilmişti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler