‘Ateist Alevilerin diliyle konuşuyor'

Erdoğan, bu kez konuk Alman Cumhurbaşkanı’nı hedef aldı.

Yayınlanma: 29.04.2014 - 22:34
Abone Ol google-news

Başbakan Tayyip Erdoğan, hükümeti eleştiren Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’ın kendisini hâlâ rahip zannettiğini belirterek “Sen o aklını kendine sakla” dedi. Gauck’un Alevilerin sorunlarına ilişkin aktarımına tepki gösteren Erdoğan’ın“Almanya’daki bir kısım, ufak, avuç içi bir grup var, bu grubu Almanlar destekliyor. Onların diliyle gelip burada konuşuyorlar” ifadesini dikkat çekti. Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili olarak “tarihin gerçekleriyle yüzleşilmesi” gerektiğini kaydeden Erdoğan, “Umut ediyorum Ermenistan ve Ermeni diyasporası bu yürekli adımımızı görür, aynı yürekli tavrı onlardan da görürüz” dedi.

Erdoğan: Kendisini hala rahip olarak görüyor - VİDEO

Başbakan Erdoğan, partisinin grup toplantısında özetle şu görüşleri dile getirdi:

Korkuların üzerine cesaretle gitmeliyiz: (Sözde Ermeni soykırımı) Bazı tarihi hadiselerin 100. yıldönümlerine yaklaşırken bu korkuları ve bu korkuların bir tehdit aracı olarak kullanılmasını artık masaya yatırmak, bu korkuların üzerine artık cesaretle gitmek zorundayız. 100 yıl ve öncesinden bugüne gelen, belirsizliğini koruyan, resmi tarih şablonu içinde hapsolan ve sürekli istismar aracı olarak kullanılan her hadisenin artık tüm boyutlarıyla açığa çıkması en büyük arzumuzdur. İttihat ve Terakki Fırkası, 31 Mart Vakası, Balkanlar, Hicaz, Doğu Anadolu’daki isyanlar, 1915 olayları sağlıklı şekilde konuşulmamış, yazılmamış ve siyasi istismar aracı haline getirilmiş. Her meseleyi açık yüreklilikle konuşalım.

Her hadiseyle yüzleşiriz: Bizim kadim tarihimizde utanacağımız, korkacağımız, yüzleşmekten çekineceğimiz hiçbir hadise bulunmuyor. Her hadiseyle yüzleştik ve yüzleşiriz. Dersim hadisesiyle yüzleştik. Peki anamuhalefetin genel müdürü yüzleşebildi mi? Çünkü o katliamın arkasında, faili onlardı. Faili meçhullerle, Sivas, Çorum, Kahramanmaraş, Gazi Mahallesi olaylarıyla yüzleştik. Biz tarihi farklı yazanlardan, tarihi çarpıtanlardan, tarihinden utananlardan ve korkanlardan olmadık ve olmayacağız.

Ermeni yüzleşmesine Atatürk’le savunma: Gazi Mustafa Kemal, Osmanlı ordusunun bir zabiti olarak neredeyse tüm cepheleri görmüştü, yaşanan acılara şahit oldu ama kin gütmedi, küsmedi, uluslararası ilişkileri intikam duygusunun üzerine tesis etmedi. 100 yıl öncesine, kinine takılıp kalsak bugün bölgemizdeki hemen hiçbir ülkeyle iyi ilişkilerimiz olamaz. Esasen fertlerin, devletlerin ve milletlerin psikolojisi, asırlık acıların üzerine de bina edilemez. Asırlık acılar her gün diri tutuluyor, büyütülüyor ya da asırlık acılarla yüzleşmekten korkuluyorsa, bu milletler ve devletler adına sağlıklı bir ruh hali olamaz. Biz tarihimizle yüzleşmeye hazırız. Hafızalardaki korkuları gidermeye hazırız.

Ermeni diyasporası yürekli adımımızı görsün: Korkmadan çekinmeden, sıkılı yumruklarla değil tokalaşarak konuşmaya hazırız. Karşı taraftan da bunu görmeyi arzu ederiz. Umut ediyorum ki gerek Ermenistan devleti gerek Ermeni diasporası bizim bu yürekli adımımızı görür, aynı yürekli, cesur tavrı onlardan da görür ve bekleriz.

CHP ve MHP korkak: 24 Nisan’da yayımladığımız mesajın ardından MHP ve CHP, derhal istismar siyasetine başladılar. Siz bu adımları atamadınız çünkü ürkeksiniz, korkaksınız, siz bir şeylere rağmen yaşıyorsunuz. CHP, hiçbir plan, proje ve eser ortaya koymadan bütün siyasi hayatını sadece bölünme ve irtica korkusu pompalayarak devam ettirdi. MHP’nin bir statüko partisi olmaktan kurtulamadığını, terörsüz bir Türkiye hedefine hâlâ ısınamadığını görürsünüz. BDP’nin yakın tarihteki acıları aşamadığını, bu acıları istismar etmekten siyaset yapmaya fırsat bulamadığını, kısa süre aralıklarla sık sık yeni partiler kurduklarını görürsünüz.

Alman Cumhurbaşkanı’na sert yanıt: Bunu bizimle paylaştığın gibi aynen o şekilde ODTÜ’de yansıtsana. Ama üzüntü veren ne biliyor musunuz, ODTÜ’de ona ev sahipliği yapanların gerçekleri ona söylememeleri, bu ülkede bunların olmadığını söylemeleri. Almanya’da Ali’siz Alevilik denilen bir olay var, yani ateist bir anlayışın, zihniyetin, Alevilik kisvesi altında ve kendilerinin de desteklediği bir yapı var; sen bu yapıyı Alevilik olarak bize yansıtıyorsun. Türkiye’de böyle bir Alevilik yok. Türkiye’de siz hiçbir Aleviye “Sen Müslüman değilsin” diyemezsin, dediğin anda seni tersler. Ama Aleviliği farklı yaşar. Ama Almanya’daki bir kısım, ufak, avuç içi bir grup var, bu grubu Almanlar destekliyor, -Almanya’ya gittiğimde de bunu konuşacağım kendileriyle- onların diliyle gelip burada konuşuyorlar. Bu grubu Almanlar destekliyor. Yemekte bunları açık açık konuştuk, kendilerine anlattık. Kendisine somut örnekler verdik. Bu somut örnekleri bir kenara koyup da eğer Almanya’da sana anlatılanları gider orada konuşursan; “Güçlü bir iktidar, hükümetsizin, bunlardan niye korkuyorsun, çekiniyorsunuz”. Böyle bir çekinme, korku yok, nereden çıkardın, dedik. Kendisine, ülkemizin içişlerine karışılmasına asla tahammül edemeyiz, dedik. Sadece onu orada kullandı ne dedi, “Bu içişlerinize karışmak gibi anlaşılmasın ama”. Biz ama ile çok çektik. Onun için bizim ama ile uğraşacak halimiz yok. Onun için devlet adamlığının gereği neyse onu yapmak lazım. Herhalde hâlâ kendisini rahip zannediyor. O anlayışta bakıyor. Olmaz, bunlar çirkin şeyler ve bunları bütünüyle anlattık. Almanya’da 8 Türk vatandaşı öldürüldü. Bunun hesabını veremeyenler gelip de bize akıl vermesinler, o aklı kendilerine saklasınlar. Sen o aklı kendine sakla. Türkiye’de 15 basın mensubu içeride, bunların tamamı da bölücü terör örgütlerinin mensubu. Böyle bir durum var, kimse bunu sormuyor. Kendilerine bunu da söyledim, ses yok. Çünkü bilgilendirmeler farklı. Bunları duyunca bir taraftan şoke olurken, öbür taraftan da diyor ki “sizde bölücü terör örgütünün binlerce mensubu var”. Siz bunlara da ev sahipliği yapıyorsunuz. Eğer dayanışma içerisinde olamazsak bilesiniz ki yarın bu sizi de vurur.

‘Almanya’da Ateist Aleviler var’

Almanya’da Ali’siz Alevilik denilen bir olay var, yani ateist bir anlayışın, zihniyetin, Alevilik kisvesi altında ve kendilerinin de desteklediği bir yapı var; sen bu yapıyı Alevilik olarak bize yansıtıyorsun. Türkiye’de böyle bir Alevilik yok. Türkiye’de siz hiçbir Aleviye “Sen Müslüman değilsin” diyemezsin, dediğin anda seni tersler. Ama Aleviliği farklı yaşar. Ama Almanya’daki bir kısım, ufak, avuç içi bir grup var, bu grubu Almanlar destekliyor, -Almanya’ya gittiğimde de bunu konuşacağım kendileriyle- onların diliyle gelip burada konuşuyorlar. Bu grubu Almanlar destekliyor. Yemekte bunları açık açık konuştuk, kendilerine anlattık. Kendisine somut örnekler verdik. Bu somut örnekleri bir kenara koyup da eğer Almanya’da sana anlatılanları gider orada konuşursan; “Güçlü bir iktidar, bunlardan niye korkuyorsun, çekiniyorsunuz”. Böyle bir çekinme, korku yok, nereden çıkardın, dedik. Kendisine, ülkemizin içişlerine karışılmasına asla tahammül edemeyiz, dedik. Sadece onu orada kullandı ne dedi, “Bu içişlerinize karışmak gibi anlaşılmasın ama”. Biz ama ile çok çektik. Onun için bizim ama ile uğraşacak halimiz yok. Onun için devlet adamlığının gereği neyse onu yapmak lazım. Herhalde hâlâ kendisini rahip zannediyor. O anlayışta bakıyor. Olmaz, bunlar çirkin şeyler ve bunları bütünüyle anlattık. Almanya’da 8 Türk vatandaşı öldürüldü. Bunun hesabını veremeyenler gelip de bize akıl vermesinler, o aklı kendilerine saklasınlar. Sen o aklı kendine sakla. Türkiye’de 15 basın mensubu içeride, bunların tamamı da bölücü terör örgütlerinin mensubu. Bunları duyunca bir taraftan şoke olurken, öbür taraftan da diyor ki “sizde bölücü terör örgütünün binlerce mensubu var”. Siz bunlara da ev sahipliği yapıyorsunuz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler