AKP'nin OHAL güzellemesi

AKP’nin “seçim” söylemini terörle mücadele üzerinden kurmasının altından referanduma OHAL koşullarında gitme planı çıktı. İktidar partisinin referanduma ilişkin kitapçığında OHAL koşullarının referandum için kaldırılmayacağının sinyali verildi. Kitapçıkta, ‘OHAL koşullarının vatandaşın özgür iradesinin sandığa yansımasını sağlayacağı’ savunuldu.

Yayınlanma: 26.01.2017 - 21:09
Abone Ol google-news

AKP’nin referandum söylemini terörle mücadele üzerinden kurmasının altından referanduma OHAL koşullarında gitme planları çıktı. İktidar partisinin referanduma ilişkin kitapçığında OHAL koşullarının referandum için kaldırılmayacağının sinyali verildi. Kitapçıkta, “OHAL terörle mücadeleyi hedeflediği için güveni artırıyor. Vatandaş güvenli bir ortamda özgür iradesini sandığa yansıtıyor” ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlık sistemi referendumuna giderken 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL koşullarına son vermek istemediği giderek daha sık dile getirilmeye başlandı. AKP yönetimi ve milletvekilleri de anayasa değişikliği paketi Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan onay beklerken, OHAL koşullarında kurulan sandığın daha sağlıklı olacağı anlatılıyor.

AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, önceki gün Diyarbakır’da, “Sayın Başbakan’ın açıkladığı gibi OHAL, devlet içinde bir ihanet gördüğü için devlete karşı olağanüstü haldir, vatandaşı korumaya yönelik olağanüstü haldir. Bu anlamda OHAL referandum sürecini daha sağlıklı sağlayacak. Yoksa referandumun sonuçlarını etkiyecek bir OHAL tavrı olamaz” açıklamasını yaptı.

‘Yeniden düzenliyoruz’

AKP’nin referandum kampanyası döneminde kullanacağı söylemin ipuçlarını veren ve “terörle mücadelenin Başkanlık sistemi ile daha da güçleneceği” tezinin hakim olduğu kitapçıkta, OHAL koşullarına da değinildi. Kitapçığın “Sıkıyönetim kalkıyor, OHAL yeniden düzenleniyor” başlığı altında sıkıyönetim uygulamasının tarih olduğu, OHAL’in ise “15 Temmuz hain darbe girişiminin sonuçları ve terör tehditleri de gözönüne alınarak, yeniden tanımlandığı” belirtildi.

Mevcut Başbakanlık sisteminde Bakanlar Kurulu yetkisinde olan OHAL ilanının, yeni sistemde Cumhurbaşkanlığı’na verildiği, ancak OHAL ilanının aynı gün yine Meclis onayına sunulduğu ifade edildi.

Kitapçıkta, “Meclis’in OHAL’i uzatma, kısaltma ya da kaldırma yetkisi bulunuyor. Bu dönemde çıkan kararnameler üç ay içinde Meclis’in onayına sunuluyor. Meclis’in bu konudaki denetleme gücü ve sorumluluğu ön plana çıkıyor.

OHAL de olsa seçim süreci tamamen Yüskek Seçim Kurulu’nun denetiminde gerçekleşiyor. OHAL terörle mücadeleyi hedeflediği için güveni arttırıyor. Vatandaş güvenli bir ortamda özgür iradesini sandığa yansıtıyor” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler