Sorguda çözüldü

İki canlı bombayı Ankara’ya getiren Halil İbrahim Durgun’un tutuksuz yargılanan eşi Esin Altuntuğ, çelişkili ifadeleri ve dolaylı itirafları üzerine kelepçe vurularak tutuklandı.

Yayınlanma: 06.02.2017 - 20:13
Abone Ol google-news

10 Ekim 2015 tarihinde 100 kişinin öldüğü Ankara katliamına ilişkin davada, canlı bombaları başkente getiren ve Gaziantep’te düzenlenen operasyon sırasında kendisini patlatan Halil İbrahim Durgun’un tutuksuz yargılanan eşi Esin Altuntuğ, mahkemede “Eşimin IŞİD üyesi olduğunu Ankara katliamından sonra öğrendim.

Eğer eşimle patlamadan sonra Suriye’ye gidebilseydik gidecektik” dedi. Çapraz sorguda çelişkili ifadeler veren, patlamanın ardından eşiyle hücre evlerinde kalan, ancak polise ihbar etmeyen Altuntuğ, “kuvvetli şüphe” gerekçesiyle tutuklandı. Böylece davada tutuklu sayısı 19’a yükseldi. Ankara Tren Garı katliamının 6. duruşması, dün Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma nedeniyle adliye çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı. Duruşmada, tutuksuz sanık Esin Altuntuğ’un savunması alındı. Ankara katliamı olduğu dönemde türbanlı olan Altuntuğ’un duruşmaya başını açarak ve saçını sarıya boyatarak geldiği görüldü.

Eşi Halil İbrahim Durgun ile 2013 tarihinde evlendiğini anlatan Altuntuğ, 10 Ekim katliamından bir gün önce eşinin “İstanbul’a gideceğim, işim var. Araba kullanacağım, beni arama” diyerek evden ayrıldığını kaydetti. Bir gün sonra eşine “ne yaptın, vardın mı?” diye mesaj attığını belirten Altuntuğ, Durgun’un kendisine “iyiyim” diye yanıt verdiğini aktardı. Eşinin 11 Ekim günü Antep’e döndüğünü ifade eden Altuntuğ, “Eve geldi, çok rahattı. Duş aldı. 13 Ekim’de yemek yapma, AVM’ye gideceğiz dedi. AVM’de daha önce hiç giymediği şekilde kıyafetler aldı.

Daha sonra yine iş seyahatine çıkacağını belirterek evden ayrıldı” dedi. 19 Ekim’de polislerin eve gelip, eşini sordukları anlatan Altuntuğ’un, buna karşılık sonraki süreçte eşini polise ihbar etmek yerine, ona ulaşıp beraber hücre evlerinde kalması şüphe uyandırdı. İfadeye göre Halil İbrahim Durgun, kendisine ulaşmaya çalışan eşi Esin’e 14 Kasım’dan bir hafta önce Deniz Duman adlı kişi aracılığıyla mektup getirdi.

Mektupta Esin Altuntuğ’un bazı yerlere gitmesi isteniyordu. Bu çerçevede Esin Altuntuğ, “Tavukçu Cuma” olarak bilinen ve Suriye’ye giden IŞİD’lilerin geçişini sağlayan kişinin evinde kaldı. Daha sonra motosikletli bir kişi Esin Altuntuğ’u ve yanındaki kızını alarak, Halil İbrahim Durgun’un kaldığı eve getirdi. Esin Altuntuğ, bundan sonraki süreci şöyle anlattı: “Eşimle kaldığım evde kendisine ‘sen mi yaptın’ diye sordum. O da bana ‘orasına karışma, bilmen gerekenleri bil, yapmak zorundaydım, pasaport ve kimliklerimiz çıkıyor. Seni yanıma aldıracağım sonra’ dedi. Akşam 5 civarıydı. Ben eşime, teslim ol seni yüz yıl olsa da beklerim dedi. Beni arka odaya, Hatice’nin yanına götürdü. Daha sonra kapı vurulmaya başlandı, silah sesi duyduk ve ardından patlama oldu.” Esin Altuntuğ, çapraz sorguda kendisinin de dini sohbetlere gittiğini anlatırken, “Gittiğim evde Kuran dersi veriliyordu” dedi. Altuntuğ’un anlattığına göre bu dini sohbetler IŞİD’in kendisini patlatan Antep Emiri Yunus Durmaz’ın annesinin evinde, Durmaz’ın kız kardeşi ve sanıklardan Abdulmüttalip Demir’in eşi Gamze Demir hocalık yapıyordu. Toplantıya yine sanıklardan Resul Demir’in eşi Ceren Demir ile Yakup Karaoğlu’nun eşi Sema Karaoğlu da katılıyordu.

‘AKP üyesiyim’ dedi

IŞİD üyesi olduğunu reddeden Altuntuğ’un, çapraz sorgu sırasında sanıklardan Erman Ekici ile facebook arkadaşı olduğu ortaya çıktı. Altuntuğ, bir dönem de AKP üyesi olduğunu ifade etti. Sorgunun sonunda avukat Ahmet Özden, “Eşinle Suriye’ye gidebilseydin gider miydin” diye sorunca, Esin Altuntuğ, “evet giderdim” dedi. Sorgunun ardından sanığın tutuklanmasını isteyen müşteki avukatı Ahmet Özden, “Bu olayın başında biz Esin’i masum olarak görüyorduk. Ancak dosyayı okumaya başladığımızda anladık ki bu sanık, her şeyden haberdar. Bugün türbanını çıkarıp bizi ters köşeye yatırmak istiyor. Mahkeme olarak tutuklama kararı vermezseniz, siz de sorumlu olursunuz” diye konuştu. Tekrar söz verilen Esin Altuntuğ, avukatlara “İki tane yetim çocuğum var, bunların vebalini alıyorsunuz” deyince, izleyici sıralarındaki müştekiler “Siz doğmamış çocuğu babasız bıraktınız” diye bağırdı. Mahkeme, kısa aranın ardından sanığın, kuvvetli suç şüphesi ve kaçma ihtimali olduğu gerekçesiyle tutuklanmasına karar verdi. Altuntuğ’un, kararı beklerken telefonundan birilerine mesaj atıp arama yaptığı görüldü. Mahkeme, sanığın telefonuna el konularak bilirkişi incelemesi yaptırılmasına da hükmetti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler