‘Cinayeti Tuncel empoze etti’

Tuncel’in hedef olmasını engellemek için yardımcı istihbarat elemanı yapmışlar.

Yayınlanma: 06.02.2017 - 20:16
Abone Ol google-news

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davada dönemin İstihbarat C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ifade vermeye devam etti. Yılmazer, cinayet fikrinin davanın azmettiricilerinden Erhan Tuncel tarafından Yasin Hayal’e empoze edildiğini iddia ederek, o dönem Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç’in Tuncel’in hedef olmasını engellediğini öne sürdü ve “Yardımcı istihbarat elemanı yapmışlar. Çünkü proje onun üzerine kurulu” dedi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmaya tutuklu sanıklar eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, dönemin İstihbarat C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay katıldı. Duruşmada ifadesine devam eden Yılmazer, “Yasin Hayal’e bu düşünceleri (cinayet fikri) Erhan Tuncel empoze etmiştir” diyerek, cinayetin Trabzon’da jandarma gözetiminde gerçekleştirildiğini savundu. Yılmazer, o dönem Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç’in Tuncel’in hedef olmasını engellediğini iddia ederek, “Yardımcı istihbarat elemanı yapmışlar. Çünkü proje onun üzerine kurulu. Beni tutuklarken Dinç’i görevden almıyorlar. Buradan bozulur bu dava. Baş sanık soruşturma yürütmüş” ifadelerini kullandı.

‘Hayati tehdit yok’

Ali Fuat Yılmazer, Güler’e “Alenileşmiş tehdit bilgileri neye göre istihbarat çalışması kapsamına girmez” diye sordu. Güler de, “Dink’in yargılandığı Türklüğe hakaret davası, mahkemelerdeki nümayişler legal büro tarafından takip edilirdi. Hayati tehdit gibi bir değerlendirme yapmadık” diye cevap verdi. Yılmazer protesto ve propagandaların Dink’i hedef haline getirdiğini belirterek, “Tetikçiler böylece provoke edildi” yorumunda bulundu. Yılmazer, Güler’e gazeteci Nedim Şener’i tanıyıp tanımadığını ve Dink’in öldürüleceği bilgisini içeren F4 raporunun sızdırılıp sızdırılmadığını sordu. Güler ise “Tanırım kendisini. ‘Kim tarafından sızdırıldı’ şeklindeki soruları doğru bulmuyorum” dedi. Yılmazer bunun üzerine söz konusu raporun 8 dakika boyunca görüntülendiği iddiasında bulundu. Yılmazer’in “Dink cinayetinden hemen sonra İstanbul İstihbarat Şube Müdür Vekili Bülent Köksal ile konuştum. Bilgi paylaşımımız oldu. Ahmet İlhan Güler yurtdışından geldikten sonra İstanbul ile koordinasyonumuz engellendi. Hiçbir personele ulaşamadık” sözleri üzerine Güler, bilgi paylaşımını engelleme talimatı verdiği iddiasını reddetti.

‘İstanbul’u terk et’

Yılmazer, iddianamede de yer alan İstihbarat Daire Başkanlığı kampusunda İstihbarat Daire Başkanlığında Şube Müdürü olarak görev yapan Recep Güven’in Güler’i lojmanına çağırarak “İstanbul’u derhal terkedeceksin, seni İstanbul’da müdür olarak istemiyoruz” ifadelerini de gündeme getirdi. Yılmazer’in “Sizin herhangi bir tayin kararınız olmadan nasıl ‘İstanbul’u terk et’ demiştir” sorusu üzerine Güler, “İstanbul şube müdürü hemen bir yazıyla tayin olmaz. Ramazan Akyürek’in daha önce de benim başka bir ile tayinim konusunda girişimi olmuş, bunu şifahen öğrendim. ‘Biz seni istemiyoruz. Üstündeki emniyet müdürünün senin isteğinle ikna edilmesi gerekir’ şeklinde düşündüm. Ben de istenmediğim bir yerde çalışacak biri değilim” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler