TBMM'de denetime ‘iade’ engeli

TBMM Başkanlığı 26. yasama döneminde ‘denetleme faaliyeti’ kapsamında yöneltilen her 10 soru önergesinden birini iade etti.

Yayınlanma: 13.02.2017 - 19:58
Abone Ol google-news

Muhalefet milletvekillerinin iktidarı denetleme faaliyetleri başında gelen soru önergelerine AKP iktidarları döneminde zamanında yanıt verilmemesi her dönem gündeme gelirken, 26. yasama döneminde geçen dönemlerden farklı olarak önergelerin iade edilme oranlarında da rekor bir artış yaşandı.

26. dönemde milletvekillerinin çeşitli konularda iktidara yönelttiği sorular işleme alınmadan İçtüzük ve anayasaya uygun olmadığı gerekçesiyle iade edilmeye başlandı. Özellikle CHP ve HDP’li milletvekillerinin pek çok önergesinin iade edilmesi nedeniyle HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan konu hakkında TBMM Başkanlığı’na yönelttiği bir soru önergesiyle bu konudaki verilerin açıklanmasını istedi.

HDP’li Ertan, 26. yasama döneminde toplamda kaç soru önergesinin TBMM Başkanlığı’na verildiğini, bu önergelerden de kaçının iade edildiğini sordu. TBMM Başkanlığı’nın verdiği yanıtta, Kasım 2015 tarihinde başlayan 26. yasama döneminde 13 Ocak 2017 tarihine kadar milletvekilleri tarafından toplam 12 bin 178 soru önergesinin yöneltildiği belirtildi.

TBMM Başkanlığı’nın açıkladığı verilere göre siyasi partilere göre dağılımında CHP’li milletvekilleri 8 bin 58, HDP’li milletvekilleri 2 bin 626, MHP’li milletvekilleri 1413, bağımsız milletvekilleri 69, AKP’li milletvekilleri ise 12 soru önergesi yöneltti. Yanıta göre, soru önergelerinden bin 1114’ünün TBMM Başkanlığı tarafından anayasa ve içtüzük hükümlerinde belirtilen nitelikleri taşımadıkları gerekçesiyle iade edildiği belirtildi. TBMM Başkanlığı’nın açıkladığı verilere göre milletvekilleri tarafından denetleme faaliyeti kapsamında yöneltilen neredeyse her 10 soru önergesinden biri iade edildi. Bu durum zamanında yanıtlanmayan ve iade edilen önergelerle milletvekillerinin denetleme faaliyetleri fiilen bypass edildiğini gösteriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler