12 Eylül darbecileriyle hesaplaşamadılar

AKP’nin ‘darbecilerle hesaplaşacağız’ tezine dayanan 12 Eylül davasının bugün düşmesi bekleniyor.

Yayınlanma: 14.02.2017 - 22:31
Abone Ol google-news

12 Eylül 2010’daki anayasa değişikliğinin referandumda kabul edilmesi için pakete eklenen ve “darbecilerle hesaplaşacağız” tezine dayanan 12 Eylül davasının son duruşması bugün görülecek.

AKP, 2010 yılında özellikle Anayasa Mahkemesi ve HSYK’yi ele geçirmek için anayasa değişikliği paketinin içerisine, 12 Eylül darbesinin sorumlularının yargılanmasının önüne geçen anayasa geçici 15. maddenin kaldırılması hükmü de koymuştu.

Gülen destekledi

Dönemin Başbakanı Erdoğan, paketin propagandasını “darbecilerle hesaplaşacağız” teziyle yapıp ‘evet’ demeyenleri “darbeci” ilan etti. O dönemde Fethullah Gülen de anayasa değişikliğinde evet çıkması için mezardaki ölülerin bile kaldırılarak oy kullandırılması gerektiğini belirterek, AKP’ye destek çıktı. Referandumda evet çıkmasıyla, darbenin hayattaki sorumluları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında dava açıldı. Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Haziran 2014’te iki sanığa darbe suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Yargıtay’a gönderilen dosya uzun süre görüşülmeyi bekledi. Bu süreçte önce Evren, daha sonra Şahinkaya hayatını kaybetti.

Ölümleri bekledi

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Haziran 2016’da sanıkların ölümü nedeniyle davada ölüm nedeniyle bozma kararı verdi ve dosyayı 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Mahkemenin bozma kararına uyarak, davayı düşürmesi bekleniyor.

İşkencelere ilişkin soruşturmalar ise savcılıklar ve AYM tarafından 30 yıllık zamanaşımı dolduğu gerekçesiyle reddedildi. Diğer sorumlularla ilgili soruşturmada da savcılık takipsizlik kararı verildi. 12 Eylül ile ilgili bugüne kadar kimse ceza almadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler