'Herkes susturuluyor'

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü tahliyesinden iki gün sonra tekrar tutuklandı.

Yayınlanma: 17.02.2017 - 22:10
Abone Ol google-news

Yeniden tutuklanmadan önce konuşan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, “Cumhuriyet gazetesinin yönetici ve yazarlarının iddianamelerinin bile hazırlanmamış olması, aslında hazırlanacak birşeyin ortada olmadığının ispatıdır.

O açıdan ülkede barışı, özgürlüğü, çoğulculuğu savunan herkes tehdit sayılmaktadır. Bu siyasi iktidar içeriden gördüğümüz bu tutumunu hâlâ da sürdürüyor. Belediye eşbaşkanlarının, partimizin Eşgenel başkanının, Cumhuriyet yazar ve yöneticilerinin tutuklu bulunmaları bu açıdan saçmalıktan ibarettir. Hiçbir gerekçe olmadan içeride tutulmaktadırlar” dedi. HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, 104 gün süren cezaevi sürecinin ardından, üç gün önce tahliye edildi ancak dün yeniden gözaltına alındı. Encü tekrar gözaltına alınmadan önce gazetemize, tutuklanması, cezaevi günleri, referandum süreci, Cumhuriyet gazetesi yazar, çizer ve yöneticilerinin tutukluluğu ile ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. HDP Eşgenel Başkanı Sehalattin Demirtaş, diğer tutuklu milletvekilleri ve tutuklanan belediye DBP’li eşbaşkanların “rehin alındığını” belirten Encü, “Tutuklanan HDP milletvekilleri ve benim dosyalarımda herhangi bir suç unsuru yok. Tamamen siyasi içerikli faaliyetler. Mesela Taybet Ana’nın cenazesinin sokaktan alınamamasını kamuoyu ile paylaştığım için Taybet Ana’yı ‘sözde terör örgütü üyesi’ olarak anmışım gibi gösterdiler. Ya da Medeni Yıldırım’ın anmasını da aynı şekilde. Bütün arkadaşlarımızın dosyaları da bu gibi içerikler mevcut. Oysa bunlar için en fazla ağır eleştiri diyebilirsiniz o kadar” dedi

Cezaevinde tecrit

Cezaevini koşullarının herkes için özellikle ilk kez cezaevine girenler için zor olduğunu söyleyen Encü, “Ben de ilk düşenlerden olduğum için zor geldi. Ancak suçlu olmadığımızı bildiğimizden içimiz rahattı. Halkımızın bize göstermiş olduğu dayanışma da bize büyük bir güç ve moral veriyordu. Bu nedenle cezaevinde çok da büyük sıkıntılar yaşamadık. Üstelik tek başımızda kalıyorduk. Tecrit altındaydık” diye konuştu. Son dönemlerde artık ülkede sesini çıkartan herkesin tutuklanmaya başlandığını da vurgulayan Encü, bu durumun içeridekilere daha da kaygılandırdığını söyledi. Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticilerinin tutuklanmasına ve hala iddianamenin hazırlanmamış olmasına dikkak çeken Encü, “İddianamenin hazırlanmamış olması, aslında hazırlanacak birşeyin ortada olmadığının ispatıdır. O açıdan ülkede barışı, özgürlüğü, çoğulculuğu savunan herkes tehdit sayılmaktadır. Bu siyasi iktidar içeriden gördüğümüz bu tutumunu hala da sürdürüyor. Belediye eşbaşkanlarının, partimizin Eşgenel başkanının, Cumhuriyet yazar ve yöneticilerinin tutuklu bulunmaları bu açıdan saçmalıktan ibarettir. Hiçbir gerekçe olmadan içeride tutulmaktadırlar” diye konuştu.

Roboskililere dava

Roboski’de son sürende baskılar yaşandığını dile getiren Encü, yıllardır dosyalarda bekleyen soruşturmaların, birkaç ay içinde davaya dönüştürüldüğünü, 40’’n üzerinde Roboskili hakkında davalar açıldığını söyledi. Derneklerinin kapatıldığını, ailelerin mezarlık anmalarına ve basın açıklaması yapmalarına engel olunduğunu ifade eden Encü, bunları da kaygı verici olarak niteledi. Referandumla ilgili değerlendirmelerde bulunan Encü, şunları söyledi: “Bu kadar muhalifin gözaltına alınması, özellikle HDP ve DBP’ye yönelik operasyonlar, bu süreçte referandumun evet çıkmasına yönelik girişimlerdir. Partimize karşı algı operasyonu yürütülmektedir. Onların istediği Kürtler sandığı gitmesin ve iradelerine sahip çıkmasın’. Çünkü ‘Kürtler HDP’yi terk etti’ gibi bir algı yaratmak istiyorlar. Kürtler, son bir buçuk yıl içinde AKP iktidarının, Kürdün doğasına, kültürüne, şehrine ve kendisine yönelik politika ve saldırılarını oylayacaktır. Çünkü Kürtler politiktir ve iradelerine sahip çıkan bir halktır. Sadece Kürtler değil Türkiye’deki bütün demokratik kesimler de böyle yapacaktır.

İKİ GÜN ÖZGÜR KALDI

Şırnak 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, “silahlı terör örgütü üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlarından 22 yıla kadar hapis istemiyle 4 Kasım 2016 tarihinden beri iki ayrı davadan tutuklu yargılanan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü için Diyarbakır ve Şırnak’taki mahkemeler tahliye kararı verdi. Fethat Encü, 15 Şubat Çarşamba günü Kocaeli Kandıra Cezaevi’nden tahliye edildi. Tahliyesinden iki gün sonra dün sabah İstanbul’dan uçakla memleketi Şırnak’a gelen Ferhat Encü, Şerefattin Elçi Havalimanı’nda polis tarafından gözaltına alındı. Encü sevk edildiği mahkemede tutuklandı.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler