Yıldırım'a göre sorun 1923'te

Yıldırım, parlamenter sistemin 1923’ten bu yana problem çıkardığını ve sorunun ‘zayıf hükümetler’ olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 24.02.2017 - 23:22
Abone Ol google-news

Başbakan Binali Yıldırım, parlamenter sistem eleştirilerine devam ederek “Parlamenter sistem 1923’ten bu tarafa bir bakın, sürekli problem” dedi. Başbakan Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Saray’daki Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Çevre Projeleri Açılış Töreni’ne katıldı. Yıldırım’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Evet çıkarsa biteceksiniz: Terör örgütünün Güneydoğu’da yaptığı hendekler yüzünden oradaki binalar yerle bir oldu. Kürt kökenli vatandaşlarımız evlerini terk etmek zorunda kaldı. Biz onların canına okuduk, hepsini o şehirlerden çıkardık. Şimdi dışarıda da onlara hayat hakkı yok. Şimdi aralarında ne konuşuyorlar? ‘Aman bu referandumda evet çıkarsa biz bittik.’ Biteceksiniz, başka yolu yok.

Sanki ölüm kalım meselesi: Şimdi çıkmış konuşuyorlar, ‘bu halk oylaması olursa Türkiye bölünür’. Türkiye bölünmez kardeşim. 16 Nisan’da sandığa gideceğiz. Sanki ölüm kalım meselesi. Sanki genel seçim oluyor. Partiler seçime gidecek, oradan milletvekilleri seçecek. Öyle bir şey var mı? Seçimi daha 1 Kasım’da yaptık. Önümüzdeki kasımda yarısı anca olacak. Seçim falan yok. Bu bir referandum. Neyin referandumu bu? Şimdi mevcut sistem, cumhuriyet kuruldu parlamenter sistem. Parlamenter sisteme 1923’ten bu tarafa bir bak, sürekli problem. Problem nerede çıkmış? İki yerde çıkıyor. Bir, zayıf iktidarlarda. İkincisi de cumhurbaşkanı seçiminde. Cumhurbaşkanı seçilecek, seçtirmiyorlar. Kim seçecek? Ankara’da gözükmeyen ortaklar var.

Rejim falan değişmiyor: Rejim falan değişmiyor, onların kimyası değişiyor. Bu değişime ayak uydurmak mecburiyetinde. Ama bunların böyle bir derdi yok. Çalışıp çabalayarak iktidar olmak diye derdi yok.

İnanmıyorsan say: 6 bin kilometre bölünmüş yol miktarını, 24 bin kilometreye çıkardık. 80 yılda 6 bin, 15 yılda 18 bin... AK Parti farkı bu. Az laf, çok iş. Laf üstüne laf değil taş üstüne taş koyduk. Biz bu yola baş koyduk. 5 yılda 4 milyar fidan diktik. Bazıları itiraz ediyor. Efendim nasıl oluyor? İnanmıyorsan say kardeşim. Biz diktik, senin de işin gücün yoksa say.

"Af değil, infaz değişti"

Başbakan Binali Yıldırım, Adalet Bakanlığı’nın 10 yılın altında mahkûmiyeti kalanların açık cezaevine alınması kararının ardından başlayan “af” tartışmalarına “Af değil, cezanın süresi değişmiyor, şekli değişiyor. İnfaz şekli değişiyor, kapalıdan açığa geliyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler