'Miraz Bebek'ler için kanun teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, annesinin aldığı ceza nedeniyle 19 gündür cezaevinde tutulan 7 aylık Miraz bebek ile aynı durumdaki bebeklerin mağduriyetinin giderilmesi için Meclis’e kanun teklifi sundu ve “Bu teklif kabul görürse, Miraz bebek örneğinde olduğu gibi, çocukların mağduriyeti ortadan kaldırılır” dedi.

Yayınlanma: 08.03.2017 - 06:22
Abone Ol google-news
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, annesinin aldığı ceza nedeniyle 19 gündür cezaevinde tutulan 7 aylık Miraz bebek ile aynı durumdaki bebeklerin mağduriyetinin giderilmesi için Meclis’e kanun teklifi sundu. Yarkadaş “Bu teklif kabul görürse, Miraz bebek örneğinde olduğu gibi, çocukların mağduriyeti ortadan kaldırılır” dedi. Yarkadaş, Miraz bebeğin durumu ile ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi de verdi. 
 
Yarkadaş, Miraz bebek ile aynı durumdaki bebeklerin mağduriyetinin giderilmesi için harekete geçti. 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun’un değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Yarkadaş “Dünyadaki örnekleri inceliyorum. Örneğin, bebek küçük yaşta ise annesinin cezası belli bir süre ertelenebilir mi? Bu yaş grubundaki çocukların sağlıklı gelişime sahip olması için, annesinin yanında olması şart...” dedi. 
 
Dünyadaki örnekleri gösterdi
 
Cezaevlerinde bebeklerin olumsuz etkilediğine dikkat çeken Yarkadaş “Dünyanın değişik ülkelerinde çocukların anneleriyle birlikte cezaevinde kalmasına ilişkin bir yaş sınırı getirilmiş. İsviçre’de 3 yaşından küçük çocuklar cezaevinde kalamıyor. Avustralya’da bu sınır beş yaşına çekilmiş. Danimarka’da anne ceza aldıysa, bebeği de küçükse belli bir süre cezayı erteliyor. Bu model Türkiye’de de uygulanabilir mi? Zira, ekonomik suçlarda anneler için erteleme yapılıyor. Ancak terör suçlarında bu hüküm işletilmiyor. Biz, suç ayrımı gözetmeksizin bu modeli hayata geçirebilir miyiz? Bu sorunun cevabını parlamentoda arayacağız” diye konuştu. 
 
‘Küçücük bedeni içtimaya çıkarılıyor’
 
Miraz bebeğin annesine ceza veren hakimlerin FETÖ soruşturması kapsamında tutuklu olduğuna dikkat çeken Yarkadaş, “Miraz bebek, adil olmayan bir yargılamanın cezasını hiç hak etmediği halde çekiyor. Küçücük bedeni her sabah annesiyle içtimaya çıkarılıyor. Çocukların haksız mahkumiyetinin Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin, ‘her tür işlemde çocuğun üstün yararının gözetilmesi gerektiği’ ilkesine ters düştüğü ve çocukların cezaevlerinde mahkum gibi değil, diğer çocuklar gibi yaşaması için gerekli koşulların sağlanmasının zorunlu olduğu bilinmektedir”değerlendirmesini yaptı. Yarkadaş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e verdiği soru önergesinde özetle şunları sordu: 
“Gülistan Diken Akbaba ve 7 aylık bebeğinin ile birlikte kaldığı Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi yönetimi aylık açık görüşmeyi 1 aydan 2 aya çıkarmış mıdır? Aynı yönetim haftalık kapalı görüşme süresini bir saatten yarım saate düşürmüş müdür? FETÖ ile irtibatı nedeniyle meslekten ihraç edilen hakimlerin gördüğü davaların, bu konuyla illiyet bağı aranmaksızın yeniden görülmesi için yapılan bir yasal çalışma var mıdır? Cezaevlerinde annesiyle beraber kalan çocuk sayısı kaçtır? Cezaevlerinin çocukların psiko-sosyal gelişimini olumsuz etkileyen cezaevlerinde buna yönelik hangi önlemler alınmaktadır? ”
 

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünden “Miraz bebek” açıklaması

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Ceza İnfaz Kurumunda annesinin yanında kalan çocukların sayıma kaldırılması gibi bir uygulamanın söz konusu olmadığını belirterek, “Kamuoyunda yanlış algı oluşturmaya yönelik bu tür haberler tamamen asılsızdır” açıklamasında bulundu.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, bir süredir bazı basın yayın organlarında “Miraz bebek” ile ilgili yayınlanan haberlerin gerçekleri yansıtmadığını bildirerek, haberlerle ilgili yazılı açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, “Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunan hükümlü H.G.D.A. bebeği Miraz ile birlikte 19 Şubat 2017 tarihinde kuruma gelmiştir. Ayrıca kuruma ilk geldiklerinde Miraz bebeğe ait olduğu söylenen ilaçlar da ilgilinin getirdiği eşyalar arasında bulunmamaktadır. Miraz bebek 20 Şubat 2017 tarihinde kurum revirinde muayene edilmiş olup, kurum doktoru tarafından 6 adet ilaç reçete edilmiştir. 2 adet ilaç hariç diğer ilaçlar eczaneden aynı gün, 1 adet ilaç ise daha sonra temin edilerek anne H.G.D.A.'ya elden teslim edilmiştir. Ayrıca bebek göz hastanesine sevk edilmiştir. 22 Şubat 2017 tarihinde Miraz bebeğin Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Polikliniğine sevki yapılmıştır. İlgilinin muayenesi sonucu reçete tanzim edilmiştir ve ilaçlar aynı gün bebeğin annesi H.G.D.A.'ya elden teslim edilmiştir. Hükümlü H.G.D.A’ nın oğlu Miraz bebek için kurumun kreş biriminden 21 Şubat 2017 tarihinde ayakkabı, emzik, biberon, çocuk bezi, çocuk çorabı, zıbın, çocuk için elbise takımı, diş kaşıyıcı ve mama, yine 24 Şubat 2017 tarihinde bebe bisküvisi, çocuk bezi, oyuncak, çocuk kaşığı, 28 Şubat 2017 tarihinde de bebek yatağı, bebek çarşafı, bebek nevresimi, bebek yastık kılıfı ve bebek battaniyesi verilmiştir” denildi.
Açıklamada, Ceza İnfaz Kurumunda annesinin yanında kalan çocukların sayıma kaldırılması gibi bir uygulamanın söz konusu olmadığı belirtilerek, “Kamuoyunda yanlış algı oluşturmaya yönelik bu tür haberler tamamen asılsızdır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadelerine yer verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon