Art arda usulsüzlük

Yurtdışı seçmen listesinde olmadığı halde oy kullandırılan kişi ‘evet’i itiraf etti. CHP sandıktan bir ‘evet’in düşürülmesi gerektiği görüşünde

Yayınlanma: 01.04.2017 - 21:28
Abone Ol google-news

Avrupa’nın bazı ülkelerinde referandum için oy verme işlemleri başlarken, oy vermedeki usulsüzlükler de tutanaklarla ispatlanıyor. Almanya’nın Düsseldorf şehrinde oy vermek istiyen bir kişinin, yurtdışı seçmen listesinde kaydı olmamasına karşın, o anda listeye eklendiği ve oy kullandığı ortaya çıktı. Söz konusu kişi hem listeye sonradan eklendiğini hem de verdiği oyun “evet” olduğunu yazılı olarak itiraf etti.

Örgütlenmeden Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, tutanakların YSK’ye bildirildiğini belirterek, listeye sonradan eklenen seçmenin “evet” oyu verdiğini itiraf etmesine dikkat çekti ve “Sandık açıldığında bir ‘evet’ oyunun düşürülmesi gerekir” dedi. Avrupa’nın 6 ülkesinde referandum için oy verme işlemi başladı.

Oy vermede ilk günden itibaren birçok usulsüzlük yaşandığı CHP’li üyelerin dikkati sayesinde bir bir ortaya çıkarılıyor. Frankfurt’ta oy kullanan Nizamettin Uyanık adlı seçmenin bir dakika arayla iki ayrı sandıkta oy kullandığını tespit eden CHP’li üye duruma itiraz etti. Olayın YSK’ye iletilmesiyle YSK oy verme işlemini durdurdu. YSK iki saat sonra oy verme işlemini yeniden başlattı. Oy sandığa atıldığı için bu konuda bir şey yapılamayacağı, ancak sorumlular hakkında yasal işlem yürütüleceği açıklandı. Oy kullanma işleminin başladığı ilk günde ise Düsseldorf’ta bir usulsüzlük yine CHP’li üyelerin dikkatiyle tutanaklara yansıdı. Yurtdışı seçmen kütüğünde kaydı bulunmayan bir kişinin adı, memur üye tarafından listeye sonradan eklendi. Listeye eklenen seçmen oyunu kullandı. Durumun fark edilmesi üzerine iki ayrı tutanak tutuldu. Tutanakların ilkinde seçmenin listede olmamasına karşın adı eklenerek seçmene oy kullandırıldığı, ikinci tutanakta ise usulsüz oy kullandırılan kişinin “evet” oyu verdiğini itiraf ettiği kayda geçirildi.

Bir ‘evet’ düşürülmeli’

CHP’li Tekin Bingöl, olayın sandık kurullarına, konsolosluklara ve YSK’ye bildirildiğini kaydetti. Kişinin “evet” oyu kullandığını itiraf ettiğine dikkat çeken Bingöl, “Sandık açıldığında bir ‘evet’ oyunun düşürülmesi gerekir. Usulsüzlüğü fark eden ve resmi başvuruları yapan CHP, bu ‘evet’in düşürülmesinin de takipçisi olacak” ifadelerini kullandı. Bingöl, “Herhalde yurtdışında işler iyi gitmiyor ki ahlaki olmayan yollara başvuruluyor” yorumu yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler