Yargıtay’a cemaat ayarı

Çeşitli suçlara ağır cezalar getiren yergı pakedinden sürprizler de çıktı.

Yayınlanma: 12.05.2014 - 21:17
Abone Ol google-news

Hükümetin, cinsel saldırı ile hırsızlık ve uyuşturucu suçlarına yönelik ceza artırımı öngördüğü yargı paketinden Yargıtay’a yönelik cemaat/paralel yapı ayarı çıktı. Meclis’e sunulan tasarı ile 2010 referandumundan sonra çoğunluğu cemaate yakın üyelerin atandığı Yargıtay’da dairelerin niteliği yeniden düzenlenecek. 38 dairenin hukuk mu ceza mı olacağı yasayla değil, Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca belirlenecek. Yargıtay başkanı seçilebilmek için aranan kıdem şartı 5 yıldan 10 yıla çıkarılıyor. Yine Yargıtay’da başsavcı ile daire başkanı olabilmek için de kıdem yılı artırıldı. Böylece cemaate yakın üyelerin yönetimden uzaklaştırılması amaçlanıyor. Bu değişiklik hayata geçerse Ergenekon, Askeri Casusluk, KCK gibi ileride Yargıtay’ın önüne gelecek dosyalara bakacak daireler değişecek.

Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanan yeni yargı paketine son şekli verildi. Paketin, bu hafta içi TBMM Başkanlığı’na sunulması bekleniyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dün bakanlıkta paketin ayrıntılarını anlattı. Yargı paketinde özetle şu düzenlemeler yer alıyor:

Yargıtay’a paralel düzenleme: Tasarıda yer alan düzenlemelerden en önemlisi Yargıtay’a ilişkin oldu. 2010 referandumunun ardından atanan 160 üye ile cemaatin etkisine girdiği yorumlarına neden olan Yargıtay’ın yasasında değişiklik yapılıyor. Yasada Yargıtay’ın 23 hukuk 15 ceza dairesi olacağı hükmü değiştiriliyor. Düzenlemeyle Yargıtay’da 38 daire bulunduğu belirtiliyor ve dairelerin hukuk ve ceza dairesi olma niteliğinin yasayla belirlenmesinden vazgeçiliyor. Dairelerin hukuk ve ceza dairesi olma niteliği ve bunların sayısı Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca belirlenecek.

Yargıtay Başkanı’na 10 yıl kıdem şartı: Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu’nun üye sayısı 8 den 12’ye çıkarılıyor. Yargıtay’da 2010 referandumu sonrası atanan üyelerin etkinliğini kırmak için kıdem şartı getiriliyor. Bu kapsamda Yargıtay başkanı seçilebilmek için gereken 4 yıllık süre 10 yıla, Yargıtay başsavcısı seçilebilmek için gereken 4 yıllık süre 5 yıla, Yargıtay başkanvekili ve başsavcıvekili seçilebilmek için gereken 3 yıllık süre 5 yıla çıkarılıyor.

Tutuklamaya yeni hâkimler: Adana’da cemaate yönelik yasadışı dinleme operasyonunda tutuklanan polislerin üst mahkeme tarafından serbest bırakılması üzerine hükümet bu konuda yeni bir atım attı. Tasarıya konulan düzenleme ile sulh-asliye ceza mahkemesi ayrımı kaldırılıyor. Sulh ceza mahkemelerinin yargılama yetkisi asliye ceza mahkemelerine devrediliyor. Tasarıyla sulh ceza hâkimlikleri kuruluyor.

İdari yargıda istinaf dönemi: Tasarıyla bölge idare mahkemeleri, istinaf mahkemesine dönüştürülüyor.

Yağma kararlarına acil yargılama: Tasarıyla idari yargıda ivedi yargılama usulü getiriliyor. Acele kamulaştırma işlemleri, Özelleştirme Yüksek Kurulu kararları, 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca, idari yaptırım kararları hariç çevresel etki değerlendirmesi sonucu alınan kararlar, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun uyarınca alınan Bakanlar Kurulu kararları ile ilgili açılan davalar kısa sürede sonuçlandırılacak.

Hasta mahkûmlar için yeni umut: Hasta mahkûmlar için yapılan düzenlemeyle yasada yer alan “Toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmamak” şartına “ağır ve somut” kriteri ekleniyor. Bu şartları taşıyan mahkûmların cezalarının infazının geri bırakılması öngörülüyor.

Cinsel suçlara ağır ceza: Son dönemde özellikle çocuklara yönelik cinsel istismar ve cinayetlerin de etkisiyle çocuklara yönelik işlenen suçların cezaları artırılıyor. Cinsel taciz (söz atma) suçunun çocuğa karşı işlenmesi halinde verilecek ceza bir kat artırılıyor ve cezanın alt sınırı 3 aydan 6 aya çıkarılıyor. Sarkıntılık suçlarının da cezasında ciddi artırıma gidiliyor. Yetişkinlere yönelik sarkıntılık suçlarının cezası 7 yıla, eylem çocuğa karşı yapılmış ise cezası 8 yıla kadar hapis öngörülüyor.

Tecavüz suçuna 30 yıl: Tecavüz suçlarına verilecek cezanın üst sınırı 20 yıla çıkarıldı. Bu suçun alt sınırı ise mağdur yetişkinse 12 yıl, çocuksa 16 yıl olarak belirlendi. Bu suçta bazı faktörler de ağırlaştırıcı sebep olarak kabul edildi ve verilecek cezanın yarı oranında artırılması, yani 30 yıla çıkması öngörüldü.

Çocuk katilleri 39 yıl yatacak: Düzenlemede çocuk gelinlerle evlenmeye de ceza artırımı geliyor. Bu kapsamda 15 yaşını bitirmiş çocukların cebir, tehdit ve hile olmaksızın cinsel ilişkiye girmesi halinde sanığa verilecek ceza 6 aydan 2 yıla kadar iken, 2 yıldan 5 yıla kadar olacak şekilde artırılıyor. Diğer yandan ensest ilişkinin cezası 6 aydan 2 yıla kadar iken, tasarıyla bu 6 yıldan 15 yıla kadar olacak şekilde düzenleniyor. Çocuklara karşı işlenen bir suçtan dolayı, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar 30 yıl yerine 39 yıl, müebbet hapis cezası alanlar 24 yıl yerine 33 yıl cezaevinde kalacak..

Uyuşturucu alana cezaevi yolu: Tasarıda uyuşturucu suçlarına verilecek cezalar yarı oranında artırılıyor. Tasarıyla yalnızca uyuşturucu satanlara değil, kullananlara da ceza artırımı geldi. Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanma suçunun cezası 1 yıldan 2 yıla kadar hapis iken, düzenlemeyle 2 yıldan 5 yıla çıkarılıyor.

Hırsızlara iki kat ceza: Nitelikli hırsızlık suçunun cezaları yaklaşık olarak yarı oranında artırılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler