Yurtdışında propaganda yasağını bizzat Yıldırım deldi!

Yurtdışındaki yaklaşık 2 milyon 920 bin seçmene referandum mektubu gönderdi.

Yayınlanma: 05.04.2017 - 19:48
Abone Ol google-news

 

Avrupa ile ‘evet’ mitingleri için başlayan krizde tartışma konusu olan “Yurtdışında propaganda yasağı” bir kez daha hem de bizzat Başbakan Binali Yıldırım’ın imzasıyla delindi. Yıldırım, yurtdışındaki yaklaşık 2 milyon 920 seçmene referandum mektubu gönderdi. Tek tek posta kutularına bırakılan ve soy isme hitaben gönderilen mektupta Yıldırım, doğrudan “evet” istemedi, “Daha aözgürlükçü, daha demokratik bir Türkiye için tarihi bir fırsatla karşı karşıyayız. Kullanacağınız her oy, ülkenin istikrarına katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı. Yurtdışı seçmenlerin bilgilerinin YSK tarafından partilerle paylaşıldığı ancak kamuoyuna açık ortamlarda yayımlanmadığı belirtildi.

Hükümet üyelerinin Almanya ve Hollanda’da düzenlemek istedikleri evet mitingilerinin ve toplantılarının engellenmesinin ardından Türkiye ile Avrupa arasında başlayan kriz, Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın AB müzakereleri konusunda da bir referandum yapılabileceği yönündeki açıklamaları ile sürerken, kriz sırasında tartışma konusu olan “Yurtdışında propaganda yapma yasağı” bir kez daha delindi.

Ailelere, tek tek

Başbakan Binali Yıldırım, yurtdışındaki milyonlarca seçmene mektup göndererek oy istedi. Ailenin soy adına hitaben yazılan mektuplar, posta kutularına bırakıldı. Mektubun, AKP Genel Merkezi’nde Başbakan Yıldırım imzasıyla, “Deutsche Post” aracılığı ile gönderildiği görüldü.
Başbakan Yıldırım mektubunda, daha önce Türkiye’deki gençlere gönderdiği mektupta olduğu gibi doğrudan “evet” oyu istemedi. Yıldırım mektubuna, “Bugün size baktığımızda, diliniszden, değer ve kültürünüzden taviz vermeden iş dünyasında, sanat, spor ve bilim alanında elde ettiğiniz başarıları görüyor, bundan da milletimiz adına büyük bir gurur duyuyoruz” ifadeleri ile başladı.

Türkiye’nin son 15 yılda ekonomisiyle, demokrasisiyle, dış politikasıyla güçlü bir ülke haline geldiğini, “tüm engellemelere rağmen” ekonomik olarak büyüdüğünü, “bölgesinde söz sahibi aktör bir ülke konumuna geldiğini” anlatan Yıldırım mektubunda şu ifadeleri kullandı:

“Bu sefer önümüzde milletçe ülkemiz adına vereceğimiz çok önemli bir karar bulunmaktadır. Daha özgürlükçü, daha çoğulcu, daha müreffeh ve daha demokratik bir Türkiye için tarihi bir fırsat ile karşı karşıyayız. Dün, Türkiye’nin gelişmesine alın terleriyle doğal olarak katkı sağlayan sizler, bugün de ülkenizin gelceğinde söz sahibisiniz. Bu nedenle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Halk Oylaması için kullanacağınız her oy, ülkenin istikrarına katkı sağlayacaktır. Engelleri aşarak, zorlukların bedelini ödeyerek, ama her zaman birlik e beraberliğimizi diri tutarak gerçekleştirdiğimiz bu demokrasi mücadelesine siz yurtdışındaki vatandaşlarımızı da davet ediyorum. Böylece geleceğin güçlü Türkiye’sini birlikte inşa edeceğiz.”
Mektubun arka sayfasında da “Oyunu istediğin yerde kullan” başlığı altında ülkelerde nerelerde sandık kurulduğu oy kullanılabilecek günler ve saatlere ilişkin bilgiler yer aldı.

Başbakan’ın seçim suçu

Böylece yurtdışında propaganda yapılmasına ilişkin yasak bizzat Başbakan tarafından delinmiş oldu. AKP, 2008 yılında “Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Yasa”da bir değişiklik yapmıştı. Değişiklikle yasaya, “Yurt dışında ve yurt dışı temsilciliklerde seçim propagandası yapılamaz” hükmü eklenmişti. Bu hüküm olsa da bu hükme aykırı davranılması, yani seçim suçunun işlenmesi durumunda, YSK’nın bir yaptırım gücünün olmadığına dikkat çekilmişti.

Listeler YSK’den veriliyor

Yurtdışındaki yaklaşık 2 milyon 920 bin seçmenin bilgilerinin YSK tarafından referanduma katılabilecek 10 siyasi parti ile paylaşıldığı ifade edildi. Ancak bu bilgilerin kamuoyuna açık ortamlarda paylaşılmadığı belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler