Kılıçdaroğlu: YSK referandumu tartışmalı hale getirdi

Sonuçların televizyonlarda yayınlanmasının ardından konuşan Kılıçdaroğlu, YSK’nin mühürsüz zarf ve pusulaları geçerli saymasının meşruiyete gölge düşürdüğünü söyledi.

Yayınlanma: 16.04.2017 - 22:48
Abone Ol google-news

<video:722289>

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, referandum sonuçlarının ardından yaptığı açıklamada “Koşullar eşit olmamasına karşın elimizden gelen her türlü çabayı gösterdik” diyerek, YSK’nin mühürsüz zarf ve pusulaların geçerli sayılması yönündeki kararına tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, “YSK, üzülerek ifade edeyim, bu referandumu tartışmalı hale getirdi. Maç yapılırken maçın ortasında kural değişmez” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun, sonuçların ardından akşam saatlerinde CHP Genel Merkezi’ne gelerek kurmaylarıyla değerlendirmede bulunduğu öğrenildi. Daha sonra bir basın toplantısı düzenleyen Kılıçdaroğlu, “Eşit olmayan koşullarda bir referandum gerçekleştirdik. Bunu herkes biliyor. Biz de koşullar eşit olmamasına karşın demokrasiye sahip çıkmak için elimizden gelen her türlü çabayı gösterdik. Bu çabayı hukuk zemininde kalarak gösterdik.

Eveti savunanlar hukukun dışına çıktılar, biz özenle hukuk kurallarının içerisinde çaba harcadık” dedi. “Anayasalar birer toplumsal uzlaşma belgesidir” diyen Kılıçdaroğlu, “Bu referandum bir gerçeği ortaya çıkardı. Toplumun en az yüzde 50’si buna hayır diyor. Dolayısıyla bu anayasa değişikliği ve onun oluşturduğu bütün anayasa bir anlamda bir toplumsal uzlaşma belgesi olması niteliğini büyük ölçüde yitirmiş durumda. Daha önemlisi bu gerçek önümüzde dururken siyaset kurumuna bir görev düşüyor. Anayasayı bir toplumsal uzlaşma belgesi haline dönüştürmek” diye konuştu.

YSK’nin mühürsüz zarf ve pusulaların geçerli sayılması kararıyla referandumu tartışmalı hale getirdiğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “YSK, üzülerek ifade edeyim, bu referandumu tartışmalı hale getirdi. Hiçbir tartışmaya yer vermeyecek şekilde size ilgili yasayı okuyorum. Seçim Kanunu’nun 98’inci maddesi: Üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü olmayan zarflar geçersiz sayılır. TBMM’den geçen seçim kanunu ve onun 98’inci maddesi söylüyor. Ama YSK bu zarfları kabul etti. Niçin? Seçim Kanunu’nun 108’inci maddesi. Arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan pusula geçersizdir. Hiçbir kurum kendisini parlamentonun üstünde göremez. İktidar partisinin itirazı üzerine bunu geçerli sayıyorsunuz. Maç yapılırken maçın ortasında kural değişmez arkadaşlar. YSK, maçın ortasında üstelik zarflar açıldıktan sonra kuralları değiştiriyor. Bunu doğru bulmuyoruz, asla kabul etmiyoruz. Milletin kararına saygılıyız ama YSK gölge düşürdü.

Hukuksal açıdan da kamu vicdanı açısından da referandumun meşruiyetini tartışmalı hale getirdiler. Bunu asla doğru bulmuyoruz. Bunu sonuna kadar takip edeceğiz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler