CHP'li Gök: Hâkimleri tehdit ediyorlar

Bozdağ’ın yüksek mahkemelerle ilgili sözlerinin yargıya talimat olduğunu belirten Gök, ‘Anayasal suç işliyor’ dedi.

Yayınlanma: 22.04.2017 - 22:43
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın YSK’nin tartışmalı kararları ile ilgili “CHP yargıya başvuramaz” sözlerine, “Cumhurbaşkanı, Başbakan, Adalet Bakanı meşru hak aramayı ne zamandan beri uygunsuz görüyor? Adalet Bakanı hâkimlere talimat veriyor. ‘CHP başvuramaz’ demenin arkasında hâkimlere bir tehdit vardır, ‘Bakın, sakın ha yanlış yapmayın’ diyen bir anlayış vardır. Adalet Bakanı anayasal bir suç işlemiştir” karşılığını verdi. CHP, referandumun ardından ilk büyük toplantısını milletvekilleriyle genel merkezde gerçekleştirdi. CHP lideri Kılıçdaroğlu başkanlığında partinin Meclis grubu basına kapalı olarak toplandı. Toplantıda, referandum sürecinde yaşananlar, referandum sonucu, sayım sırasında YSK’nin verdiği kararlar, bunlara yönelik CHP’nin yapacağı itirazlar, iptal başvurusunun reddi konuları masaya yatırıldı. Toplantıda CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, tespit edilen usulsüzlük ve hilelere yönelik bir sunum gerçekleştirdi. 25 Nisan Salı günü parti meclisi, önümüzdeki günlerde de il ve belediye başkanlarıyla yapılacak toplantıların ardından CHP, izleyeceği yol haritasını netleştirecek.

‘178 fazla oy’

Edinilen bilgiye göre toplantıda milletvekilleri bölgelerinden getirdikleri bilgi ve belgeleri paylaştı. Aksünger’in seçim ihlallerine ilişkin yaptığı sunumda, şu somut örnekler verildi: “12 seçmenin olduğu bir sandıkta 190 kişi oy kullandı. Bunların 178’inin polis olduğu söyleniyor. 8 bin 833 okulda 14 bin 900 sandıkta 1 Kasım seçimlerinde AKP ve MHP’nin oylarının toplamına yüzde 5 eklendiğinde ‘evet’ oyu fazla çıktı. 1497 sandıkta yüzde 90’ın üzerinde evet çıktı. 2 bin 645 sandıkta seçmen sayısından fazla oy kullanıldı. 1181 sandıkta 90 binden fazla oy yüzde 100 evet çıkarken, 173 sandıkta 6 bin 777 oy yüzde 100 hayır çıktı. 303 sandıkta artı 5 seçmen fazla oy kullandı. Bazı sandıklarda eksik pusulalar olduğu görüldü. En az 50 seçmenin olduğu sandıklarda 92 bin civarında hiç firesiz oy kullanıldı.”

Gök’ten Bozdağ’a yanıt

CHP Grup Başkanvekili Gök de Genel Merkez’de toplanan kapalı grup öncesinde basın açıklaması yaptı. Gök, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın “CHP, YSK’nin kararları aleyhine Danıştay ve Anayasa Mahkemesi dahil hiçbir merciye başvuramaz. Danıştay ve AYM’nin ret kararları dışında başka bir seçeneği yok. Buna rağmen başvuru halinde anayasa ve yasalarımıza göre AYM ve Danıştay’ın ret kararı dışında karar verme seçeneği yoktur” sözlerine yanıt verdi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın kutlanacağını, ulusal egemenlik kavramını saltanattan alarak, millete emanet eden Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının kurduğu Gazi Meclis’e her zaman sahip çıkacaklarını söyleyen Gök, “CHP milletvekilleri, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi bombaların altında nasıl kendilerini siper ettiyse, hiç kimsenin kuşkusu olmasın ki Gazi Meclis’in itibarını, saygınlığını ve yaşamsal faaliyet alanlarını asla geriletmeyecek ve büyük bir kararlılık içerisinde onu koruyacaktır” diye konuştu.

‘Patlak ana trafoda’

Kendilerinin illerde, ilçelerde seçim hileleri, hurdaları olabilir diye düşünürken “trafolara kedi girmesin” diye önlemler alırken, ana trafoda patlak olduğunu söyleyen Gök, “YSK, bizzat bu seçimlerin meşruiyetini çiğnemiştir. Ne cüretle, ne hakla, ne adına milletin iradesini sakatlamıştır. Bu nedenle YSK üyeleri mutlaka bir gün hesap vereceklerdir” dedi. Yaptığı paylaşımlarla ilgili Bozdağ’a “Sayın Bozdağ, sizin bakanlığınız döneminde Türkiye’de adalet kavramı yerle bir edildi, adalete güven kalmadı. Adalete yüzde 20, 30 güven duyulduğu bir toplumda Adalet Bakanlığı yapıyorsunuz. Adaleti bu hale getiren birinci kişi sizsiniz. Türkiye’de bu seçimleri kaos haline getiren mimarlardan bir tanesisiniz” diye seslenen Gök, “Bir cumhurbaşkanı, bir başbakan, bir adalet bakanı meşru hak aramayı ne zamandan beri uygunsuz görebiliyor. Böyle bir cüret olabilir mi? Adalet Bakanı düşmüş ortaya, hâkimlere talimat veriyor. ‘CHP başvuruda bulunamaz’ demenin arkasında hâkimlere bir tehdit vardır. Hâkimlere, ‘bakın ha, sakın ha yanlış yapmayın’ diyen bir anlayıştır bu. Adalet Bakanı anayasal suç işlemiştir. Hâkimleri baskı altına almıştır, talimat vermiştir, tehdit etmiştir” ifadelerini kullandı. “Böyle bir tablo içerisinde Adalet Bakanı olsan ne olur, olmasan ne olur?” diyen Gök, yüreklice, “CHP elbette hukuk yollarına başvurabilir” denemediğini kaydetti. Gök, “Çünkü onlar da biliyorlar ki meşru ve meri kanunlarımıza göre yapılanların tümü hukuksuzdur. Tepeden aşağıya inen bir hukuk katliamıdır. Bu tablo ülkeyi neredeyse büyük sıkıntılara götürecektir. CHP olarak biz, devletin üst kademeleri ve kurumları tarafından yaratılan bu kaostan Türkiye’yi çıkarmaya çalışıyoruz. Ortada bir kaotik durum var” dedi.

'Bu süreç bitmedi'

Cumhurbaşkanı, Başbakan ve attığı tweetlerle yargıya talimat veren Bozdağ’ın aksine bu işin bitmediğini söyleyen Gök, “Bu süreç bitmemiştir. CHP’nin büyük ve soluklu mücadelesi, bundan sonra da devam edecektir. Bu mücadeleyi sadece ‘hayır’ oyu veren kesimin bir mücadelesi olarak görmüyoruz. ‘Evet’ oyu verdiği halde şaibeden dolayı mutlu olamayan pek çok yurttaşımız var” dedi. ‘Hayır’ oylarının önde çıkacağı görüldüğü andan itibaren, devletin organları tarafından büyük bir manipülasyon yapıldığını söyleyen Gök, devlet, millete karşı büyük bir suç işlendiğini, seçimin ayıplı ve mühürsüz olduğunu savundu. Gök, “Bu ayıbı kimse taşıyamaz. Kimse bu ülkeyi ‘Atı aldık, Üsküdar’ı geçtik’ anlayışında yönetemez. ‘Atı aldık, Üsküdar’ı geçtik’ diyen sayın Cumhurbaşkanı, siz zaten attan düşen bir Cumhurbaşkanısınız. Hem at binmesini bilmiyorsunuz hem de Üsküdar’da ‘hayır’ oyları fazla çıktı. Yani ne at binebildiniz ne de Üsküdar’ı geçebildiniz. Bu, bir kapkaç, ‘biz yaptık oldu, haydi bu işi kapatalım da bitsin’ diyerek, üstü örtülecek bir seçim olmaktan çıkmıştır” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler