HDP'li Nursel Aydoğan: Önümüzdeki 2 yıl içinde farklı ittifaklar olabilir

Serbest bırakılmasının ardından Cumhuriyet’e konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, referandumdan çıkan sonuçların artık Türkiye’de artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını ve yürümeyeceğini ortaya koyduğunu vurgulayarak “Artık ezber bozuldu..." dedi.

Yayınlanma: 23.04.2017 - 13:47
Abone Ol google-news

Milletvekili Nursel Aydoğan, "İlk kez Türkiye’de HDP ya da Kürtler, Türkiye’nin diğer dinamikleri örneğin sağ seçmen, muhafazakar seçmen, milliyetçi seçmen tek cephede buluşarak, bir çalışma yürüttü. Bu Türkiye’de bir ilktir. Önyargılar kırıldı. Meral Akşener Diyarbakır’a geldi mesela, bölge insanının elini sıktı. Bu çok önemlidir” dedi.

“Önümüzdeki dönemde Cumhurbaşkanlığı seçiminde, herkese eşit mesafede davranabilecek ortak bir adayla gidilirse, hayır cephesinin kazanabileceği bir sonuç ortaya çıktı” diyen Aydoğan, “Önümüzdeki 2 yıl içinde farklı ittifaklar olabilir. Bu referandumda CHP ile aynı tarafta bir çalışma yürüttük. Tabanlarımız birbirlerine aşina oldu” dedi.

Cumhuriyet’i hergün bekler olduk İstanbul Silivri 9 Nolu Cezaevi’nde DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ile aynı koğuşu paylaştıklarını belirten Aydoğan, gazetemizin yazar ve yöneticilerinin de tutuklu bulunduğu cezaevinde tam bir tecrit uygulandığını belirterek, “ toplumun her kesimi ile ilgili haber veren yayın çizgisi nedeniyle, Cumhuriyet’i hergün arar, bekler olduk. Anlayabildiğimiz kadarıyla içindeki tutuklular bakımından daha farklı bir yönetim anlayışı var. Tam bir tecrit hali var. Cumhuriyet yazar ve yöneticileri ise daha büyük bir tecrit altındalar. Sadece gazeteci Ahmet Şık’ı görüşe giderken uzaktan gördüm ama başka kimseyi görmek mümkün değildi. Cumhuriyet yazar ve yöneticilerinin havalandırmalarının üzerinin ise tel kafes ile kapatıldığını öğrendik. Onlar, gökyüzünü bile tel kafeslerin ardından görebiliyorlar. Böyle bir tedbirin gerekçesi olamaz” diye konuştu. Dosyalarımızı hazırlayan savcıların hepsi FETÖ’den tutuklu Serbest bırakılmalarını referandumun artık bitmiş olmasına bağlanmasına itiraz eden Aydoğan, aynı gün başka mahkemelerde yargılanan Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel, Ferhat Encü ve Gülser Yıldırım’ın serbest bırakılmadığına dikkat çekerek, tutuklu HDP milletvekillerinin hemen hemen aynı şeylerle, DTK toplantılarına katılmakla, örgüt üyesi olmakla suçlandığını anımsattı.

Aydoğan, “Dosyalarımızın hemen hepsi 2010- 2011 yıllarına ait suçlamaları içeriyor. Dosyalarımızı hazırlayan savcıların da hemen hepsi FETÖ davalarından tutukludurlar. Ergenekon ve diğer davalar düştü ama bizim davalarımız hala sürüyor. Ben iktidarın yargı üzerinde baskı kurduğunu ama herşeye rağmen bu ülkede bağımsız ve tarafsız yargı mensuplarının olabileceğini düşünüyorum” dedi. Artık ezber bozuldu, önyargılar kırıldı Referandumdan çıkan sonuçların artık Türkiye’de artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını ve yürümeyeceğini ortaya koyduğunu vurgulayan Aydoğan, “Artık ezber bozuldu. İlk kez Türkiye’de HDP ya da Kürtler, Türkiye’nin diğer dinamikleri örneğin sağ seçmen, muhafazakar seçmen, milliyetçi seçmen tek cephede buluşarak, bir çalışma yürüttü. Bu Türkiye’de bir ilktir. Demek ki mücadele edilirse insanların düşüncelerinin daha iyiye doğru değişebileceğini gördük.

Zaten HDP de böyle bir projedir. Toplumun farklı kesimlerini bir arada buluşturan ve Türkiye’nin geleceğinin halkarın bir arada olmasından geçtiğini savunuyor. Bu seçimlerde de böyle bir tavır ortaya çıktı. Önyargılar kırıldı. Meral Akşener Diyarbakır’a geldi mesela, bölge insanının elini sıktı. Bu çok önemlidir. Bir arada yaşamanın gereği olarak insanlar birbirleriyle görüşebilmelidir. Bu referamdumda işte bu önyargılar kırılmıştır” diye konuştu.

Hayır cehpesi ortak aday ile kazanabilir “Önümüzdeki dönemde Cumhurbaşkanlığı seçiminde, herkese eşit mesafede davranabilecek ortak bir adayla gidilirse, hayır cephesinin kazanabileceği bir sonuç ortaya çıktı” diyen Aydoğan, sözlerini şöyle sürdündü: “iktidar partisinin de büyük şehirlerde özellikle oy kaybetmeye başlaması da artık bazı şeylerin onlar açısından da değiştiğini ortaya koydu. Artık insanlar 10 yıl öncesi gibi gözü kapalı AKP’ye oy vermiyor ve değişmeye de hazır bir seçmen profili var. Önümüzdeki süreçte bunların hepsi değerlendirilecektir. Biz parti olarak umudumuzu kaybetmedik.

Önümüzdeki 2 yıl içinde farklı ittifaklar olabilir. Bu referandumda CHP ile aynı tarafta bir çalışma yürüttük. Tabanlarımız birbirlerine aşina oldu. Bilgi aldığımız kadarıyla örneğin İstanbul’da, CHP’liler, HDP’liler, HDK’liler, sol sosyalist çevreler, demokrat Müslümanlar hep birlikte inisiyatif olarak ama siyasi partilerinin genel merkezlerinin dışında, hayır meclislerini kurdular. Böyle bir ittifak kurdular. Yerelde siyasi partilerin dışında böyle bir ittifak kurdular. Bu çok önemlidir, evleri bu kesimler birlikte dolaştılar. İleriye dönük incelenmesi ve dikkate alınması gereken konulardır. Başkanlık sisteminden sonra bu daha önemlidir ve ortaklaşarak seçimlere hazırlanmanın önemi ortaya çıkmıştır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler