CHP'li Tanrıkulu: Kayıpları Meclis araştırsın

CHP İstanbul Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Sezgin Tanrıkulu, zorla kaybettirilmenin önlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması için TBMM Başkanlığı’na önerge verdi.

Yayınlanma: 25.05.2017 - 23:02
Abone Ol google-news

CHP İstanbul Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Sezgin Tanrıkulu, zorla kaybettirilmenin önlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması için TBMM Başkanlığı’na önerge verdi. Tanrıkulu önergesinde, Türkiye’de zorla kaybedilen en az 296 kişiye dair hukuki veriye ulaşıldığını belirterek, “Bu veriler, uluslararası camiada insanlık suçu olarak kabul edilen ve ağır bir hak ihlali olan zorla kaybetme, kaybedilme olaylarında ülkemizin durumunu yeterince ortaya koymaktadır” dedi.

296 zorla kaybedilen kişiden 131 kişiye dair AİHM’e 69 başvuru yapıldını belirten Tanrıkulu, “AİHM, iç hukuktaki seyrin tam tersi yönde, 102 kişiye ilişkin 51 başvuruda Türkiye’nin AİHS’i ihlal ettiğine karar vermiştir. 131 zorla kaybedilen kişiden 116’sında, 69 başvurudan ise 58’inde Türkiye’nin sorumluluğunun saptandığı görülmüştür. Tüm bu veriler, uluslararası camiada insanlık suçu olarak kabul edilen ve ağır bir hak ihlali olan zorla kaybetme olaylarında ülkemizin durumunu yeterince ortaya koymaktadır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon