FETÖ’cüleri bildirdik, inanmadılar

Çatı davasında eski Genelkurmay Personel Başkanı Talu savunma yaptı, Hulusi Akar’ı suçladı.

Yayınlanma: 26.05.2017 - 19:10
Abone Ol google-news

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargahı'nda yaşananlara ilişkin çatı davasında savunma yapan dönemin Genelkurmay Personel Başkanı İlhan Talu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve dönemin İkinci Başkanı Yaşar Güler’i suçladı. 2016 YAŞ toplantısı hazırlık aşaması sırasında arasında sanık Tuğgeneral Mehmet Partigöç’ün bulunduğu 129 amiral ve generali tespit ettiklerini belirten Talu, “Partigöç’ün Fethullçahçı olduğunu Genelkurmay Başkanı ve İkinci Başkan’a söyledik. Ancak onlar ‘Biz Partigöç’e güveniyoruz’ dedi” ifadelerini kullandı.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 5. duruşmasında savunma yapan Talu, Gülen cemaati ile irtibatının bulunmadığını, TSK’deki FETÖ kadrolaşmasına karşı mücadele sürdürdüğünü iddia etti. 2015 YAŞ öncesinde yapılan çalışmalarda terfi edilecek personelin durumlarının görüşüldüğünü, Paralel Devlet Yapılanması kaydı bulunan personelin terfi edilmediği anlatan Talu, “2015 yılında terfi edenlerin büyük çoğunluğunun darbeye iştirakten tutuklanması, gerek Genelkurmay gerekse kuvvet istihbarat başkanlığı kayıtlarıyla, MİT kayıtlarının sıhhatli olmadığını, kuvvetlerin personelinin iyi tanımadığını, Fetullahçı personelin kendisini çok iyi kamufle ettiğini göstermektedir” dedi.

Partigöç’e güvenmişler

Talu, darbe mesajlarının altında imzası bulunan Partigöç hakkında, MİT ve Emniyet’e “hassas kaynak araştırması” yaptırdıklarını anlatarak, “Fetullahçı olduğu yönünde bilgiler gelince, durumu Genelkurmay Başkanı’na, İkinci Başkan Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı’na arz ettim. Genelkurmay Başkanı ve ikinci başkanı benim de hazır olduğum bir ortamda Partigöç’ün kendisine gelen kayıtlara inanmadıklarını belirtmişlerdir. Komutanların ortak kanaati çok başarılı ve faydalı hizmetler veren bu personelin bir husumete karalamaya maruz kalıp kaybedilmemesi ve kazanılması yönünde olmuştur. Benim bu konudaki hareket tarzımın ne olacağı konusunda birinci amirim Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler’e sormam üzerine ‘Bir şey yok biz ona güveniyoruz’ cevabını aldık” diye konuştu.

Partgöç’ü görünce

Darbe girişimi sırasında eski 2. Ordu Komutanı Adem Hududi’nin saat 23.00 sıralarında kendisini arayarak, Partigöç ve Cemil Turhan imzalı emirler geldiğini söylediğini aktararak, “Ben ilk defa darbecilerin yayımladığı mesajları o zaman gördüm. Partigöç hakkında PDY kaydı olduğunu bildiğim için FETÖ’cü bir kalkışma olduğunu söyledim. Bu faaliyetin bir emir komuta içinde olmadığını, FETÖ’cü bir eylem olduğunu Hududi’ye söyledim” diye konuştu.

Akar emretti

Darbe girişiminin başarısız olduğunun anlaşıldığı saatlerde FETÖ bağlantısı olduğu için TSK’den ihraç edilen Korgeneral İbrahim Yılmaz’ın görevden alınan Adem Hududi’nin yerine 2. Ordu Komutanı olarak atanmasını yaptığı suçlamasına yanıt veren Talu, “Bu atama kararını Hulusi Akar’ın emriyle yaptım” dedi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler