Kadın mahkumlara 'güvenliği tehlikeye attığı' gerekçesiyle cımbız verilmiyor!

CHP'li Tanrıkulu, "Kandıra F Tipi Cezaevi'nde iletişim, ziyaret, sağlık ve savunma haklarının kısıtlandığı, hücre cezalarının verildiği ve kadın tutuklulara "ince arama" dayatıldığı iddiaları doğru mudur?" diye sordu.

Yayınlanma: 07.06.2017 - 09:51
Abone Ol google-news

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Kandıra F Tipi Cezaevi'nde yaşanan hak ihlalleri ile ilgili iddiaları Başbakan Binali Yıldırım'a sordu.

Tanrıkulu'nun soru önergesi şöyle: 

Kandıra F Tipi Cezaevi'nde tutulan mahkumların maruz kaldığı baskılar ve hak ihlalleri sık sık basına yansımaktadır. Avukatların, mahkum yakınlarının ve mahkumların verdiği bilgilerden cezaevinde, iletişim, ziyaret, sağlık ve savunma haklarının kısıtlandığı, hücre cezalarının verildiği ve kadın tutuklulara "ince arama" dayatıldığı ifade edilmektedir.

Bu bağlamda;

1. Kandıra F Tipi Cezaevi'nde iletişim, ziyaret, sağlık ve savunma haklarının kısıtlandığı, hücre cezalarının verildiği ve kadın tutuklulara "ince arama" dayatıldığı iddiaları doğru mudur?

2. İddialar ile ilgili olarak inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır? Başlatılmışsa, güncel akıbeti nedir?

3. Mahkumlardan Nurgül Acar'a Rabbena Hanedar'dan gelen mektup hangi gerekçeyle "sakıncalı" bulunmuştur?

4. Mahkumlardan Yıldız Keskin'in aynı cezaevinde bulunun Derya Taşkıran'a iç posta yoluyla gönderdiği karikatürlerdeki içerik hangi gerekçeyle "sakıncalı" bulunmuştur?

5. Mahkumlardan Sultan Işıklı'nın telefon görüşmesi hakkının “yanlışlıkla” engellendiği iddiası doğru mudur? Işıklı’nın bu nedenle verdiği dilekçeyi beğenmeyen başgardiyanın sözlü tacizine maruz kaldığı iddiası doğru mudur?

6. Mahkumlardan Remzi Uçucu'ya Gönül Bozkurt tarafından gönderilen mektupta Enver Gökçe'nin şiirindeki satırlar "tehdit içerikli ibareler kullanıldığı" gerekçesiyle karalanmış mıdır?

7. Mahkumlardan Murat Çeçen'in annesinin ağır engelli olmasına ve bu konuda rapor bulunmasına karşın annesiyle telefonda görüştürülmediği iddiası doğru mudur?

8. Romatizma hastalığı olan Nebiha Araç adlı mahkumun tüm ısrarlara rağmen rutubetli hücrede tutulduğu, güneş gören hücrelere alınmadığı iddiası doğru mudur?

9. Mahkumların, tek koltuklu ve sağlıklı bir insanı bile bunaltacak kadar dar yapılmış ring araçlarıyla hastaneye götürüldüğü, bu nedenle akciğer hastası Türkan Özen’in fenalaştığı iddiası doğru mudur?

10. Nisan ayında hastaneye götürülen Sultan Işıklı’nın muayene odasından askerlerin çıkmaması nedeniyle tedavi olmadan geri getirildiği, bu durumun kadın mahkumlar için sürekli olarak yaşandığı iddiası doğru mudur?

11. Cezaevi hekimi tarafından yazılan ilaçların keyfi bir şekilde mahkumlara verilmediği iddiası doğru mudur?

12. 25 Nisan 2017 tarihinde C-83 hücresinde kalan mahkumların “idarenin keyfi tutumunu ve hak gasplarını protesto” için hücreyi yaktıkları, burada bulunan akciğer hastası Cemal Aydoğan’ın gardiyanlar tarafından bilinçli bir biçimde hücreden uzaklaştırılmadığı iddiası doğru mudur?

13. Nisan ayında İstanbul'da duruşmaları olan Nurgül Acar ve Nebiha Aracı’nın hiçbir gerekçe gösterilmeden duruşmaya götürülmedikleri iddiaları doğru mudur?

14. Kol saati takan mahkumların avukat görüşüne çıkarılmadığı iddiası doğru mudur?

15. Mahkeme dönüşlerinde kadınların üst aramasının dört defa üst üste ve ince arama şeklinde yapıldığı, bunu protesto eden mahkumların darp dilerek arandığı iddiası doğru mudur?

16. Özellikle kadın mahkumlara “hapishane güvenliğini tehlikeye attığı” gerekçesiyle cımbız verilmediği iddiası doğru mudur?

17. Sultan Işıklı’nın hükümlü olmasına rağmen vasi tayin edilmediği, bu nedenle yasal işlemlerini yapamadığı iddiası doğru mudur?

18. Kadın mahkumların sohbet hakkının Mart ayından bu yana uygulanmadığı iddiası doğru mudur? Mahkumlara bu yönde idari karar olduğunun söylendiği ancak kararın tebliğ edilmediği iddiası doğru mudur?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler