Korku eşiği aşıldı

Adalet Yürüyüşü’nde 10 gün geride kalırken kararlılık ve destek artıyor.

Yayınlanma: 24.06.2017 - 19:15
Abone Ol google-news

CHP, bugüne kadar hep “parlamentoda, sonuna kadar muhalefeti” savunuyordu. Enis Berberoğlu’nun tutuklanması CHP için bardağı taşıran son damla oldu. Kılıçdaroğlu, “Tek başına yürüyeceğim” diye yola çıktı. İlk geceden, gecelemek için bile geri dönmeme kararının net olduğu anlaşıldı. 4 günün sonunda tüm katılımcılar geri dönmeme kararını uyguladı. Adalet için yollara kamp kuruldu. Parti faaliyetleri de adalet yollarında yapıldı. 3 gün boyunca sağanak yağmurda dağ yolları aşıldı, çadırlarda konaklanıldı. “Korku eşiği yollarda aşıldı"

Geri dönüş yok

Kılıçdaroğlu, 15 Haziran günü “Tek başıma yürüyeceğim” sözleri ile çıktığı yola, Güvenpark’ta on bine yakın vatandaşla birlikte başladı. İlk gün kısa süreli söğüt altında gerçekleşen molalarla, 5.5 saatlik yürüyüşün ardından Hipodrom’a ulaşıldı. O akşam Kılıçdaroğlu’nun evine döneceği ve sabah kaldığı yerden devam edeceği düşünülüyordu. Ancak geceyi karavanda geçirmesi “geri dönüşün” olmadığını net bir şekilde ortaya koydu. Uzun ilk gün yürüyüşünün ardından spora alışkın olmayan bünyeler, ilk günün acısını sonraki birkaç gün boyunca çekti. Güneş altında geçen yorucu yürüyüşün tecrübesiyle ikinci günde, gerek mola gerek konaklama ve lojistik destekte düzen sağlandı. Çankaya ve Yenimahalle belediyeleri yaklaşık 80 kilometre boyunca çadır, battaniye, yiyecek ve içecekleriyle hizmet verdi. Lojistiği sırasıyla Eskişehir Tepebaşı ve Odunpazarı belediyeleri devraldı. Uzmanların önerileri ile yürüyüş; “günde 3 mola, dördüncü mola konaklama” şeklinde, yaklaşık 5’er kilometrelik etaplar halinde ayarlandı.

Kimse bırakmadı

İlk dört gün hem katılımcılar, hem gazeteciler, hem de milletvekillerinin büyük kısmı Ankara’dan gidiş-dönüş yaparak yürüyüşü takip etti. Dört günün ardından çadırlarda, araçlarda ve gecenin geçirileceği kamp alanına en yakın yerde konaklamaya başlanıldı.

Hasan Tatlı kalplerde

Adalet Yürüyüşü’nün dördüncü gününde kalp krizi geçiren 69 yaşındaki Hasan Tatlı yaşamını yitirdi. Kılıçdaroğlu, “Adalet yolunda ilk kaybımız” dediği Tatlı’nın, kalbinin üzerine iğnelediği fotoğrafıyla, ikinci kez açık havada grup toplantısı yaptı. Bir gün sonra da MYK’nin toplanmasıyla CHP, olağanüstü koşullarda olağan programlarının tümünü gerçekleştirdi. Adalet Yürüyüşü’nde, katılımcı sayısı zor koşullara karşın arttı. Kortej 3 gün boyunca sağanak yağmur altında, dağ yollarını aştı, geceleri “Kargasekmez” gibi zirvelerde sonbaharın ayazını anımsatan hava koşullarında çadırlarda konakladı. Gündüzleri molalarda çekilen halaylarla, geceleri de yakılan kamp ateşiyle ısındı. Hem hafta içi olmasına hem de olumsuz havaya karşın sayıları 4 bine ulaşan katılımcılar, “Korku eşiğinin aşıldığı” görüşünü güçlendirdi. 6. günün sonunda Ankara il sınırı tamamlandı, 7. güne Bolu il sınırında başlandı. Ayakları su toplayan, topukları aşınan, bacakları kasılan, fıtığı azan “yürüyüşzedeler” için Ankara’nın bitişi, “psikolojik sınırın da aşılmasıydı.” Herkes “azı biten çoğu kalan” yürüyüşe, yeni başlamış gibiydi.

Yorgunluk yok

Yedi günün sonunda CHP muhabirleri olarak, Kılıçdaroğlu ile yaptığımız röportajı, kendisinin kaldığı karavanda gerçekleştirdik. Beyaz rengin ağır bastığı, ferah görünümlü, sade karavanında sohbet ettiğimiz Kılıçdaroğlu, son derece dinçti, en ufak bir yorgunluk belirtisi yoktu, hatta diğer röportajlarımıza göre çok daha espriliydi ve yaklaşık 19 kilometrelik yürüyüşe rağmen saatlerce sohbet etme enerjisi varmış gibi görünüyordu.

Ferman sizin yollar bizim

Adalet Yürüyüşü’ne destek vermek için Bursa’dan yola çıkan partililer Yalova’ya ulaştı. Aralarında CHP Milletvekili Muharrem İnce’nin de bulunduğu Yalova teşkilatı yürüyüşü devraldı. İnce, “Bizi anlamayan birileri var. O birilerinin de vicdanı kararmış, cüzdanı kabarmış tipler. Onlara diyoruz ki; ferman sizinse yollar bizimdir” dedi.

 

Her gece nöbet

CHP Antalya Teşkilatı, “Adalet Yürüyüşü” ne her gece Aydın Kanza Parkı’nda Adalet Nöbeti tutarak destek veriyor. Nöbetlere Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal da her akşam katılıyor. Akşam saatlerinde parka gelen CHP’liler, şarkılar eşliğinde Adalet Nöbeti’ni tutmaya devam ediyor. Yaklaşık 200 kadar CHP’li saat 21.00’den 23.00’a kadar nöbet tutuyor.

İstanbul’da 1 milyon kişi

Giresun’da partisinin iftar programında konuşan CHP Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, “Adalet Yürüyüşü”ne toplumun her kesiminden yoğun destek olduğunu belirterek, “Hep bir ağızdan koro halinde bağırıyorlar. Ama bizi yıldıramayacaklar. Bu kutlu yürüyüşümüz sürecek. Onlara rağmen bu kervan yürüyecek. İstanbul’a inşallah 1 milyon kişiyle gireceğiz” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet takipte

“Dönerler, bırakırlar” denilen Adalet Yürüyüşü’nün önceki gün onuncu günüydü... Fotomuhabirimiz Necati Savaş, her ihtiyaç anında kortejde bizi bulan şoförümüz Veli Kara ve ben, takipteyiz...


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler