Halk sahip çıktı

CHP, 16 Nisan referandumundaki usulsüzlükleri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı. CHP lideri Kılıçdaroğlu, partisinin başvurusunu Adalet Yürüyüşü’nde imzaladı.

Yayınlanma: 04.07.2017 - 19:37
Abone Ol google-news

Adalet Yürüyüşü’nün 20. gününde Kocaeli’nde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin 20 Temmuzdan sonra bir parti devleti haline dönüştürüldüğünü söyledi. Yürüyüşe aynı kararlılıkla devam ettiklerini belirten Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin bir partinin değil, 80 milyona hizmet edecek hale gelmesini istediklerini belirtti. Kılıçdaroğlu ayrıca partisinin referandum sonuçlarını AİHM’ye götürmek için hazırladığı dilekçeyi de imzaladı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, yürüyüş öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yürüyüşün 20. gününde havanın biraz yağmurlu olduğunu ve iyi bir atmosferde yürüyeceklerini söyledi.

Türkiye parti devletine dönüştü

Sabah İzmit’in kurtuluşunda şehit olanların mezarını ziyaret ettiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Bu ülkenin bağımsızılığına, kurtuluşuna katkı veren bütün şehitlerimizi şükranla ve minnetle anıyoruz. Bunu ifade etmek de benim boynumun borcu. Adalet Yürüyüşü’nün anlamı çok büyük. Bu artık toplumun her kesimi tarafından hissediliyor. Türkiye’nin temel bir sorunu var. Özellikle 20 Temmuz’dan sonra Türkiye bir parti devletine dönüştürüldü. Bütün kamu kurumları bir siyasal partinin şubesine dönüştü. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan, MİT Müsteşarlığına kadar. BDDK’den tutun bakanlıklara kadar her şey bir siyasi partinin şubesine dönüştü” dedi.

Parti devletinin bu ülkenin köklü parlamenter sistemine ciddi zararlar verdiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Biz kendi ülkemizde düşüncelerimizi özgürce ifade edeceğimiz, devletin bir partiye değil 80 milyona hizmet edecek konuma gelmesi için bu amaçla yolumuza devam ediyoruz. Siyasi iktidarın bizim yürüyüşümüze kulak kabartması, biraz daha yakından izlemesi benim en temel arzularımdan biridir” dedi. Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’ın getirdiği AİHM’ye başvuru dilekçesini imzalayan Kılıçdaroğlu, “Mühürsüz pusulalarla ilgili AİHM’ye yapacağımız başvurunun dilekçesini hazırladık. Maalesef üzülerek ifade edelim ki YSK’nin almış olduğu karar nedeniyle referandum gayri meşru hale geldi. O seçim meşruiyetini yitirdi. Dilekçemizi hazırladık ve ilk imzayı burada atıyorum. Hayırlı uğurlu olsun” dedi. Kılıçdaroğlu daha sonra yürüyüşe başladı. Kılıçdaroğlu’na sanatçılar Ferhat Tunç, Muzlum Çimen, dil bilimci Necmiye Alpay, emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu, Kars Yardımlaşma Derneği üyeleri, eski milli futbolcu Lemi Çelik, milli boksör Ali Çıtak, Ulusal Hakem İbrahim Tokmak, boksör Enver Yılmaz ve Açetin Tazegül, görme engelli sporcu Pınar Keser, Galatasaray Tek Yumruk Taraftar grubu, Fenerbahçe Friends Taraftar Grubu, Kungfu Şampiyonu Barış Doğan, eski CHP milletvekili Rıza Türmen, Sarp Kuray, eski HDP milletvekili Levent Tüzel ve eski İstanbul Baro Başkanı Turgut Kazan, Roboski köyünde yaşamını yitirenledin aileleri, Anneler Platformu da eşlik etti.

Gazeteciler için özgürlük çağrısı

Basın Konseyi üyeleri, 20. gününde Adalet Korteji’ne katıldı. Yürüyüşte, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, avukat Turgut Kazan ve Basın Konseyi Vakfı üyesi Elif Atayman bulundu. Türenç ve Kazan, Kılıçdaroğlu’nun tutuklu gazetecilerin Türkiye ve uluslararası mahkemelerdeki durumu ve devam eden basın özgürlüğü ihlallerine ilişkin sorularını yanıtladı. Pınar Türenç, “Daha önce Silivri önünde “Umut Nöbeti” tuttuk. O nöbet, herkesten önce onların bir gün özgürleşeceğine olan umudumuzu canlı ve diri tutmaya yaramıştı. Geldiğimiz noktada umut artık yetmiyor. Adalet, beklemekle gelmiyor. Biz bugün tutuklu gazeteciler için yürüyoruz, medyamızın yeniden temel hak ve özgürlükler sıralamasında dünyada üst sıralardaki hak ettiği yere kavuşmasını istiyoruz. Gazetecilere özgürlük, Türkiye’ye adalet artık gelmelidir. Bu bütün yurttaşlarımızın ortak dileğidir” dedi.

 

Yurttaşlar konuk etti

Kılıçdaroğlu, önceki geceyi İzmit’in Yahya Kaptan Mahallesi’ndeki kamp alanında geçirdi. Mahalleli kamp alanında kalanlardan duş almak isteyenleri evlerine davet etti. Yağmur başlaması üzerine mahalle sakinleri çadırlarda kalanları evlerinde konaklamaya davet etti. Bir kadın, ‘Yatıya misafir kabul edilir’ yazılı dövizle kamp alanına gelerek yürüyüşe katılanları evlerine davet etti. Kılıçdaroğlu, dün sabah ilk olarak Şehitlik Mezarlığı’na gitti. Kılıçdaroğlu anıt önünde dua okuduktan sonra şehitlerin mezarlarına karanfil bıraktı. Kılıçdaroğlu trafik kazasında yaşamını yitiren İzmit Belediye Başkanı Leyla Atakan’ın mezarını da ziyaret etti.

Kılıçdaroğlu biyonik insan

 Sanatçılar Girişimi’nden aralarında Bedri Baykam, Berhan Şimşek, Nejat Yavaşoğulları, Orhan Aydın, Vedat Sakman, Mehmet Aksoy ve Orhan Kurtuldu’nun da aralarında bulunduğu 40’tan fazla sanatçı da Kemal Kılıçdaroğlu’nun yürüyüşüne eşlik etti. Her daldan çeşitli sanatçılar olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nun adalet yürüyüşüne destek vermek amacıyla geldiklerini söyleyen Bedri Baykam, “Ben Kemal Bey’e biyonik insan diyorum. Türkiye’nin sanatçıları olarak barışla, alkışla ve yüreğimizle yürüyoruz” dedi. Orhan Aydın ise eşitlik, özgürlük, barış ve insan hakları için yürüyüşte bulunduğunu anlatarak, “Emeğin özgürlüğü olmadan adalet olmaz” diye konuştu. Yürüyüşe avukat Celal Ülgen ile birlikte katılan sanatçı Müjdat Gezen ise “Yürüyeceğiz işte biz de. Allah yürü ya kulum dedi kimi ‘yürüt ya kulum’ anladı zengin oldu. Bizde burada yürüyeceğiz” diye konuştu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler