Selahattin Demirtaş kelepçeyi reddettiği için duruşmaya getirilmedi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın kelepçeyle getirilmeyi kabul etmediği için duruşmaya getirilmedi.

Yayınlanma: 07.07.2017 - 10:06
Abone Ol google-news

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek duruşmaya getirilmedi. HDP Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada, Demirtaş'ın kelepçe takmayı reddettiği için duruşmaya gelmeyi kabul etmediği belirtildi. Demirtaş'ın SEGBİS'le ifade vermeyi reddettmesinin ardından avukatlar ve izleyiciler salonu terk etti. Duruşma  24 Kasım tarihine ertelendi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kelepçe takılmasını reddettiği için Ankara Adliyesi'nde yargılanacağı davaya katılmadı. 

Ankara 35'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek davaya katılmak üzere sabah saatlerinde, tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi'nden çıkmak için hazırlanan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'a askeri yetkililer, kelepçe takmak istedi. Milletvekilliğinin devam ettiğini ve dokunulmazlığının bulunduğunu belirten Demirtaş, askeri yetkililere kelepçe takılması halinde duruşmaya gitmeyeceğini söyledi. HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın, askeri yetkililerin kendisini kelepçesiz duruşmaya götüremeyeceklerini belirtmesi üzerine tekrar kaldığı odaya döndüğü öğrenildi.

HDP'den konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş, bugün (7 Temmuz Cuma) Ankara Adliyesinde görülecek duruşmaya bizzat katılma talebinde bulunmuş, mahkeme 

Demirtaş'ın bu talebini 30 Haziran 2017 tarihinde kabul etmişti. 

Demirtaş, bu sabaha karşı saat 03:40'ta Edirne Cezaevinde, yola çıkmak için geldiği servis aracında kendisine kelepçe takılmasının istenmesi üzerine Jandarma Bölük Komutanı ve nöbetçi müdür ile bir görüşme yapmıştır. Görüşmede halen milletvekili olduğunu, dokunulmazlığının devam ettiğini, kelepçe takılması halinde duruşmaya gitmeyeceğini ifade etmiştir. Jandarma Bölük Komutanının kelepçesiz götüremeyeceklerini ifade etmesi üzerine Demirtaş, kendisinin halk iradesiyle seçilmiş bir milletvekili olduğunu belirtmiştir.

 Kelepçe takılması konusundaki dayatma üzerine Demirtaş, saat 04:10'da kaldığı odaya geri dönmüştür.


DEMİRTAŞ İFADE VERMEYİ REDDETTİ

Demirtaş'ın katılmadığı duruşma başladı. Sanık sandalyelerine 9 avukat oturdu. Demirtaş'ın ifadesinin Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile alınmasına karar verildi. Ancak Demirtaş SEGBİS ile ifade vermeyi reddetti. Avukatlar, "Demirtaş'a yapılan muameleyi protesto ediyor ve salonu terk ediyoruz" dedi. Avukatlar ve izleyiciler "hak hukuk adalet" ve "direne direne kazanacağız" sloganları ile duruşma salonunu terk etti.

DURUŞMA ERTELENDİ

Avukat ve izleyicilerin salonu twerk etmesinin ardından duruşmaya devam edildi. Hakim, Demirtaş'ın savunmasının SEGBİS'le alınması için Edirne Cezaevi'ne yazı yazılmasına karar verdi.  Mahkeme, duruşmayı 24 Kasım 2017 tarihine erteledi. 

<video:776055>



BAYDEMİR: GECİKEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR

Ankara Adliyesi'ne davaya katılmak üzere gelen HDP'li milletvekilleri, duruşma öncesi açıklama yaptı.

Tarihin en karanlık dönemlerinden geçtiklerini söyleyen HDP Sözcüsü Osman Baydemir, "21'inci yüzyıldayız. Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş, bugün 246 gün sonra ilk defa rehin tutulduğu süreçten bir mahkeme salonuna getiriliyor. Eğer Demirtaş'ların sesine kulak verilmiş olsaydı bugün bu ülkede OHAL rejimi olmayacaktı. Bu hukuki tıkanıklık Anayasa Mahkemesi kararıyla açılırsa sadece bir hukuksuzluk adaletsizlik ortadan kalkmış olmayacak, aynı zamanda ülkenin geleceğini karartan bu sürecin aydınlığa evrilmesinin de kapısı aralanacak" diye konuştu. 

Fotoğraflar: Alican Uludağ

POLİSTEN REYHANLI KURBANLARININ YAKINLARINA DAYAK

<video:776071>

Demirtaş'ın duruşmasını terk eden avukatlar ve izleyicilerin adliye dışına çıktığı sırada, Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 53 yurttaşın hayatını kaybettiği Reyhanlı Katliamı davasının duruşmasından çıkan katliam kurbanı yakınları da adliye çıkışına yöneldi. Adliyede görevli polisler, duruşmadan çıkan Reyhanlı ailelerini HDP duruşmasından çıkanlarla karıştırarak sert biçimde müdahale etti. Müdahale sırasında bir katliam kurbanının yakınının kafası yarıldı. Çocuğunu Reyhanlı katliamında kaybeden bir kadın da yerlerde sürüklendi.

Demirtaş'tan Ahmet Şık'a mektup: Tutuklanmadık, rehin alındık...

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler