Uzlaşı arayışına AKP-MHP engeli

AKP ve MHP’nin ortaklaşa hazırladığı İçtüzük değişiklik önerisi, muhalefetin söz hakkına da ciddi oranda kısıtlama getiriyor.

Yayınlanma: 08.07.2017 - 20:03
Abone Ol google-news

TBMM İçtüzüğü’nde değişiklik yapılmasına ilişkin AKP ve MHP’nin ortak önerisine göre bir muhalefet partisinin grup önerisinin görüşme süresi 40 dakikadan 14 dakikaya düşürülürken, muhalefetin karar yeter sayısı arama ve grup önerileriyle görüşmeleri uzatarak iktidarı uzlaşmaya zorlama araçları da etkisiz hale getiriliyor. AKP ve MHP’nin ortaklaşa hazırladığı TBMM İçtüzüğü’nde değişiklik yapılmasına ilişkin önerinin Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmeleri önümüzdeki hafta başlayacak. TBMM İçtüzüğü’nde değişiklik yapılmasına ilişkin önergeye göre muhalefetin Genel Kurul’daki söz hakkı yarı yarıya azalıyor. Mevcut İçtüzük hükümlerine göre Danışma Kurulu’nda ortak karar alınmaması durumunda Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin Genel Kurul’a grup önerisi verme hakkı bulunuyor. Grup önerisinde her siyasi partiye 10 dakika söz veriliyor. Dört siyasi partinin bir grup önerisini görüşmesi bu kapsamda 40 dakika sürüyor.

14 dakikaya düşecek

TBMM’de grubu bulunan muhalefet partilerinin verdiği grup önerisinin 40 dakika süren görüşmeleri boyunca gündeme getirilen konu hakkında siyasi parti sözcüleri açıklamalarda bulunarak konunun kamuoyunda da gündeme gelmesini sağlıyor. AKP ve MHP’nin ortaklaşa hazırladığı öneriye göre artık grup önerisini veren siyasi parti grubundan bir milletvekili beş dakikayı geçmemek üzere kürsüden konuşma yapacak. Diğer parti gruplarından birer milletvekili de talep etmeleri halinde üçer dakika söz alacak. Buna göre mevcut İçtüzük’e göre 40 dakika olan görüşme süresi, önerinin kabul edilmesi durumunda 14 dakikaya düşecek. Aynı zamanda muhalefet partileri grup önerisi getirmeyi iktidar ile herhangi bir konuda uzlaşma aracı olarak da kullanıyor. Muhalefet partileri iktidarla bir konuda anlaşma sağlanması durumunda grup önerisini geri çekme taktiğini kullanarak grup önerisini bir uzlaşma yöntemi olarak da uyguluyor. AKP ve MHP’nin ortak hazırladığı öneriyle grup önerisinin etkisinin azaltılmasıyla muhalefet partilerinin uzlaşı arayışındaki kullanacağı araç da etkisizleştiriliyor.

‘Taktik’ önlemi

Öneriyle muhalefet partilerinin bir Genel Kurul birleşimi içinde her oylama işlemi öncesi yoklama talep etme hakkına da kısıtlama getiriliyor. Normalde her oylama işlemi öncesi yoklama talep etme hakkı olan muhalefet partileri, öneriye göre yalnızca genel kurulda görüşülen tezkerenin oylaması ile kanunların maddelerine geçilmesi ve tümünün oylanması sırasında yoklama yapılmasını talep edebilecek. Öneriyle muhalefet partilerinin yoklama talebi de hem muhalefet etme taktiği hem de iktidarla uzlaşı arayışında kullandığı etkin bir yöntem olmaktan çıkacak.

TBMM TV’ye makyaj

TBMM TV’nin yayın süresi son dönemlerde muhalefet ile iktidar arasında en çok tartışma yaşanan konuların başında geliyordu. AKP ve MHP’nin ortaklaşa hazırladığı öneriyle bu konuda değişiklik yapıldı. Mevcut İçtüzük hükmü gereği TBMM Genel Kurulu’nun çalışma saatleri salı günleri 15.00-19.00 arası, çarşamba ve perşembe günleri 14.00-19.00 arası olmak üzere haftada 14 saat. TBMM TV yayınları da bu saatler arasında yapılıyor. Öneriye göre Genel Kurul’un çalışma saatleri salı günleri 15.00-21.00 arası, çarşamba ve perşembe günleri ise 14.00-21.00 arası olmak üzere haftada 20 saate çıkıyor. Buna göre TBMM TV’nin yayını haftada 6 saat artıyor. Ancak TBMM Genel Kurulu’nda genellikle yemek arası olarak 19.00 ile 20.00 arasında bir saatlik ara verildiği dikkate alındığında TBMM TV’nin yayın süresindeki artışın yaklaşık 3 saat olduğu görülüyor


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon