TBMM'deki krizde geri adım

Kamuoyundan gelen tepkilerin ardından TBMM Başkanlığı, 15 Temmuz gece etkinliğinde tüm siyasi partilere söz verileceğini duyurdu.

Yayınlanma: 13.07.2017 - 22:31
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanlığı himayesinde TBMM’de yapılacağı açıklanan 15 Temmuz gece anma programında ilk önce Cumhurbaşkanı, Başbakan TBMM Başkanı ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin konuşma yapacağı duyurulurken, kamuoyundan gelen tepkilerin ardından TBMM Başkanlığı geri adım atmak zorunda kaldı. TBMM Başkanlığı’ndan dün gönderilen programda 15 Temmuz gece programında “TBMM’de grubu bulunan ve temsil edilen Siyasi Parti grup başkanları”nın konuşma yapacağı bildirildi.

Yazılı açıklama

CHP’nin tepkisinin ardından dün TBMM Başkanlığı’ndan yazılı bir açıklama yapıldı. TBMM Başkanlığı’nın açıklamasında, Genel Kurul’un 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün anlam ve öneminin belirtilmesi amacıyla özel gündemle 15 Temmuz Cumartesi günü saat 13.00’te toplanacağı belirtildi. Açıklamada, söz konusu Genel Kurul toplantısında siyasi parti grup başkanlarına 10’ar dakika süreyle söz verileceği ve bu birleşimde başka konunun görüşülmemesinin kararlaştırıldığı kaydedildi.

TBMM Başkanlığı’nın kamuoyuna açıklamayı gönderdiği dün saat 12.10’da henüz siyasi parti gruplarına açıklamada belirtilen program bilgisi gönderilmemişti. TBMM Başkanlığı’nın açıklamasından bir saati aşkın süre sonra saat 13.30 sıralarında siyasi parti gruplarına 15 Temmuz gece programı iletildi. TBMM Başkanlığı’nın siyasi parti gruplarına gönderdiği programda Meclis’in 15 Temmuz’da bombalandığı en ağır hasarı alan alanın görseli eşliğinde “15 Temmuz Millet Darbeye Dur Dedi” yazıları yer aldı.

15 Temmuz gecesi TBMM’de yapılacak anma etkinlikleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı’ndan daha önce yapılan açıklamada söz konusu konuşmacılar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olarak sıralanıyordu. TBMM Başkanlığı geri adım atarak, programda “TBMM’de grubu bulunan ve temsil edilen siyasi parti grup başkanları”nın protokol konuşması yapacağını duyurdu.

CHP katılmayacak

Edinilen bilgiye göre ne CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ne de CHP’yi temsilen biri Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen programın “Cumhurbaşkanı” değil AKP Genel Başkanı himayesinde düzenlendiği gerekçesiyle gece düzenlenecek programa katılmayacak.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, “Bu bir garabet. Sadece özel oturumu bilgilendirmek adına bir davetiye göndereceksiniz. Arkadaşlarımızın açıklamalarından sonra da başka bir davetiye” ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise CHP olmaksızın planlanmış, suçüstü yakalanınca son anda değişiklik yapılmış bir davet olduğunu belirterek, “Kutlayacaklarsa 20 Temmuz gecesini AKP ve MHP başbaşa kutlayabilir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon