Maltepe Deklarasyonu, Sosyalist Enternasyonal bildirgesine girdi

NewYork’ta Birleşmiş Milletler binasında yapılan Sosyalist Enternasyonal (SE) Konsey toplantısı bitiminde yayınlanan bildiriye Türkiye Deklarasyonu da girdi. Bildiride, “Konseyimiz 9 Temmuz’da milyonlarca yurttaş adına açıklanan 10 maddelik ‘Adalet için Maltepe Çağrısını’ istisnasız olarak desteklemektedir ve anılan taleplerin acilen yerine getirilmesi için çağrıda bulunmaktadır” denildi.

Yayınlanma: 15.07.2017 - 11:43
Abone Ol google-news

<video:777657>

BM’deki toplantıda SE’nin en önemli komitelerinden birisi olan ve partilerin üye olup olamayacaklarına karar veren Etik Komite’ye CHP yeniden üye olarak seçildi.

Sosyalist Enternasyonal’in önceki Genel Başkanı olan ve yılbaşından bu yana Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği görevini yürüten Antonio Gueterres’in ev sahipliğinde NewYork BM binasında yapılan SE Konsey toplantısı tamamlandı. Tüm dünyadan 140 parti ve organizasyonun üyesi olduğu Sosyalist Enternasyonal’in en önemli komitelerinden birisi olan ve kimlerin üye olacağına ilişkin ilk kararı veren Etik komite üyeliğine CHP’nin yeniden 4 yıllığına seçildiği toplantıda Türkiye, sonuç bildirgesinde de yer aldı.

Türkiye’de gerçekleştirilen Adalet Yürüyüşü SE’nin Konsey toplantısı açılışında da gündeme gelirken Enternasyonal Başkan Yardımcısı CHP’li Umut Oran konuşmasında Türkiye’deki adalet beklentisine değinmişti. 15 Temmuz darbe girişiminden hemen sonra 16 Temmuz 2016’da bir bildiri yayınlayarak “Sosyalist Enternasyonal, Türkiye’de yaşanan darbe girişimine karşı demokrasiden yanadır” açıklamasını yapan SE, darbe girişiminin yıldönümünde girişimini kınadığını bir kez daha duyurdu.

Konsey Toplantısı sonrasında yayınlanan Türkiye Deklarasyonu şöyle:

Yürüyüşteki milyonların yanındayız

Sosyalist Enternasyonal Konseyi, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara’dan İstanbul’a gerçekleştirdiği adalet yürüyüşünde yer alan yüz binlerin ve varış noktası olan Maltepe’deki mitinge katılan milyonların yanındadır. Onların hak, hukuk ve adalet için yaptıkları barışçı çağrılar mutlak suretle değerlendirilmelidir.

15 Temmuz darbe girişimini biz de kınıyoruz

Konsey, tartışmasız biçimde, adalet ve demokrasi isteyen Türk halkının taleplerini desteklemektedir. Bizim de kınadığımız, 15 Temmuz 2016 başarısız darbe girişiminden beri, Türk vatandaşlarının hak ve özgürlükleri azaltılmış, pek çok yurttaş binlerce kişinin işten atıldığı ya da tutuklandığı yaygın bir baskının masum kurbanları olarak kendilerini bulmuştur.

Berberoğlu’nun mahkumiyetini şiddetle kınıyoruz

İfade özgürlüğü gibi demokratik sistemin en önemli ilkeleri hedef haline getirilmiş ve bu yaklaşım sebebiyle 150’den fazla gazetecinin tutukluluk halleri devam ettirilmiştir. Pek çok medya organının zorla kapatılması basın özgürlüğü gibi demokrasinin taşıyıcı kolonlarından birine saldırmakla eşdeğerdir. Hükümet tarafından muhalefet milletvekillerinin hapsedilmesi, bir düzine milletvekiline karşı devam eden yargı süreci gibi, herhangi bir demokrasiye tamamen yabancı bir durumdur. Bizler, demokratik sisteme yönelik tüm bu saldırıları ve özel olarak da Sosyalist Enternasyonal üyesi CHP’nin milletvekili Enis Berberoğlu’nun 25 yıl hapse mahkûm edilmesini şiddetle kınıyoruz.

Maltepe çağrısına tam destek

Sosyalist Enternasyonal konseyi, temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldırmak için kararlı adımlar atan hükümete rağmen, Türkiye’deki demokratik muhalefetle dayanışma ve birlik içinde olduğunu bir kez daha tekrarlamaktadır. Demokrasiyi ve geleceklerini savunmak için ayağa kalkan tüm Türk vatandaşlarının başarılı olacağına dair inancımız tamdır.

Konseyimiz 9 Temmuz’da milyonlarca yurttaş adına açıklanan 10 maddelik “Adalet için Maltepe Çağrısını” istisnasız olarak desteklemektedir ve anılan taleplerin acilen yerine getirilmesini için çağrıda bulunmaktadır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler