İçtüzük’te ‘göstermelik’ düzenleme

TBMM İçtüzük değişiklik teklifinin Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmelerinde, “anayasanın ilk dört maddesine aykırı beyanda bulunan milletvekillerine para cezası öngören” 15. maddede, CHP’lilerin tepkileri üzerine değişiklik yapıldı.

Yayınlanma: 20.07.2017 - 22:41
Abone Ol google-news

 AKP ve MHP’nin ortaklaşa verdiği önergede, metinde geçen, “Türk milletinin tarihine ve ortak geçmişine yönelik tahkir ve tezyif etmek” ifadesi kaldırıldı. Yerine, “hakaret etmek ve sövmek” ifadeleri getirildi. Ancak düzenleme, milletvekillerine cezai yaptırımda bir değişiklik getirmedi. AKP ve MHP’nin verdiği önergeyle madde, “Görüşmeler sırasında Cumhurbaşkanına, TBMM’ye, TBMM Başkanı’na, Başkanık Divanı’na, başkanlık görevini yerine getiren başkanvekiline, milletvekiline, Türk milletinin tarihine, ortak geçmişine, anayasanın ilk dört maddesinde çerçevesi çizilen anayasal düzene hakaret etmek ve sömek, Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü esasında anayasada düzenlenen idari yapısına aykırı tanımlamalar yapmak” şeklinde yeniden düzenlendi. Düzenleme “maddeyi sadece teknik açıdan” düzenlerken, cezai yaptırımın niteliği değişmedi. Buna göre, Genel Kurul’da “Kürdistan”, “Kürdistan’ın başkenti Amed’den geliyorum” diyen milletvekiline para cezası uygulanacak.

HDP’den tepki

HDP’li Meral Danış Beştaş, “Bu metinde ciddi bir çelişki ve bir tutarlılık olmadığının altını çiziyorum. Biz, HDP olarak, anayasanın ilk 3 maddesiyle problemimiz olduğu için değil, biz beş tane generalin, gelecek yüzyılın iradesine ipotek koymasını kabul etmiyoruz” dedi.

 MHP’den yanıt

MHP Grup Başkanvekili Ekan Akçay ise Beştaş’a, “Sizin bu bakışınız etnikçi bir bakıştır. Türk milleti kavramına karşısınız, biliyoruz. Türk milletinin adını da değiştirmeyi teklif edersiniz” sözleriyle yüklendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler