CHP’lilerden Cumhuriyet davası açıklamaları: Basın Bayramı’nı değil kutlamak hatırlamıyoruz bile

Gazetemizin yayın politikasının suçlama konusu edildiği dava kapsamında Cumhuriyet’in 11’i tutuklu 17 yazar, çizer, muhabir, avukat ve yöneticisi, hâkim karşısına çıktı. CHP’li vekiller Cumhuriyet davası ve 24 Temmuz Basın Bayramı ile ilgili açıklama yaptı.

Yayınlanma: 24.07.2017 - 23:48
Abone Ol google-news

CHP’li vekiller Cumhuriyet davası ve 24 Temmuz Basın Bayramı ile ilgili açıklama yaptı. CHP’li Utku Çakırözer, “Böylesine karanlık bir ortamda bugün bizler ne sansürün kaldırılışından, ne basın özgürlüğünden ne de Basın Bayramı’ndan söz edebiliyoruz” dedi. Çakırözer de “Biz artık değil basın bayramını kutlamak, hatırlayamıyoruz bile. Çünkü her geçen yıl, bir önceki yıla oranla ülkemizde basın özgürlüğü ve medyanın en karanlık yılı olarak tarihe geçiyor. Birçok gazeteci yaptığı haberlerden dolayı sansüre uğruyor, hedef gösteriliyor, soruşturmaya uğruyor, işlerinden atılıyor. İşsiz gazetecilerin sayısı çalışan gazetecilerin sayısının çok üzerindeyken, yurttaşların haber alma özgürlüğü için mücadele veren basın emekçilerimiz cezaevlerinde” dedi. Çakırözer, 159 tutuklu ile en fazla gazeteci hapseden ülkeler arasında ilk sıralara ulaşıldığını belirtti.

‘Tarih adil olanların adını yazıyor’

CHP’li Sezgin Tanrıkulu ise “Bugün Cumhuriyet’in değerli gazetecileri yargılanıyor, bugün gazetecilik yargılanıyor, bugün Cumhuriyet yargılanıyor, bugün Türkiye Cumhuriyeti yargılanıyor” ifadelerini kullandı. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, açıklamasında, “Bugün, tarihimize geçecek bir dönüm noktası: bugün Cumhuriyet’in değerli gazetecileri yargılanıyor, bugün gazetecilik yargılanıyor, bugün Cumhuriyet yargılanıyor, bugün Türkiye Cumhuriyeti yargılanıyor” ifadelerini kullandı. Bugün sadece Cumhuriyetçilerin yargılanmadığını diye getiren Tanrıkulu, “Suikast kurbanı tüm gazeteciler, Ahmet Taner Kışlalı, Adnan İpekçi, Bahriye Üçok, Çetin Emeç, Hrant Dink, Musa Anter, Uğur Mumcu. Falih Rıfkı Atay da var; Namık Kemal de var, Tevfik Fikret de. İlk kadın gazeteci Selma Rıza da, ardından gelen Sabiha Sertel, yazar Halide Edip de ve mirasçıları Behice Boran da. Sanık sandalyesinde, gazetecilik var. Düşünce, irade, halk, millet; ben, sen, o, biz, siz, onlar yargılanıyor. Hepimiz. Bugün, Türkiye Cumhuriyeti yargılanıyor. Tüm gazeteciler ve tüm Türkiye Cumhuriyeti adına, adalet yerini bulsun” dedi. Tanrıkulu’nun açıklamasındaki “Tarih, zaten sadece ‘adil’ olanların, Türkiye Cumhuriyeti’nin gerçek gazetecilerinin adını yazıyor. 19. yüzyıldan bu yana kurulan “gazeteci tuzağı” mahkemelerinde görev alan “hukukçuların” adını duyan var mı?” ifadeleri dikkat çekti.

SEMBOLİ K BİR DAVA

Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı CHP’li Umut Oran, “Sansürün gerçekten kaldırılıp kaldırılmadığı bugün yapılacak Cumhuriyet duruşmasıyla ortaya çıkacak” değerlendirmesini yaptı. Oran “Bombadan tehlikeli’ dedikleri FETÖ kitabını yazan Ahmet Şık’ın FETÖ’cü diye tutuklanması dahi bu davanın, Türk milletinin aklıyla dalga geçildiğinin kanıtıdır. O kadar sembolik bir dava ki 9 aydır tutuklu olan gazetecilerin ilk duruşma günü olarak dahi 24 Temmuz belirleniyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde sansürün gerçekten kaldırılıp kaldırılmadığı bugün yapılacak Cumhuriyet duruşmasıyla ortaya çıkacak. Gazetecinin yeri gazetedir, kanıt olarak sadece haberlerin dosyaya girdiği, yayın çizgisinin bile savcı tarafından eleştirildiği bu dava; hiç kimse kusura bakmasın basın davasıdır” dedi.

ADI BAYRAM

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan 24 Temmuz Basında Sansürün Kaldırılması, Gazeteciler ve Basın Bayramı’na cezaevinde yüzlerce gazeteci ile girildiğini belirterek “Adı “bayram” olan 24 Temmuz günü 267 gündür tutuklu olan Cumhuriyet Gazetesi çalışanları yargı önüne çıkıyor. Bu yargılamanın hak ve adaletle sürebilmesinin temel koşulu yargının gerçekten bağımsız ve tarafsız olmasıdır. Biz yargıçların yalnızca hukukun ve vicdanın emriyle kararlar vererek, basın özgürlüğüne katkı sunacaklarını umuyor ve bu inançla 24 Temmuz’u kutluyoruz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler