TBMM İç Tüzüğünde muhalefetin sesini kısan değişiklikler kabul edildi

İç Tüzük değişiklik teklifinin 1. bölümündeki maddeler ve 2. bölümündeki 5 madde kabul edildi.

Yayınlanma: 26.07.2017 - 22:23
Abone Ol google-news

TBMM Genel Kurulunda, Meclis İçtüzüğü'ne ilişkin AKP ve MHP tarafından ortak hazırlanan değişiklik teklifinin 1-9. maddelerini kapsayan 1. bölümündeki maddeler kabul edildi. TBMM İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair İçtüzük Teklifi'nin kabul edilen maddelerine göre, TBMM Genel Kurulu, milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) ilanını takip eden beşinci gün yerine üçüncü gün saat 14.00'te çağrısız olarak toplanacak.

Bu birleşimde, önce milletvekillerinin ant içme töreni yapılacak. Ant içme, her milletvekilinin Anayasa'daki metni kürsüden yüksek sesle aynen okuması suretiyle olacak.

Milletvekilleri seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre ant içecek. Ant içme töreninde bulunmayan milletvekilleri veya ara seçimde milletvekili seçilenler, katıldıkları ilk birleşimin başında ant içecek.

Teklifin 2. bölümünde yer alan 5 madde de kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda, 18 maddelik İçtüzük değişiklik teklifinin 2. bölümünde yer alan 5 madde kabul edildi.

İçtüzük değişiklik teklifinin kabul edilen maddelerine göre, Anayasa değişiklikleri hariç, kanun tasarı ve tekliflerinin tümü açık oylamaya tabi işlerden değilse en az 20 milletvekilinin talebi halinde açık oyla, aksi takdirde bu oylamalar ile maddelerin oylamaları işaret oyuyla yapılacak. 

Değişiklik önergeleri aykırılık sırasına göre okunup işleme konulacak. Aynı mahiyetteki önergelerden en kısa olanı okunup, diğer önergelerin sadece imza sahipleri okunarak birlikte işleme alınacak. Beşten fazla imzalı önergelerde ilk beş imza okunup, önerge tutanağa eklenecek.

İçtüzükle, TBMM Genel Kurulunda, genel görüşme ve Meclis araştırması önergelerinin özetlerinin okunması kaldırılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon