'Yıkımı' itiraf etti

Eski AKP MKYK üyesi Oğan’ın ‘Yeni devlet kuruyoruz. Kurucu lider de Tayyip Erdoğan’ sözlerine muhalefetten sert tepki: Halk hesabını sorar.

Yayınlanma: 04.08.2017 - 23:14
Abone Ol google-news

<video:795912>

Eski AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi ve Sivil Alan Platformu Başkanı Ayhan Oğan’ın “Şimdi biz yeni bir devlet kuruyoruz, beğenin beğenmeyin bu yeni devletin kurucu lideri Tayyip Erdoğan’dır. Yapılan Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) yeni bir TSK’nin inşasıdır. Biz vesayet düzenini yıktık” şeklindeki sözlerine muhalefetten sert tepki geldi.

'Yeni bir devlet kuruyoruz' diyen AKP'li Oğan'a tepki yağdı: Aşırı miktarda deve sidiğini...

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Oğan’a “Saray’ın TV imamı” nitelendirmesinde bulunarak, “Saray yapılanmasının canlı yayınlardan sorumlu imamı ve trolü. Saray’ın söylemek isteyip de söylemediğini, tartışmak isteyip de tartışamadığını söyleyen ve tartıştıran bir isim. Her gün Cumhuriyete ve Atatürk’e saldırıyor” derken, MHP’li yöneticiler “Oğan’a yanıt vermeye bile gerek olmadığını, yanıt verecek kadar muhatap dahi kabul etmediklerini” belirtti. CNN Türk’te yayımlanan programda, “Şimdi biz yeni bir devlet kuruyoruz, beğenin beğenmeyin bu yeni devletin kurucu lideri Tayyip Erdoğan’dır” diyen Oğan’a muhalefetten tepki gecikmedi.

Haber sitelerinde Oğan’ın unvanı “AKP MKYK üyesi” olarak yer aldı ancak Oğan, AKP’nin son kurultayında liste dışı kalmıştı. Eski AKP’li yöneticinin sözlerini Cumhuriyet’e değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Oğan’ı, “Saray’ın TV imamı” olarak nitelendirerek, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Oğan, Saray yapılanmasının canlı yayınlardan sorumlu imamı ve trolü. Saray’ın söyleyip de söyleyemediğini, tartıştırmak isteyip de tartıştıramadığını söyleyen ve tartıştıran bir isim. Her gün Cumhuriyete ve Atatürk’e saldırıyor. Dün (önceki gün) onun ağzından çıkan sözler, ‘bir kaybetmişin sözleri’ olarak algılanmamalı. Saray’ın, ‘Ortaya atalım, bakalım ne konuşulacak’ diye ortaya attığı birinden başka bir şey değil. Kendisi bu anlamda aynı zamanda bir tür de ‘polemik imamı.’ Dün akşam işi iyice utanmazlık boyutuna getirerek, bu ifadeleri kullandı.”

‘Halk hesabını sorar’

“AKP, Oğan ile ilgili disiplin işlemi yapacak mı” diye soran Özel, Oğan’ın işlediği suçun Siyasi Partiler Yasası’na göre “kesin ihraç cezası” gerektirdiğinin altını çizdi. “AKP bunu yaparsa Oğan’ın sonu olur, konuşulmaz. Ancak bu konuda ağırdan alırsa, başta AKP Genel Başkanı Erdoğan ve vekili Binali Yıldırım olmak üzere parti bu sözlerin altına imza atıyor demektir” ifadelerini kullanan Özel, “halkın bu sözler için hesabı en ağır şekilde soracağını” da kaydetti.

Oğan’ın önceki gün akşam “Saray adına kantarın topuzunu iyice kaçırdığını ve milletin en dokunulmaz duygularına saldırdığını” belirten Özel, Atatürk’ün ve her milletten, her etnik köken ve mezhepten insanların birlikte kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu yok saydığını vurguladı. Özel, AKP’ye “Hesabını sorun” çağrısında bulunarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ya Oğan’dan hesabını sorarlar ya da bu millet bu sözlerin faturasını en ağır şekilde ödetir. Biz, CHP olarak, resmi ve siyasi yoldan bu işin peşini bırakmayız. Bu işin takipçisi olacağız. Bunun hesabını sormak boynumuzun borcudur. Onlara oturdukları, işgal ettikleri makamları dar ederiz.”

'Anayasal düzene karşı örgütlü suç'

CHP Trabzon Milletvekili avukat Haluk Pekşen, Oğan’ın açıklamaları hakkında hiçbir yasal işlem başlatmayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı’nı istifaya davet etti. Pekşen, “Türk Ceza Kanunu’nun 309. maddesine göre anayasal düzene karşı örgütlü bir suç söz konusudur. Ancak böyle bir suç açık bir şekilde ortada olmasına rağmen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı bu şahıs hakkında herhangi bir işlem başlatmamışlardır” dedi.

Pekşen, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı’na çağrı yaparak, “Yürütmekte olduğunuzu zannettiğiniz görevinizi yasaların öngördüğü ve emrettiği şekilde yapmaktan kaçındığınız anlaşılmaktadır. Bu nedenle görevinizi yürütme biçiminize ve şahsınıza olan güven kamuoyu nezdinde tümüyle kaybolmuştur. O görevleri layıkıyla yerine getirecek olan gerçek savcılara teslim etmeniz için derhal istifanızı talep ediyoruz” dedi.

CHP’li Bülent Bektaşoğlu ise “İsimlerinin solunda ‘Cumhuriyet’ yazan ve Cumhuriyeti korumakla görevli savcılar hâlâ bir işlem yapmadılar. Yapmayacaklarını da biliyoruz ama çağrımızı tarihe not düşmek adına yapıyoruz: Bu itiraf ve niyetin hesabı sorulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Şeker’den suç duyurusu

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, Ayhan Oğan hakkında “Anayasal düzeni yıkma suçunu itiraf” suçlaması ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. CHP’li Ali Şeker, suç duyurusu başvurusunu da sosyal medya hesabından paylaştı.

 Özdağ: Siyasi meczup

Meral Akşener ile birlikte yeni partinin kuruluş çalışmalarını sürdüren Gaziantep Bağımsız Milletvekili Ümit Özdağ ise “Bir siyasi meczup ‘yeni devlet kuruyoruz’ derse ona, devleti Türk milletinin İstiklal Harbi’nde zaten kurduğunu hatırlatırız. Büyük Türk milletinin İstiklal Harbi ile kurduğu aziz Cumhuriyetimizi yıkıp yerine bir parti devleti kurma girişimlerine İstiklal Harbi’ne sahip çıkan aziz milletimizden gereken cevabı en ağır şekilde alacaklardır” tepkisini gösterdi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler