Çocuklar, torunlar için özgürlük buluşması

Maçka Demokrasi Parkı’nda 7’den 77’ye onlarca kadın “hayatıma ve kıyafetime karışma’ diye haykırdı, müftülüklere verilmesi planlanan nikah kıyma yetkisini de protesto etti.

Yayınlanma: 06.08.2017 - 22:55
Abone Ol google-news

 

Maçka Demokrasi Parkı’nda 7’den 77’ye onlarca kadın dün bir araya gelerek “hayatıma ve kıyafetime karışma” diye haykırdı. Tüm gün parkta vakit geçiren kadınlar ağaçlara mesajlarını astı ve uyarladıkları Ajda Pekkan’ın ‘Bambaşka biri’ şarkısını söyledi. Çağla Köse’nin kıyafeti nedeniyle özel güvenlikçinin tacizine uğradığı Maçka Demokrasi Parkı’na girer girmez “Kıyafetime Karışma Kadınlar için Adalet Platformu” tarafından hazırlanan “birlikte yürüdük, birlikte gülelim, birlikte konuşalım” yazılı afişler sizi havuz başına götürüyor. Ağaçların gölgelerinde oturan kadınlar şortlarını da giyip gelmiş. Kadınlar bir taraftan şarkılar söylüyor, bir taraftan evlerinde yaptıkları yiyeceklerle piknik yapıyorlar. Ağaçlara müftülüklere nikâh kıyma yetkisinin verilme planını protesto eden “Müftülük işene bak, hayatıma karışma”yazılı pankart asılı. Kadınların taşıdığı dövizlerde ise “Haddini bil”, “Şimdi onlar düşünsün” ve “Söz sırası kadınlarda” yazıyor. Herkesin mesajı net: “Hayatıma ve kıyafetime karışma.”

‘Oğlum kadınların kıymetini bilsin’

6 aylık bebeği Mert Ali ile eyleme gelen 36 yaşındaki Serpil Sungur dikkatimizi çekiyor. “Çocuğumun kadınların kıymetini bilmesi, onlara değer vermesi, ileride ablalarının arkadaşlarının ayrımcılık yaşamaması için geldim. Çocuğumun geleceği için tüm kadınlar için buradayım” diyor. Kadınlar etkinlik için bir de mesaj kürsüsü kurmuş. Kadınlar sırayla mesajlarını buradan paylaşıyor. Eyleme gelen Sevgi Cançiçek kürsüde şöyle konuyor: “Sokakta şort giyen kadınlara karışan zihniyet bir erkeğin sokakta ne gireceğini karışıyor mu? Biz kadınlar cumhuriyetle kazandığımız haklarımızı kimseye vermiyoruz, vermeyeceğiz, asla teslim olmayacagız bu daha mücadeleye devam.”

“Özgürlüğüm için”

33 yaşındaki Hanife Çiftçi ise şöyle anlatıyor: “Çünkü kendi adıma özgürlüğümden tedirgin olduğum için buradayım, evet şu anda özgür bir şekilde giyinip dışarı çıkabiliyorum, inanılmayacak derecede paranoyak halde korkarak çıktım. Herbir yerden saldırıya bir şiddete maruz kalabilirim korkusuyla dışarıya çıkıyorum, her defasında korkudan özgürlüğüm kısıtlanıyor ve korku başlıyor.” 75 yaşında Noyan Toğrol de şöyle konuşuyor: “Sadece kadınlar değil çocuklarımız için de torunlarım için de buradayım. Bu gidişat kötü.” Etkinlik forum ve konserlerle akşam saatlerinde sona eriyor. Kadınlar bir de Ajda Pekkan’ın “Bambaşka Biri” şarkısını uyarladı. Şarkınin sözlerinde, “Kapı açık, ne istersen giy ve çık, sen de özgürsün artık” ifadeleri yer alıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler