Nuriye ve Semih açlık grevinde 156. gününde: İnsan hakları askıda

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça açlık grevinde 156. günü geride bırakırken DİSK, KESK, TMMOB ve TBB destek açıklaması yaptı.

Yayınlanma: 11.08.2017 - 19:16
Abone Ol google-news

DİSK, KESK, TMMOB ve Türk Tabibleri Başkanı(TBB), açlık grevlerinin 156. gününde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile ilgili İstanbul Tabip Odası’nda ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda bileşenler adına konuşan TBB başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, OHAL kararlarıyla insan haklarının askıya alındığına dikkat çekerek, “15 Temmuz 2016’da gerçekleşen darbe girişiminin ardından, AKP iktidarı darbeyle mücadele etmek için Türkiye’nin daha demokratik bir ülke olması yolunda adımlar atmak yerine 20 Temmuz 2017’de OHAL ilan etmiştir. OHAL’in ilan edildiği tarihten bugüne kadar çıkan 26 KHK ile, önemli bir bölümünün darbe girişimi ile ilgisi kurulmaksızın, hiçbir somut delile dayanmadan, adil yargılama süreçleri işletilmeden, hukuksuz biçimde yüz binin üzerinde kamu işçisi işinden, geleceğinden, vatandaşlık haklarından edilmiştir. Bugün DİSK üyesi 2 bin’e yakın işçi, KESK üyesi 3942 kamu çalışanı, TMMOB üyesi üç bin‘nin üzerinde mühendis, mimar ve şehir plancısı ve 3315 hekim ihraç edilmiştir” dedi.

 

AİHM kararı tıbbi açıdan sakıncalı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) sağlık raporlarını dikkate almadığını belirten Tükel, “AİHM yargıcı, muayeneye katılan bağımsız hekimin görüşünü ve hastane raporlarının sağlık durumuyla ilgili kısmını dikkate almadan, cezaevinden kalmanın, açlık grevi yapanların yaşamlarına onarılamaz bir zarar vermeye yönelik acil ve gerçek bir risk oluşturmadığı yönünde, tıbbi açıdan sakıncalı bir karar vermiştir” ifadelerini kullandı. AİHM’in bu kararıyla Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için “ceza hükmü almışlar” gibi bir karar verdiğini belirten Tükel, “AİHM yargıcının hukuk usullerine uymayan ve ciddi tıbbi sonuçlar doğurabilecek bu kararını kabul edilemez buluyoruz, ayrıca buradan Adalet Bakanlığı’na, Sağlık Bakanlığı’na ve tüm hekimlere ve sağlık çalışanlarına bir kez daha hatırlatıyoruz. Açlık grevi bir hastalık değildir. Ancak, kişinin açlık grevini bırakması halinde uzamış açlığın oluşturduğu tıbbi sonuçlar tedavi edilebilir” dedi. Tükel son olarak, Dünya Tabibler Birliği’nin Tokyo ve Malta bildirgeleri’nde yayınladığı bildiriye atıfta bulunarak, “Açlık grevcileri zorla tedavi edilmeye çalışılmamalıdır. Geçerli ve bilgilendirilmiş ret söz konusu olduğu halde zorla besleme yersizdir” şeklinde konuştu


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler